Mai Móni

Medvehagymás gnocchi vargányás tejföllel

Valaki nemrég kérdezte, hogyan kell gnocchit készíteni, akkor jutott eszembe, hogy a blogra még sosem tettem fel. Hívhatnánk nudlinak, mert a tészta akár ugyanaz is lehet, de azért a forma mégsem teljesen egyezik, hát hadd legyek elegáns, és gnocchinak nevezem (nyokkinak kell mondani, egyébként).
Igen, elnézést a medvehagymától kiborulás szélére került olvasóktól, de hát tudjátok, most van a szezonja… Júniusban már nem lesznek medvehagymás receptek. Amúgy, tudtátok, hogy angolul wild garlic-nak, azaz vadfokhagymának hívják? És tényleg, teljesen egyértelműen fokhagymára emlékeztet az íze. Nagyon egészséges, hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin, amelynek baktérium- és gombaölő hatása van. Magas a vastartalma, csökkenti a koleszterinszintet, javítja a keringést, az emésztést; a népi gyógyászatban még külsőleg is szokták alkalmazni borogatásként gombás bőrbetegségekre.
Szóval, egyetek csak sok medvehagymát, leginkább nyersen, ha a hatóanyaga előnyeit szeretnétek élvezni, ha meg csak az ízét, akkor kísérletezzetek bátran.
Ez a gnocchi nem mondható nagyon különlegesnek, ilyen-olyan verzióival tele a net, hát most tessék, egyet én is hozzáteszek.

Hozzávalók:
1 kg nem szétfővő krumpli
kb. 5 dkg medvehagyma (egy jó csokor)
1 ek só
kb. 35-40 dkg liszt
15 dkg túró (nem muszáj, de nekem itt volt egy bontott csomag a hűtőben)
5 dkg parmezán vagy grana padano

A kruplit héjában megfőzzük, langyosan lehúzzuk a héját, és lereszeljük.

A medvehagymát felaprítjuk, és a krumplihoz adjuk.

A krumplihoz adjuk a többi hozzávalót is: a sót, a túrót, a reszelt sajtot és a liszt nagyrészét is, és gyúrjuk a tésztát. Aért nem tesszük hozzá az összes lisztet, mert nem biztos, hogy mind kell – a krumpli fajtájától függ, menniyt vesz fel. Akkor jó a tészta, ha gyúrható, és elválik az edény falától.

Egy edényben felteszünk vizet forrni, egy evőkanálnyi sót is dobunk bele. Lisztezett gyúródeszkára/lapra teszünk a tésztából, kb. 3 cm átmérőjű hengert formálunk belőle.

A hengert 2 centis szeletekre vágjuk, villával megnyomjuk.

 Amikor forr a víz, egy szűrőlapát segítségével beletesszük a gnocchikat (egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér); 1 perccel azután, hogy feljöttek a víz színére, szűrővel kihalásszuk mindet, és főzhetjük a következő adagot.
Frissen tálaljuk.

A vargányás tejfölhöz én gombaport használtam; valami bioboltban vettem, azt hiszem, nem tartalmaz mást, csak szárított, porított vargányát. Levesekbe is szoktam belőle szórni egy keveset, nagyon finom ízt ad mindennek. Két deci tejfölt kicsit felmelegítettem, és egy teáskanál gombaport, meg egy kis sót kevertem bele. Ezzel tálaltam a gnocchit.

 _______________________________________

FlyLady, 24. nap. Na, most kezd egy kicsit nehezebb lenni a feladat, zónákra kell osztani a lakásunkat. Ez nyilván mindenkinek más, Via ITT írta le, hogy miről is van szó, és aztán onnan lehet kattintani további ismeretek megszerzéséért. Sok sikert mindenkinek!

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. 4Gyerek says:

    ez szuper ötlet, zsákolva. ha már megtaláltam nálunk is az egyik piacon a medvehagymát

  2. Krisztallit says:

    Akkora hülye vagyok! Éhgyomorral rákattintottam a bejegzésre és a fotókra persze. Most meg itt eszem a kefét mindjárt, annyira megkívántam ezt a finomságot!!! fElelőtlen tett volt!

  3. Ottis says:

    Ezt én is elkészíteném, csak nincs medvehagymám 🙁 Nagyon guszták!

  4. eSKa says:

    Mekkora ötlet a krumplireszelés. Hogy ez nekem nem jutott eszembe eddig :):):) Biztosan kinevettek. Imádjuk a nudlit is, meg a gombócot is, de eddig krumplinyomóztam 🙂 Ja, és medvehagymás dolgokat sem főztem még. Lányom mesélte, hogy most mindenki medvehagymásat süt-főz, ő is kipróbálta körözöttbe és imádták. Hol lehet medvehagymát kapni?

  5. Maimoni says:

    Kata, medvehagymát vagy a piacon tudsz venni, vagy szedsz pl. Balatongyörökön, a Szépkilátónál az erdőben.

  6. jozseva says:

    Már a képek is csábítóan íncsiklandozóak, ez egy nagyon remek ötlet ,így tavasszal,a hétvégén ki kell próbálnom.Köszi ezt is, és a sok-sok többi ötletedet is – jó volt nálad ma is !

  7. Ne szerénykedj! Te különlegessé tetted máris!Köszönöm!Egyébként medvehagymát én (Bp.) az Őrs vezér téri zöldségesnél kaptam a mai nap folyamán, jelentem egyre nagyobbak és vastagabbak a kötegek.Nagyon finom.

  8. Éva says:

    Uhhh, ezek a képek! nagyon csábítóan szépek. Medvehagymám van!

  9. Létező says:

    hétvégén csináltam meg a medvehagymás levesedet, és azóta az egyik kedvencem, literszám tudnám enni. (a gyereknek is iszonyúan ízlett!) :)viszont pont ezt akartam kérdezni, hogy főzés közben nem illan el belőle a tömérdek jótékony alkatrész? 🙂

  10. eSKa says:

    Köszönöm az ötletet. Megvan a hétvégi kirándulás helyszíne. Aztán szépen sorban kipróbálom a recepteket.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!