Mutattam már, hogyan készítem a hamis túrógombócot, de sosem szerepeltettem még itt a blogon az igazi, jól bevált túrógombóc receptemet. Egészen pontosan nem az enyém, évekkel ezelőtt találtam a Mindmegettén, de már nem bírom visszakeresni, mert akkor 10 túrógombóc recept volt fent az oldalon, most meg már nyolcvanvalahány.
Tudom jól, akkoriban azért esett a választásom erre a receptre, mert egyszerűnek és gyorsnak tűnt, és valóban az is. A hozzávalók összekeverése két perc, pihentetjük fél órát, addig mondjuk megfőzzük a levest, majd a zsemlemorzsa megpirítása, a gombócok kifőzése újabb fél óra, nagyvonalúan számolva.
Az eredmény remegős, nem kemény, finom túrógombóc.
Ahogy annak lennie kell.
A hozzávalók (4 személyre, ha nem túl éhesek – amúgy helyből duplázzunk…):
50 dkg túró
7 ek búzadara
2 tojás
1 kk só
Ennyi. Ezt kell összekeverni, kifőzni, pirított zsemlemorzsába hempergetni, és etetni boldogan a családdal, akik kérlelőlen néznek vissza az üres tányér fölött, hogy ugye, kaphatunk még?
Íme a hozzávalók egy tálban. (Másfél adagot készítettem, azért látszik három túró, három tojás – csak azért másfelet, mert a boltban mindössze ez a három túró volt. Amúgy érdemes egyből dupla adaggal indítani, hacsak nem két személyre főzünk.)
Két perc múlva, már összekeverve, mehet a hűtőbe. 30 perc szabadidő. Főzzünk egy jó tárkonyos ragulevest, például.
A félóra elteltével tegyünk fel egy nagy lábas vizet a tűzhelyre, nagy lángra, szórjunk bele 2 tk sót. Amíg a víz felforr, pirítsuk meg a zsemlemorzsát: egy vastag aljú serpenyőbe öntsünk 3 ek olajat, kezdjük melegíteni. Egy perc múlva öntsük bele a kb. 15-20 deka zsemlemorzsát, és folyamatos kevergetés közben pirítsuk meg a mellékelt ábra szerint.
Amikor felforr a víz, elővesszük a túrós masszát a hűtőből, és vizes kézzel nem túl nagy gombócokat formálunk belőle, majd a forró vízbe engedjük őket.
A gombócok hamarosan elkezdenek a felszínre jönni, egy percig hagyjuk még őket, majd szűrő segítségével halásszuk ki a vízből, csepegtessük le, és tegyük a zsemlemorzsába.
Rázogassuk a serpenyőt előre-hátra, így a gombócok szépen forognak, és mindenütt morzsásak lesznek.
Tálalhatunk. Nálunk klasszikusan, tejföllel, porcukorral megy.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Ezt a receptet használom én is évek óta, csak sósan, és sok kaporral. Méltó körete a paprikás csirkemellnek.:-)
en is igy keszitem Mindmegetten a turogomboc 20 perc alatt cimmel nyomul 🙂 gyors, finom, konnyu, imadom!
Én is a darás gombóc híve voltam:http://okostojas.blog.hu/2007/07/12/meggyes_turogomboc…amíg egyszer meg nem főztem Piszke gombócát:http://piszke.blogspot.com/2007/08/trgombc.htmlPillekönnyű, túródomináns. A szaggatás kanállal, a fene fogja összekoszolni a kezét 🙂
Több ehetetlen túrógombóc után, maradtam a hamisnál, de ezt kipróbálom! A képek sokat segítenek majd!
Pont tegnap főztem túrógombócot. 🙂 A közepébe mindig teszek egy-egy fél kocka étcsokoládét. 🙂 Nagyon feldobja. 🙂
Nálunk is túrógombóc lett volna (és ugyanez a recepte 😀 ) ha nem találok rá erre: http://brunomaja.blogspot.com/2011/05/turofank.htmlNagy siker volt, ismételnem kellett :-)Én még eddig nem írtam, csak olvastam, de nagyon szeretem a blogodat! 🙂
Már tegnap el is készítettem!Nagyon finom volt ! Nagyon egyszerű… gyors… hihetetlen 🙂 AZt hiszem, ezentúl sűrű vendég lesz nálunk ez a túrógombóc 🙂 Nagoyn köszönjük! 🙂
Szia Móni!Szóról szóra így csinálom, még a hempergetést is 🙂 Én F Nagy Angélánál olvastam, ott 2 dl grízt ír és 3 tojást. Gondolom, hogy a 7 ek, az kb 2 dl. Mi is nagyon szeretjük, tejföllel, ill. a gyerekek még anélkül. Virág, ez az étcsoki jó ötlet, legközelebb kipróbálom! 🙂
Ma dél után pár perccel olvastam bele a blogodba.Túrós pite volt az eredeti ebédterv, de gyorsan túrógombóccá változott! Főként mert a pite elkészítése úgy 1,5 óra min. lett volna.Nem várt 0,5 órát a massza, csak annyit, amíg felforrt a víz és megpirítottam a zsemlemorzsát, de nem főtt szét és nagyon finom lett.Mivel a gyerkőcök el is tüntették az összeset, ma még készül egy adag a páromnak is. Köszi a receptet!
Kedves Móni,nem kell egyáltalán cukrot keverni bele? Viktória
Vanessza, Eszter, nagyon örülök:)Viktória, nem kell bele cukor egyáltalán, az bőven elég, amit a tetejére szórunk.:)
Mirjám, szerintem a 7 ek nincs 2 dl, de majd lemérem. Kíváncsi lettem…
Megfőztem. Finom lett. Mind elfogyott, pedig dupla adag készült. 🙂
én is így csinálom, de mindig pihentetem egy napig(!), mert eddig _mindig_ elrontottam, ha kevesebbet állt ^^