Mai Móni

A Gerbeaud név megint szép lesz

Amikor a kilencvenes évek elején vidéki lányként felkerültem a számomra addig szinte tejesen ismeretlen Budapestre, minden lehetőséget megragadtam, hogy megismerjem a várost. Például, szabadidőmben csak úgy felültem buszokra, villamosokra, trolikra, figyeltem, merre mennek, ott milyen utca van, mihez van közel, és az, hogy ma úgy ismerem Pestet, ahogy, jórészt ezeknek a felfedező utaknak köszönhető. Még Rákoskeresztúrra is kiutaztam.
Legjobban persze a belvárosban szerettem csámborogni, csóró főiskolásként néha megengedtem magamnak egy kávét a Régiposta utcai McDonald’sban, és egyszer, egyetlen egyszer, hosszú fontolgatások és pénzszámlálgatás után beültem a Gerbeaud-ba. Mert hát az mégsem lehet, hogy egy ilyen nevezetes helyre nem megyek be. Kértem egy kávét, és kiválasztottam hozzá a vitrinből a legolcsóbb darab süteményt, ha jól emlékszem, sajtos roló volt. Egy nem túl barátságos néni hozta ki, akiből tömény megvetést éreztem felém áradni; a kávé rossz volt, a süti szinte ehetetlen, mindez csillagászati árakon. Ott és akkor lehúztam a rolót a Gerbeaud-nak, megfogadtam, én ide soha többé be nem teszem a lábam.
Azonban.
A múlt héten kaptam egy kedves meghívót onnan, amelyben gasztrobloggerek számára szervezett sütibemutatóra hívtak. No, mondtam, legyen; most revansot veszek a Gerbeaud-n…
Tegnap este hat órára szólt az invitálás; kicsit korábban ott  lődörögtem már a Vörösmarty téren, és elámultam, milyen gyönyörűen felújították az épületet.
Bent már gyülekeztek a bloggerek, jó volt ismét találkozni azokkal, akiket eddig is ismertem, és külön öröm volt számomra, hogy olyanokkal is megismerkedhettem, akiket eddig csak virtuálisan “láttam”.
Pintér Katalin, a Gerbeaud ügyvezető igazgatója, és Niszkács Anna marketing menedzser üdvözölt bennünket, és ők ketten meséltek az intézmény múltjáról – nem elfedve az általam is említett fényesnek nem nevezhető időszakot -, és arról a filozófiáról, amely mentén halad a komplexum – mert már rég nemcsak cukrászda -, ami nagyon szimpatikus volt.

Mindketten nagyon hangsúlyozták, hogy bár szeretik a külföldi vendégeket, fő céljuk, hogy magyar törzsvendégkört tudhassanak maguk mellett, hiszen velük lesz teljessé Gerbeaud Emil öröksége. Ezért szerették volna megmutatni nekünk – és rajtunk keresztül nektek, kedves olvasók -, hogy a Gerbeaud-ba érdemes elmenni, az alapító Kugler Henrik víziójának megfelelően kiváló minőségű  sütemények, tányérdesszertek készülnek kiváló alapanyagokból; csúcsminőségű francia Valrhona csokoládét használnak, és elmondhatom nektek, mert megkóstoltam a Valrhona csokitortát, hogy az… az valami pazar.
A reggeli kínálat is nagyon meggyőző, és egyáltalán nem megfizethetetlen; egy csésze kávé egy croissant-nal például 980 forint, ami szerintem abszolút jó, főleg, ha beleszámítom a környezetet.

Azoknak is szeretnének kedvezni, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy családostól beüljenek egyet sütizni – mert hát legyünk őszinték, bármennyire is remek az ár-érték arány, sokan akkor sem tudják megfizetni: elvitel esetén egy sütire 10, két sütire 20, háromra 30, négyre 40, és öt, vagy annál többre 50 százalék kedvezményt adnak.

Miután mindenki elfogyasztott egy tányérdesszertet (én a már említett fantasztikus Valrhona csokitortát), Kolonics Zoltán, a ház főcukrásza ismertette a sütemény-kínálatot, amelyet egy-két falatnyi adagokban kóstolhattunk meg. Sajnos, nem tudtam annyit, amennyit szerettem volna. Ott volt a az rengeteg fiomság – narancsos karamelltorta, Esterházy-torta, bazsalikomos citromtorta (döbbenetesen jó), macaronok, dobos torta, robbanócukros csokis kocka, és még sok minden, én pedig csak vártam és vártam, hogy múljon az idő, és legyen hely a gyomromban még néhány csábító falatnak. Nem lett.
Ennek ellenére azt mondhatom, hogy a Gerbeaud-nak részemről az a régi sérelem meg van bocsátva. A csorba ki van köszörülve. Biztos vagyok benne hogy ezzel a fiatalos lendülettel, a tradíciók és az innováció megfelelő ötvözésével az álom valóra válik, és a cukrászda neve ismét jól cseng – a hazai közönség számára is.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Vali says:

    Én úgy 30 évvel ezelőtt ott dolgoztam. Volt ami nagyon finom volt és voltak felejthető dolgok. A mandulás teasütemények nagyon finomak voltak. Jó néhány negatív dologról is tudnék mesélni. Ennek ellenére szerettem ott dolgozni.

  2. Andicsek says:

    nagyon nagy szükség van az ilyen bejegyzésekre. Bár én Pesten nőttem fel, mégsem jártam a Gerbaudban, és biztos sokaknak vannak negatív élményeik pontosan a régi rögzült emlékek miatt. Kedvem támadt benézni, ha arra járok. köszönöm a beszámolódat!

  3. gusson says:

    Tavaly nyáron “turisáskodtunk” egyet Pesten (születésem óta itt élek), megálltunk fagyizni, csak úgy utcán át. Döbbentem vettem tudomásul, hogy gyári, dobozos Carte D’Or jégkrémet mértek ki, igaz, a világ egyik legfinomabb házi készĺtésű tölcsérébe.

  4. Márta says:

    Egyszer voltam, nem hagyott bennem feledhetetlen emléket.Nem mondom, hogy többé soha.Kedvencem a Daubner, ott a fagyi remek.Azért jó, hogy “megjavultak”!

  5. én is Budapesten nottem fel, de csak tavaly nyáron voltam a Gerbaudban eloszor. Orulok, ogy ezek szerint kihagytuk a rossu idoszakot 🙂 én most abszolut meg voltam elegedve – a macaronjukbol meg tuti fogok vasarolni.És par honapja voltunk az Onyxban, ha jol tudom, valahogy az is a Gerbaudhoz tartozik (de legalabbis egy epulet), es hat nagyon megerdemeltek a michelin-csillagot!

  6. Márta: igen, a Daubner egy fogalom, en meg emlekszem, mikor csak egy kis paraszthaz volt, egy ajtoval… a kedvencem ott azok a dios kis kerek sütik, nem tudom, hogy hivjak, de nagyon finom.

  7. Maimoni says:

    NHné, igen, az Onyx is hozzá tartozik, számomra sem teljesen világos, milyen módon, de pl. a képen ltható Esterházy-szeletet oda készíti a Gerbeaud cukrászata, azt a cukrászdában nem is lehet kapni, cak sz Onyxban.

  8. Zsoofi says:

    Én 2 éve voltam ott utoljára, a férjemmel minket nem szolgáltak ki, igaz 30 perc után feladtuk, és kijöttünk. Engem már akkor sem tudnának oda becsalogatni, ha fizetnének érte. Amilyen konok vagyok, még akkor sem, ha jó sokat….

  9. Lipodresch says:

    Uhhh hát én is szívesen végigkóstoltam volna ami bele-ém fér! :)Én is Budapesten nőttem fel de eddig még nem mertem betenni a lában. De ezek után lehet egyszer kipróbálom! 🙂

  10. mimi says:

    én sajnos nem tudok kifizetni 2000 forintot egy SZELET tortáért…

  11. Anonymous says:

    Dehát ilyen költeményeket különleges alkalmakra készítenénk csak, rengeteg idő alatt…ilyen finomságok egy kávéval jó ha félévente is összejönnek. Én otthon nem állnék neki sütögetni…inkább egyszer benézünk…vagy egyedül, mint Móni…aheni


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!