Még mindig a szombati vendégeskedésnél maradva, a főszereplő pincepörkölt mellett szerényen meghúzódott vendégváró falatként néhány különböző focaccia, amit azért készítettem, hogy ne farkaséhesen csapjunk le a pörköltre. Hiszen annak kellett jó két és fél óra, így a Virág által hozott süti mellé elkelt egy kis áthidaló kenyérféle.
Hogy focaccia vagy pizza, azzal a kérdéssel kapcsolatban zavarban vagyok. Ugyanis alaposan utánanézve arra jutottam, hogy a kettő között alig van különbség. A tészta ugyanaz, gyakran még a feltét is – az egyetlen határozott eltérés a sajt; a focaccián nincs, a pizzán van. Elvileg.
Mindegy is, akárhogy nevezzük, én még egy nagy változtatást alkalmaztam. Mostanában a pizzát nem kerekre, hanem hosszúkásra alakítom, harapásbarátabb, kézbe fogható, mint egy szendvics, maximum kétfelé kell elvágni. Bevált nálunk ez a forma, úgyhogy ilyen lett most is.
Hozzávalók a tésztához normál esetben, úgy 4-6 személyre:
2,5 dl meleg víz
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 tk só
2 ek olívaolaj
Feltétnek amit csak szeretnénk, például:
rukkola pesto
koktélparadicsom
előfőzött spárga
feta sajt
rozmaring levél
fokhagyma
bazsalikom
sonka
kukorica
trappista sajt
olívaolaj
Többször, pontosabban sokszor írtam már hogy minden kelt tésztát a kenyérsütőgéppel gyúratok össze, a felsorolás sorrendjében teszem az üstbe a hozzávalókat, és nagyjából 10 perc munka után kapcsolom ki a gépet. Kézzel sem nagy kunszt ezt összegyúrni, ebben az esetben öntsük egy tálba a lisztet, alakítsunk ki a közepében mélyedést, öntsük bele a langyos vizet, ebbe tegyük az élesztőt. Ha felfutott, adjuk hozzá a sót és az olajat, és gyúrjuk, gyúrjuk, amíg szép, egynemű tésztát nem kapunk.
Hagyjuk duplájára kelni (25-30 perc).
Ha megkelt, borítsuk a tésztát gyúrólapra, és gyúrjuk át. Ezt követően osszuk 5-6 részre (a képen dupla adag tészta látható), formáljunk mindegyik darabból gombócot. 10 percig pihentessük, majd nyújtsuk ki.
Közben kapcsoljuk be a sütőt, állítsuk 230 fokosra.
A kinyújtott tésztát én ezúttal rukkola pestóval kentem meg, innentől pedig eltérő feltéteket raktam rá.
Igazából, már így is lehetett volna sütni, a focaccia feltételeinek megfelelt már ekkor – főleg finoman megöntözve egy kis olívaolajjal.
Nos, az egyikbe felezett koktélparadicsomokat, rozmaringleveleket és feta sajtot nyomkodtam és egy kkis tépkedett bazsalikomlevelet szórtam rá. A másikra előfőzött zöld spárga, feta és rozmaringlevél került. A harmadikból pizza lett – sonkával, sajttal.
A sajt nélküliekre locsoltam egy kevés olívaolajat.
Kb. 15 perc alatt megsültek a sütőben. Addigra előkészítettem a következő adagot.
Az időzítés tökéletes volt, közben érkeztek meg a vendégek, úgyhogy mindenkinek forró pizza/focaccia jutott.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Huha,ezek nagyon guszták! Úgy beleharapnék!
Hmmm nagyon guszták… már Virágnál is lestem milyen csudi jól néznek ki. :DAkkor ezennel megállapítom, hogy a fiam(a nagy) a Focaccia-t szereti. Eddig ha hallottam is róla nem tudtam mi fán terem. Mert biza ő a családi pizzázás frászosabbik fele, mert ő eleve már ott leragad, hogy de neki ugyan ne legyen rajta sajt.. és még sorolja, hogy mi ne persze. A hosszúkás tészta ötlet meg jóóó!!
Gondolatolvasó vagy! :)Keresgettem a blogon a focaccia receptjét de nem találtam. De most már nincs akadálya az elkészítésének!!Köszi!!!:))))
MrsSame, Rose, bizony, finomak voltak!Zsuzsmok, kíváncsian várom a tapasztalatokat!:)