Tejszínes-gombás csirkemell

Ezt az ételt azért szeretem, mert fél óra alatt megvan, és közben még egy krémlevest is összedobhatunk.

A kedd valahogy kicsit mindig ilyen rohanósra sikerül, mert a hétfői egyetemi óráim miatt akkor kiemelem magam a rendszerből, és másnap az elmaradt feladataimat kell pótolnom. Mostanában keddenként újságot írok, emellett folyamatos feladattal lát el az újabb Laptopkonyhás forgatás; a jövő héten – képzeljétek – velem is forgatunk majd, a tervek szerint hat receptet én mutatok be a kamerák előtt, persze Buza Sanyi kollégámmal.

Én eddig csak a kamera másik oldalán álltam, na jó, egyszer, a múlt nyáron már voltunk benne a tévében… 🙂

Mit mondjak, izgulok.

A napokban végig kell sütnöm azokat a recepteket, amiket ott mutatok majd, és erről itt nem is írhatok – nehéz megállni!

Addig is olvassátok ennek a remek főételnek a receptjét. Ez is szuper.

Hozzávalók (4-5 személyre):

80 dkg csirkemell

40 dkg csiperkegomba

4 szál újhagyma

1 dl fehérbor

1 csapott ek liszt

2 dl főzőtejszín

2 ek mustár



bors

Egy-egy fél csirkemellet 3-4 darabba vágunk, csak úgy, érzésre. A darabokat sózzuk, egy nagyobb edénybe tesszük, borsot szórunk rá, és a mustárt is rákanalazzuk, majd jól összeforgatjuk az egészet. Egy serpenyőbe olajat öntünk, kb. egy decit, és a húsokat megsütjük benne.

Nem szabad túlsütni, de legyen ilyen szép piros, mint a képen. Nekem két részletben fért bele a serpenyőbe. Amikor készen vagyunk, kivesszük a húsokat egy tálra, és melegen tartjuk (50 fokos sütőben, például).

A serpenyőből leöntjük az olaj jórészét, ahol esetleg megégett, papírtörlővel töröljük ki. A hússütésből visszamaradt pörzsanyagok külön jót fognak tenni a mártásunknak. Az újhagymákat felszeleteljük, és a kevés olajon párolni kezdjük, közben megmossuk és felszeleteljük a gombát, ezt is hozzáadjuk.

Amikor a gomba kieresztette a levét, és nagyjából el is főtte, megszórjuk a liszttel, átpirítjuk, majd hozzáadjuk a bort, és pár perccel később még két deci vizet vagy húslét, ha éppen van kéznél. Én karfiolkrémlevest főztem éppen, és a karfiol szárított zöldségekkel ízesített levéből mertem a gombához.

Pár perc forralás után hozzáöntjük a főzőtejszínt, és ezzel éppen csak felforraljuk.

Visszatesszük a mártásba a húsokat, és három-négy percig melegítjük. Megszórhatjuk petrezselyemzölddel.

Tálalhatunk.

Ma hasábburgonyával került az asztalra a gyerekek kívánsága szerint, de a múltkor például grillezett körtét adtam hozzá rozmaringgal, nagyon jó volt. De el tudnám még képzelni galuskával.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »