Hiába láttam anyukámnál már évek óta, hogy a konyhaablakban mindig csíráztat valamiféle magokat, igazából fel sem vetődött bennem soha, hogy én is ezt tegyem. Azt sejtettem, hogy nagyon egészséges lehet, mert anyukámat minden foglalkoztatja, ami nagyon egészséges.
Így például tőle kaptam néhány éve kefirgombát, Flavin7 cuccokat, literszám gyártja az ezüstkolloidot, amivel nemcsak a családot, de a fél falut is ellátja. Úgy látszik, erre a csíra-dologra most értem meg. Megint Éva barátnőm keze van a dologban, ő ültette fülembe a bogarat, mert nagyjából három hete csíráztat, és folyton áradozik, hogy milyen finom salátákba. Aztán nemrég valami étteremben a zöldköret részeként hagymacsírát is kaptam, és remek volt: friss, ropogós, ízletes.
A tettek mezejére léptem tehát, és vásároltam egy csíráztató tálat a Herbáriában (1190 Ft), majd vettem ugyanitt többféle magot is. Megjegyzem, nem vagyok a műanyagok híve, de csíráztató tálat műanyagból avagy cserépből készítenek, és ahogy utánaolvastam, erre a célra (sajnos) a műanyag sokkal praktikusabb, jobban tisztítható. Ami a magokat illeti, lényeges, hogy tiszta, kimondottan csíráztatásra forgalomba hozott magok legyenek, minden bioboltban beszerezhetünk ilyeneket. Rengeteg lehetőségünk van: rozs, búza, tönkölybúza, mungóbab, köles, lucerna, retek, vöröshagyma, vöröshere, brokkoli, mustár, napraforgó, vöröskáposzta, zsázsa. Ahányféle mag, annyiféle jótékony hatás; némelyikről írják, hogy immunerősítő, megfázásra jó, többnél kiemelik, hogy bizonyos fajta rákbetegségek megelőzésére remek – általában a mag tasakján szerepel a javallat.
A teendők:
Ha eldöntöttük, milyen magot szeretnénk csíráztatni, akkor 2-3 evőkanálnyit szűrőben mossunk át, majd áztassuk be fél-egy napra. Ezután tegyük át a magokat a csíráztató tálba, és naponta kétszer-háromszor folyó víz alatt mossuk át, hogy ne penészedjenek be. A tál alsó edényébe víz kerül, és a felette levőkben csíráztathatunk. Ezeken az edényeken rések vannak, így a víz nem áll meg bennük, hanem kifolyik.
A különböző magok csírázási ideje más és más, 3-4 naptól 1-2 hétig terjedhet, de például a brokkolit az ötödik napon ettük a fent látható formában. Ez itt jobboldalt zsázsa, 7. napja van a tálban, már fogyasztható. Kellemes, kissé csípős ízű.
A csírák salátákba, szendvicsekbe kiváló alapanyagok, én tortillába szerettem volna rakni, de arra már nem maradt… A legjobb, hogy a gyerekek is nagyon szeretik.
Fentebb említett Éva barátnőm egyébként ma beugrott hozzám, és elismeréssel adózott a rendnek és tisztaságnak, ami fogadta, hozzáteszem: nem számítottam a látogatására. A dicséret tőle különösen jólesett, mivel ő takarításban sokkal magasabbra teszi a mércét, mint én. Mindezt azért mesélem, mert a FlyLady programnak köszönhetően tényleg egyre szebb és tisztább a lakás anélkül, hogy különösen nagy erőfeszítéseket tennék a rend létrehozására és fenntartására. A mai a 17. nap, ezzel bevezetésre kerül állandó szerdai feladtunk: az antihalogatós nap.
Halogatásban jó vagyok… Az “á, majd holnap” típusú mondatok a kelleténél kicsit gyakrabban hagyják el a számat, és vannak dolgok, amik így aztán hónapokkal is elhalasztódnak. Varrnivaló, vasalnivaló, összekészített holmik, amiket oda kéne adni valakinek, könyvek, amiket vissza kéne már adni, a fogorvos, akit végre fel kéne már hívni, a szemész, ahova be kellene már jelentkezni… sorolhatnám még. Nem vagyok rá büszke, de ez van. Ma viszont több ilyen kritikus pontot is felszámoltam, tegyétek meg ti is!
Via leírása ITT olvasható.
Tehát akkor, az eddig tanultak:
A napi rutin
A heti feladatok:
hétfő – egyórás gyorstakarítás
kedd – tervezés és szervezés
szerda – antihalogatós nap
Aki lemaradt, ITT mindennek utánajárhat.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)