Ami az ételeket illeti, gyermekkorom kedvenc klasszikusa volt az öntött kifli, egyik mamám gyakran készítette, a veszprémi; a másik viszont, aki Fejér megyében élt, emlékeim szerint soha. Érdekes volt gyerekként rájönni arra, hogy más-más megyében – még ha egymástól nincsenek is olyan távol – más-más ételek jellemzőek. Nyilván, a különbség adódott abból is, hogy az egyik nagyszülőpáros városban élt, a másik falun, az egyiknek kocsmája volt, a másiknak háztájija.
Körülnéztem a neten, mit találok öntött kifli címszó alatt, és nagyon meglepődtem, mert szinte mindenhol csak édes ételként emlegetik. Túróval, mazsolával, vaníliás cukorral. Nálunk ez kimondottan sós étel volt mindig, a mama többnyire valami jó tartalmas leves után szokta adni, de nagyon szerettük vacsorára is.
Hozzávalók (4-6 személynek):
10 szikkadt kifli*
kb. 6 dl tej
50 dkg túró
1 nagy pohár tejföl
olaj vagy vaj
só
*Na de mi van akkor, ha nincs szikkadt kifli – mert csak az a jó, különben nem lesz finom a végeredmény ám -, és mostazonnalderögtön ki akarjuk próbálni ezt a remek kis fogást? Nagyon egyszerű, pár percre tegyük a kifliket a mikróba, és megteszi azt, amit az idő vasfoga: kipárologtatja a vizet a tésztából (jó kis képzavar, mi, ahogy a vasfog párologtat…). Én többször melegítettem egy percig a kifliket, aztán mindig megvártam, hogy kihűljenek, csak hogy lássam, ténylegesen mennyire szárazak már. Talán összesen négy perc melegítésre volt szükség így összesen.
Ha megvan a szikkadt kifli, nekiállhatunk a receptnek.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokosra. A tejet forrósítsuk fel egy edényben (nem kell forralni).
Vágjuk fel a kifliket szeletekre – se túl vastagra, se túl vékonyra, valahol fél és egy centi között.
A kiflikarikák harmadát tegyük vajazott, zsemlemorzsával megszórt tepsibe, én a közepes tepsit javaslom, az enyém egy kicsivel nagyobb sajnos, mint az átlag közepes tepsik, meg is gyűlik sokszor a bajom vele, amikor át kell számolnom a recepteket, hogy passzoljon az anyagmennyiség erre a méretre.
Locsoljuk meg a karikákat a forró tej harmadával.
Osszuk el a kiflikarikákon a túró felét, és a tejföl harmadát, majd ízlésünk szerint sózzuk meg.
Az újabb sor kiflikarikát jobban járunk, ha egy külön edényben leöntjük a tej második harmadával, és azután rakjuk a tepsibe. Jöhet a túró másik fele, tejföl második harmada, só, majd az utolsó sor kifli (leöntve a maradék forró tejjel), és ezt már csak tejfölözzük (és persze sózzuk), de túrót ide nem teszünk, mert nagyon kiszáradna.
Kb. 30-35 perc alatt süssük meg.
Szerintem langyosan a legjobb.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)