Túrógombóc, az igazi, a finom

Mutattam már, hogyan készítem a hamis túrógombócot, de sosem szerepeltettem még itt a blogon az igazi, jól bevált túrógombóc receptemet. Egészen pontosan nem az enyém, évekkel ezelőtt találtam a Mindmegettén, de már nem bírom visszakeresni, mert akkor 10 túrógombóc recept volt fent az oldalon, most meg már nyolcvanvalahány.

Tudom jól, akkoriban azért esett a választásom erre a receptre, mert egyszerűnek és gyorsnak tűnt, és valóban az is. A hozzávalók összekeverése két perc, pihentetjük fél órát, addig mondjuk megfőzzük a levest, majd a zsemlemorzsa megpirítása, a gombócok kifőzése újabb fél óra, nagyvonalúan számolva.

Az eredmény remegős, nem kemény, finom túrógombóc.

Ahogy annak lennie kell.

A hozzávalók (4 személyre, ha nem túl éhesek – amúgy helyből duplázzunk…):

50 dkg túró

7 ek búzadara

2 tojás

1 kk só

Ennyi. Ezt kell összekeverni, kifőzni, pirított zsemlemorzsába hempergetni, és etetni boldogan a családdal, akik kérlelőlen néznek vissza az üres tányér fölött, hogy ugye, kaphatunk még?

Íme a hozzávalók egy tálban. (Másfél adagot készítettem, azért látszik három túró, három tojás – csak azért másfelet, mert a boltban mindössze ez a három túró volt. Amúgy érdemes egyből dupla adaggal indítani, hacsak nem két személyre főzünk.)

Két perc múlva, már összekeverve, mehet a hűtőbe. 30 perc szabadidő. Főzzünk egy jó tárkonyos ragulevest, például.

A félóra elteltével tegyünk fel egy nagy lábas vizet a tűzhelyre, nagy lángra, szórjunk bele 2 tk sót. Amíg a víz felforr, pirítsuk meg a zsemlemorzsát: egy vastag aljú serpenyőbe öntsünk 3 ek olajat, kezdjük melegíteni. Egy perc múlva öntsük bele a kb. 15-20 deka zsemlemorzsát, és folyamatos kevergetés közben pirítsuk meg a mellékelt ábra szerint.

Amikor felforr a víz, elővesszük a túrós masszát a hűtőből, és vizes kézzel nem túl nagy gombócokat formálunk belőle, majd a forró vízbe engedjük őket.

A gombócok hamarosan elkezdenek a felszínre jönni, egy percig hagyjuk még őket, majd szűrő segítségével halásszuk ki a vízből, csepegtessük le, és tegyük a zsemlemorzsába.

Rázogassuk a serpenyőt előre-hátra, így a gombócok szépen forognak, és mindenütt morzsásak lesznek.

Tálalhatunk. Nálunk klasszikusan, tejföllel, porcukorral megy.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »