Valaki nemrég kérdezte, hogyan kell gnocchit készíteni, akkor jutott eszembe, hogy a blogra még sosem tettem fel. Hívhatnánk nudlinak, mert a tészta akár ugyanaz is lehet, de azért a forma mégsem teljesen egyezik, hát hadd legyek elegáns, és gnocchinak nevezem (nyokkinak kell mondani, egyébként).
Igen, elnézést a medvehagymától kiborulás szélére került olvasóktól, de hát tudjátok, most van a szezonja… Júniusban már nem lesznek medvehagymás receptek. Amúgy, tudtátok, hogy angolul wild garlic-nak, azaz vadfokhagymának hívják? És tényleg, teljesen egyértelműen fokhagymára emlékeztet az íze. Nagyon egészséges, hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin, amelynek baktérium- és gombaölő hatása van. Magas a vastartalma, csökkenti a koleszterinszintet, javítja a keringést, az emésztést; a népi gyógyászatban még külsőleg is szokták alkalmazni borogatásként gombás bőrbetegségekre.
Szóval, egyetek csak sok medvehagymát, leginkább nyersen, ha a hatóanyaga előnyeit szeretnétek élvezni, ha meg csak az ízét, akkor kísérletezzetek bátran.
Ez a gnocchi nem mondható nagyon különlegesnek, ilyen-olyan verzióival tele a net, hát most tessék, egyet én is hozzáteszek.
Hozzávalók:
1 kg nem szétfővő krumpli
kb. 5 dkg medvehagyma (egy jó csokor)
1 ek só
kb. 35-40 dkg liszt
15 dkg túró (nem muszáj, de nekem itt volt egy bontott csomag a hűtőben)
5 dkg parmezán vagy grana padano
A kruplit héjában megfőzzük, langyosan lehúzzuk a héját, és lereszeljük.
A medvehagymát felaprítjuk, és a krumplihoz adjuk.
A krumplihoz adjuk a többi hozzávalót is: a sót, a túrót, a reszelt sajtot és a liszt nagyrészét is, és gyúrjuk a tésztát. Aért nem tesszük hozzá az összes lisztet, mert nem biztos, hogy mind kell – a krumpli fajtájától függ, menniyt vesz fel. Akkor jó a tészta, ha gyúrható, és elválik az edény falától.
Egy edényben felteszünk vizet forrni, egy evőkanálnyi sót is dobunk bele. Lisztezett gyúródeszkára/lapra teszünk a tésztából, kb. 3 cm átmérőjű hengert formálunk belőle.
A hengert 2 centis szeletekre vágjuk, villával megnyomjuk.
Amikor forr a víz, egy szűrőlapát segítségével beletesszük a gnocchikat (egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér); 1 perccel azután, hogy feljöttek a víz színére, szűrővel kihalásszuk mindet, és főzhetjük a következő adagot.
Frissen tálaljuk.
A vargányás tejfölhöz én gombaport használtam; valami bioboltban vettem, azt hiszem, nem tartalmaz mást, csak szárított, porított vargányát. Levesekbe is szoktam belőle szórni egy keveset, nagyon finom ízt ad mindennek. Két deci tejfölt kicsit felmelegítettem, és egy teáskanál gombaport, meg egy kis sót kevertem bele. Ezzel tálaltam a gnocchit.
_______________________________________
FlyLady, 24. nap. Na, most kezd egy kicsit nehezebb lenni a feladat, zónákra kell osztani a lakásunkat. Ez nyilván mindenkinek más, Via ITT írta le, hogy miről is van szó, és aztán onnan lehet kattintani további ismeretek megszerzéséért. Sok sikert mindenkinek!
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)