Mai Móni

Vakondtúrás cupcake – vagy muffin?

Zavarban vagyok, nem tudom biztosan, mi a különbség a cupcake és a muffin között. Pontosabban, meggugliztam én ezt a kérdést, és arra jutottam, hogy a muffin amerikai, a cupcake angol, utóbbin van krém, előbbiben a tésztába sül minden. Utóbbi tésztája egyszerű, szivacsos piskóta, “sponge”, előbbié ragacsosabb, és mindenféle kerülhet bele.

De hát találkoztam én már krémes muffinnal. Vagy az álruhás cupcake volt csupán?
Vannak viták, de ha a fentieket értelmezem erre a sütire, akkor itt most egy cupcake receptet olvashattok. Az egész abból született egyébként, hogy a múltkori vakondtúrás torta sikerén felbuzdulva elhatároztam, elkészítem úgy is, hogy ne kelljen szeletelni, ki-ki kezébe vesz egyet-kettőt, és kész.
Legalább annyira jó, mint nagytestvére. Kevesebb krémet lehet beletenni, mint a tortába, ennek megfelelően módosítottam a receptet.

A hozzávalók:
5 tojás

4 ek (8 dkg) nádcukor (persze, a sima kristálycukor is jó)
1 dl étolaj
5 ek (10 dkg) liszt
2 ek (4 dkg) cukrozatlan kakaópor
1 cs sütőpor
A belsejébe:
1 banán
2,5 dl habtejszín
fél csomag Zselatin fix
2 ek porcukor
5 dkg reszelt étcsoki, vagy csokilencse, vagy kakaós tortadara
A tojásokat a cukorral gépi habverővel kb. öt percig, jó habosra verjük. Keverés közben belecsorgatjuk az olajat, majd szépen hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a kakaóport is (ezeket egy kisebb edényben összekeverhetjük előre, ha nagyon precízek akarunk lenni).
A muffintepsit kibéleljük a kis papírokkal. Ne a legszebbeket használjuk el, mert sajnos ezeket le kell vennünk a töltés előtt, ha nem akarunk kiszúrni a süti fogyasztóival. Persze, ha valakinek vannak szilikon muffinformái, vesse be azokat.
Megtöltjük a papírokat majdnem teljesen tele, és a tepsit 25 percre 180 fokos sütőbe toljuk (nem légkeveréses módban ennyi).
A megsült kis sütiket kivesszük a formából, majd mindegyikről lehámozzuk a papírt is. Csak ezután vájjuk ki a közepüket; amennyiben nem így járunk el, a papír lehámozásakor szét fog esni a süti. Erre a tapasztalásra ráment a jobb alsó sarokban látható példány.
Ha ügyesen kivájtuk a belsejüket (és persze ezeket félre is tettük, majd kell a tetejére), kirakjuk a sütik alját banánszeletekkel.
A tejszínt felverjük a Zselatin fix-szel, a végén hozzáadjuk a cukrot, és beleforgatjuk a reszelt csokit. Ezzel a krémmel töltjük a sütiket. A tetejüket befedjük a szétmorzsolt félretett tésztával.
Ha van idő rá, hogy egy éjszakát álljon a hűtőben, az remek. Nálunk egy darab érte meg a másnapot; ez, itt lent.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kati says:

    De ügyes vagy, nagyon szépek lettek.

  2. Jól néznek ki! Tetszenek a fázisfotók is 🙂

  3. JuditAu says:

    Hát ez remek ötlet!Engedj meg egy “felhasználói visszajelzést” a vakondtúrás sütihez: a múltkor megcsináltam, de sajnos nem lett túl nagy sikerem vele, mert nem volt elég édes. Szerintem a receptedben írt mennyiség a cukorból nagyon kevés mind a tésztába, mind a tejszínhabba… Aztán lehet, hogy csak mi vagyon túl édesszájúak. :)(a Mozart torta meg végül mind elfogyott, a gyerekek rákaptak rendesen…) 🙂

  4. Maimoni says:

    Kedves Judit, sajnálom, hogy a vakondtúrás torta nem volt annyira sikeres… Ez a cukor-dolog valóban ízlés kérdése – én nálunk tudatosan szorítom egyre lejjebb, mert a család fele hízásra hajlamos, meg hát egyébként sem jó túlzásba vinni. De köszönöm a visszajelzést, odaírom a recepthez, hogy ízlés szerint cukrozzuk.

  5. Eszter says:

    Szia Moni, epp nemreg kerdeztem meg en is itt Texasban az illetekes amerikaiaktol, es igen, ez a kulonbseg, a cupcake-ben benne vagy rajta van krem, kisebb is, a muffint errefele nem is nagyon ismerik.Kuldok majd Neked erdekes itteni bolti cupcake kepeket, szinte mind a csodas de ehetetlen kategoriaba tartozik:)

  6. Eszter says:

    Helyesbitek, van azert muffin, pl. a Starbucksban, sutot is tudtam venni.Ezt az angol-amerikai kulonbseget meg nem hallottam, itt maximalisan a cupcake a meno.

  7. Maimoni says:

    Eszter, köszönöm, kíváncsian várom a recepteket!

  8. Eszter says:

    Húha, Móni, ha nekem írtad a recept-ügyet, az nehéz lesz, mert itt nem sütnek nagyon, hanem megveszik a színes borzalmakat a boltban. Ha az előző Eszternek, akkor megnyugodtam:)))-képeket azért küldök nemsokára róluk.

  9. Maimoni says:

    Ó, most látom, a képeket valamiért recepteknek néztem… De nem baj, jók lesznek a képek is, szívesen nézegetem:))))

  10. Pocak Panna says:

    Ha megengedsz egy kis okoskodást :-), a muffin és a cupcake között annyi a főkülönbség, hogy míg a muffin egy oylan tészta, aminél szigorúan a nedveset a szárazra majd össze keverünk, a cupcake szó szeirint csésze nagyságú torta, tehát a szó szoros értelmében mini torta, mert a étsztája is úgy készül: tojást felverni, vaj stb. És persze krém.Amúgy nagyon édes ez a kis vakondtúrás!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!