Ennek a kis apróságnak azért szentelek külön bejegyzést, mert fantasztikus. És olyan sokoldalúan felhasználható, hogy felsorolni is nehéz. Kerülhet tésztára, összekeverhetjük kockára vágott főtt krumplival, kenhetjük pirítósra, mehet pizzára, leveles tésztára, sós palacsintába, lehet simán mártogatós grillezett húsokhoz, ízesíthetünk vele krémleveseket. Általában a pestóhoz kevernek valamilyen olajos magot, legtöbbször fenyőmagot, vagy száraz serpenyőben kissé megpirított diót, én ehhez nem tettem. A fenyőmagot egy ideje azért nem kockáztatom, mert erre felénk csak kínait kapni, amitől napokon át keserű szokott lenni a szám íze, és ennek kapcsán keserű minden, amit eszem vagy iszom.
Másrészt, ebben a pestóban a rukkolának a citrom és az olaj olyan tökéletes kiegészítője, hogy ezt a harmóniát épp csak alá kell, hogy támasszuk egy kis sóval, borssal, reszelt grana padanoval (vagy parmezánnal).
Hozzávalók:
1 doboz rukkola – talán 10 dkg?
2 gerezd fokhagyma
só
bors
fél citrom leve
0,5 dl olívaolaj
kb. 1 dkg reszelt grana padano vagy parmezán
Aprítógépbe tesszük, pürésítjük. Vagy botmixerrel. Vagy mozsárban.
Azért megmutatom, például mire került szombaton, amikor Virágékat vártuk bográcsozásra. Mivel több, mint 200 kilométert utaztak hozzánk, gondoltam, éhesek lesznek, mire megérkeznek, ezért afféle vendégváró falatoknak focacciát sütöttem, különböző feltétekkel. Az egyik spárgás-fetás-rozmaringos volt, ezek alá került a rukkola pesto. Majd még mesélek.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)