A brassói aprópecsenye, akárcsak a nagy klasszikus ételek, időnként ádáz viták középpontjába kerül; s bár nem szoktam ilyenekbe bocsátkozni, sem mást megítélni azért, mert bizonyos fogásokat másképpen főz/süt/tálal, mint teszem azt én (mert hát ki vagyok én…), ebben az esetben ki kell jelentenem: az az étel, amely készítése során a húst és a sült krumplit nem keverik össze, nem brassói. Az lehet valamiféle tokány körettel, sőt, olyan is volt, hogy szimpla pörköltet kaptam tört krumplival ezzel az elnevezéssel – hát, bármennyire is liberális vagyok, emellett nem mehetek el szó nélkül.
Az már, hogy hasáb a krumpli vagy kocka, hogy csíkozva van a hús vagy kockázva, hogy van benne borsó avagy nincs, már mind részletkérdés, tájegységenként változik. De hogy külön tálalják – skandalum!
Hozzávalók (6 személyre):
70 dkg sertéscomb
10 dkg füstölt szalonna
2 nagy, vagy 3 közepes fej hagyma
1 fej fokhagyma
1 kk pirospaprika
só
bors
majoranna
ízlés szerint: 20 dkg zsenge zöldborsó
2 kg krumpli
olaj a sütéshez
A krumplit meghámozzuk, és nem túl nagy (kb. 1,5×1,5 centis) kockákra vágjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és ezt a sütés előtt fél órával öntjük csak le róla.
A húst (kb. 3 centi hosszú)csíkokra vágjuk.
Apróra vágjuk a füstölt szalonnát, és kevés olajon elkezdjük kiolvasztani. Közben megpucoljuk és felaprítjuk a hagymákat, majd a szalonnára dobjuk. Közepes lángon pirítjuk.
Amikor a hagyma kicsit barnulni kezd, hozzáadjuk a húst, fehéredésig pirítjuk. Ekkor sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a pirospaprikával, átkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi majdnem ellepi.
Megszórjuk majorannával (kb. 1 tk), és belenyomjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket a fokhagymanyomón át. Ne sajnáljuk belőle a fokhagymát, tényleg tegyünk bele egy fejet.
Addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul, ha nagyon elpárolog a leve, mindig öntünk alá egy keveset. Semmiképpen ne főzzük el alóla az összes levet, az kell, hogy egy kicsit szaftos legyen. Mint itt a képen. A főzés végén lehet hozzáadni még a zsenge zöldborsót, nálunk azt az egyik gyerek nem szereti, ezért az ő kedvéért kimaradt.
Már csak a krumplit kell megsütnünk – ezt már elkezdhetjük a húsos ragu készítése közben, attól függ mekkora adagokban tudjuk sütni. Nekem jó sokáig tartott.
A megsült burgonyakockákat papírtörlővel bélelt tálba szedjük, hogy feligya a felesleges olajat, és amikor az összes krumplit megsütöttük, akkor összekeverjük az enyhén szaftos hússal. A krumpli beszívja a fokhagymás levet, és fantasztikus íze lesz.
Savanyúsággal tálaljuk.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Minél fokhagymásabb, annál inkább elnézem, ha mirelit hasábburgonyából készül. :o) Akár még azt is, ha látszik, hogy “újrahasznosított”.Szerintem így kell kinézzen, mint a Tied (kockára vágott krumplival).Most szörnyen éhes lettem.
Nagyon guszta! Pont így szeretem!
Egyetértek, ez a brassói!Én pont ugyanígy készítem :-)Puszi!Ildikó
El is fogyott az utolsó falatig….:))
1970-ben, a Móricz Zsigmond körtéren, a “lordokházában” is ez volt a recept, de ez biztos finomabb. Majd nosztalgiázom én is egy kicsit…
Jajj, ez az egyik kedvencem. :):):)Zsuzsanna: A lordok házába mennyit jártam és mindig brassóit ettem. Igaz úgy 10 évvel később. :):):)
Mi is hasonlóan készítjük. Szalonna és hagyma,borsó óne,de sok-sok fokhagyma és bors. És több pirospaprika,hogy szépen megszínezze még a krumplit is mikor összekeverem. Imádom!
Hát ez új! Én főzni szoktam a brassóihoz a krumplit. Ahogy látom, én vagyok a kakukktojás, én készítem rosszul. A hagyma, sok fokhagyma és összekeverni a végén oké.
Ó, Móni ez az! Itt figyel a hűtőben 2 kg s.comb. Azon agyaltam, hogy mit is csináljak belőle. A brassói eszembe sem jutott… Ezer köszi, így meg is van, hogy mi legyen vele.Holnap meg túrógomboc lesz. 😀
Én borsóval is szeretem – de Bálint fiam nem, ezért nálunk nem kerül bele. Kriszti, próbáld ki sült krumplival!)Jehudt, 2 kg-ból azt hiszem, tetemes mennyiség lesz:)))
Az tuti! Mit tegyek, naccsalád vagyunk! 😀
Anno kisérettségin Húsleves + Brassóit húztam és a burgonyát ugyanígy készítettem mint te, megsütöttem olajban… hogy mit kaptam érte, nem felejtem el míg élek:D Pedig mennyivel egyszerűbb így, mint pirított burgonyát készíteni hozzá.:)
Hű, de éhes lettem!!! 🙂 Most kénytelen leszek magam megvigasztalni egy kis meggyes-kekszes kockával! :)) Finom vigasz lesz!
Egyszer – amikor még addig nem szembesültem az ételek tájegységenkénti változatosságával – egy kifőzdében rizzsel láttam. Nagy csalódás volt. Nekem a brassói kockára vágott krumplival, fokhagymásan, szaftosan az igazi!
Hát én is kakukk tojás vagyok. Én csak sok-sok fokhagyma és sok-sok bors, semmi vöröshagyma és pirosparika. Persze krumpliból csak is a sült kockára vágva.F.Gabi
Jól néz ki így hajnaltájt:)))Nekem az igazi csakis hagyma, és paprika nélkül, sok bors és fokhagyma. Krumplit előfőzve sütöm, majd összekeververem a hússal, és átpirítom. Borsó lehet benne.
Nálunk is paprika nélkül, de egyébként ugyanígy készítjük.