Mai Móni

Reggelizz, mint egy…

Nos, erről a mai flyladys pontról lecsúsztam. Ma ugyanis reggelizni kellett volna. Ez a 6. nap előírása. De mivel már itt kavarodás van, hogy melyik nap milyen plusz rutint építünk be, most pontokba szedem annak, aki lusta IDE kattintani (egy kis eltérés van, de az nem számít).
Tehát:
1. A mosogató nagytakarítása, kifényesítése (tényleg azt írja: shine your sink), esti szárazra törlése.
2. Felkelés, felöltözés, arc, haj rendbetétele.
3. Kritikus ponton 2 percig pakolni reggel és este.
4. Ágy rendberakása.
5. Kontrollfüzet elindítása.
6. Reggelizés.

Az van, hogy én reggel iszom egy bögre tejeskávét, aztán egy óra múlva még egyet, és ezzel remekül elvagyok délig. Nem mondom, hogy egészséges, sőt, tudom, hogy nem az, de valahogy így alakult. De időnként – például amikor elszántan fogyókúrázom – változtatok ezen. Ilyenkor müzlit eszem joghurttal, vagy tükörtojást sonkával vagy baconnel, attól függően, hogy fehérjés vagy szénhidrátos reggelit választok.
Amúgy meg, ne legyen senkinek lelkiismeret-furdalása, Bächer Iván már régen megállapította, hogy ebben az országban nem reggelizik senki, még az sem, aki különböző reggeli menüket írogat menő magazinokba.
“Nem reggelizik sem tanár, sem orvos, sem ügynök, sem boltos, nem reggelizik senki, reggel mindenki kávézik csupán, egyetlen egy valakivel találkoztam, aki reggel kifacsar magának öt narancsot, de az egy nagyon gazdag ember volt.
Falun persze egy kicsit más a helyzet, ott azért pirkadatkor le-lecsúszik egy-két szál kolbász, kétujjnyi táblaszalonna, maroknyi pörc, lábaska hideg disznópörkölt, töltött káposzta, babgulyás – érdekes módon csupa olyan dolog, amely az újságok heti étrend rovatában ritkán szerepel javallott reggeliként.” *
De azért, hogy szépítsek a mai eltolt reggelen, ajánlok nektek reggeliket, méghozzá abból a csokorból, amely a hozzászólásaitokból jött össze a legutóbbi nyereményjáték során.

Tehát:
– Sárgarépakrém Patríciától
Horimarika szezámvaja
– Horasz receptjei:
Tojás kosárban (egg in the basket) – Ezt küldte Karina is
Melegszendvics serpenyőben
Titi joghurtos-almás reggelije
Chef Viki kapros-uborkás kencéje
Mesi melegszendvicskrémje: “2 db májkrém, 1 db tojás, kevés vaj, ízlés szerint piros arany, mustár, majonéz. Ezeket jól össze kell kavarni, kenyérre kenni, sajttal megszórni és mehet a sütőbe. Mi nagyon szeretjük.”
Dia lángosa
Zsuzsiék kedvence
– -Anita- kedvence: “Muffin sütő formát kibélelek egy szelet sonkával, az aljára gombát, és egy karika kolbászt teszek. Ráütök egy tojást, sózom borsozom, reszelt sajttal szórom. Sütöm 200 fokon, kb 15 percig. Pirítóssal nagyon finom!”
Kati rántottája füstölt kolbásszal, sajttal
Kála tejbezabija: “Felforralod a tejet egy rúd fahéjjal, majd adagolod hozzá a zabpelyhet amíg sűrűsödni kezd (tényleg csak amíg kezd, mert utána még dagadni fog szépen). Édesíthető barnacukorral, vagy mézzel, fahéj helyett pedig vaníliarúddal is nagyon finom 🙂 De dúsítható bármilyen gyümölccsel is!”
Ági tojássalátája: “Jó alaposan keményre főzött tojás, összekockázva, majonézzel, petrezselyemlevéllel. Esetleg mehet bele tejföl, krémsajt, sőt füstölt sajt kockák is. Meg aztán mustár, sok bors, ad abszurdum egy kis méz is.”
plcbgrl kreatív salátája: “Fogtunk a párommal 4 tojást, 2 fej hagymát, két virslit, kukoricát, sajtot és a hozzávalókat feldarabolva, a tojáshoz keverve megsütöttük.”
Végül ketchupot, fűszert vagy bármit lehet hozzáadni, tetszés szerint.– Zsofia amerikai palacsintája: “Hú mi sokszor eszünk amerikai palacsintát, ami azért jó, mert össze lehet egy nagy dobozba előre állítani a száraz hozzávalókat és ebből alkalmanként csak 1 cup-ot kell kivenni, 1 tojást, 1 cup tejet és 1 ek olvasztott vajat hozzáadni. A száraz hozzávalók: 4 cup liszt, 3 ek sütőpor, 2 ek szódabikarbóna, 1 tk só, 2 ek+2tk cukor.
Kb evőkanálnyi adagokban megsütjük. Mi szeretjük juharsziruppal és baconnel, de a gyerekek baracklekvárt ÉS nutellát tesznek rá (brrr). “

Lencsilány szendvicskrémjei, és a szendvics, amit apukája készített neki régen: “egy szelet kenyeret megkent vajjal vagy margarinnal, rá egy kis só, egy kis mustár és rákarikázva keményre főtt tojás. Teával az igazi:)!”
Mariann kedvenc télűző reggelije: “Nagyon finom friss kenyérből pirítos, reája a legfinibb vaj, majd méz, megszórva darált dióval. Így nem folyik le a méz, és isteni finom. Persze csak annak aki szereti a mézet és nem fél tőle…”
– Gabi kukoricás pufija:

“Hozzávalók:
1 doboz kukoricakonzerv (vagy borsóval is működik)
1 tojás
12 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 dl tej
só és bors
Elkészítés: minden hozzávalót összekeverni, majd két evőkanálnyi adagonként, forró olajon aranybarnára sütni. A kész tallérokat tálaljuk tejföllel és ízlés szerint friss zöldségekkel. Jó étvágyat hozzá ;)”

– Fenci almás zabkásája: “Tehát másfél csésze zabpelyhet teflonserpenyőben felforrósítasz egy csipet sóval, ráöntesz egy csésze vizet és egy csésze tejet, egy vaníliát, és sűrűre főzöd. Amig fő, lereszelsz 2 nagy almát, megy rá 2 evőkanál cukor/barnacukor/méz és jó sok fahéj, majd az almát a forró kásába kevered – picit vársz míg hűl és kész. Nagyon finom és reményeim szerint egészséges is 🙂
– Soli palacsinta tojása, amit ugyan a nagymamája vacsorára szokott készíteni, de reggelire is kiváló:
“Amikor gyerekek voltunk, és anyukám gyorsan finomat akart nekünk vacsira, sütött fejenként 2-2 tojásból rántottát úgy, hogy a serpenyőben megfordította, és mindkét oldalát megsütötte. Majd megtöltötte ami volt a hűtőben, pl. felvágott kockára vágva, reszelt sajt, majonéz stb. és feltekerte, mint egy palacsintát. Kenyér hozzá, és jól is laktunk. Ez volt a mi ‘palacsinta tojásunk’.”
– Feketerigó kétféle pástétomja:
Élesztőpástétom:
“1 élesztőt 1 pohár vegetás vízbe beáztatok, 1 fej hagymát apróra vágok, megdinsztelem kis zsíron/olajon. Beleöntöm a feloldódott élesztőt, felforralom, teszek bele 2-3 ek zsemlemorzsát, 1 tojást, pirospaprikát, oregánót, majorannát, meg ami a kezembe kerül. Kész.

Lencsepástétom
10 dkg lencsét megfőzök 2-3 babérlevéllel, 1 fej hagymával.
Belereszelek 2 sárgarépát, 1 fehérrépát, 1 fej hagymát, 2 fokhagymát. Hozzákeverek 1 ek mustárt, 1 ek sűrített paradicsomot, fűszereket (só, bors, petrezselyem, oregano, kakukkfű), 2-3 ek margarint.
Összeturmixolom egy kicsit. Kész.”

Birskörte zabpelyhes muffinja, ami előző este előkészíthető.
Erdna szendvicskrémje: “3 főtt tojást összetörök, összekeverem májkrémmel (mivel mi nem eszünk húst, természetesen vegamájkrémet használok, ami nagyon finom, de gondolom jó simával is), teszek bele mustárt, fokhagymát, lilahagymát, ha kell egy kis sót, és kiflire vagy kenyérre kenve nagyon finom.”


*Az idézet Bächer Iván Vándorbab c.könyvéből származik, a Reggeli c. írásból.


 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Zsófi says:

    Én sem reggelizem. ;-DHa megtenném, akkora lennék, mint egy vágásra érett malac, egy mázsás. :-DDD (Próbáltam.)Viszont, ha 4-kor kelnénk, mint a modern gazdaság előtti időkben, vagy reggeli műszakba mennénk, akkor 8-kor már biztos éhes lennénk. A napi ritmus alapvetően határozza ezt meg. Szerintem.

  2. Maimoni says:

    Hát, attól függ, mit reggelizik az ember. A tábla szalonna meleg kenyérkével biztosan megtenné a hatását:) Tavaly nagyon odafigyeltem a napi ötszöri étkezésre, és fehérje-szénhidrát szétválasztásos alapon ettem; jó bevált, 12 kilót fogytam, s soha nem éheztem!

  3. Altair says:

    Nálunk kötelező a reggeli ital, de enni mi is ritkán szoktunk hozzá. Hétvégente, amikor már tényleg ébren vagyunk a reggelizés idején. :o)Ha nem kéne korán kelni, akkor tudnék enni, hétvégén például mindkét nap két-két főtt tojást ettem meg, mert nagyon szeretem, egyik nap kakaóval keményen, másik nap mézes teával lágyan, mert fájt a torkom és hozzá vajas kenyeret. Mhm! De hétköznap is csak legkorábban 10-kor tudok ilyesmit enni. Ma pl. túrósbatyut a Lipótitól.Szerintem bevezethetnénk, hogy ne kelljen 8 előtt kelni. Vagy még jobb lenne a 9, bár addig csak indokolt esetben (éjszakázás) tudok aludni. :o)

  4. Altair says:

    De reggelizni tényleg fontos! Ennek a vércukorszint miatt van lényeges szerepe a nap indításában, ugyanis az éjszaka során a megemésztet táplálék tápanyagait a szervezet átalakítja és elraktározza, illetve az inzulin a vércukrot az alvás során regenerálódó sejtekbe juttatja. Az inzulin szintje hajnalban a legmagasabb az inzulin szintje a szervezetben. Ez csak csekély mértékben függ a napi rutintól, a későnkelők esetében ugyanaz a helyzet, mint a koránkelőknél.Főleg a gyerekeket kell akár kényszeríteni is, hogy reggelizzenek (tulajdonképpen bármit: müzli, zabpehely, szendvics, rétes a péktől, tegnapi süti), akik rögtön valami szörnyűséggel kezdenek az iskolában (pl. történelemóra) és ha nem fog az agyuk (ami csak a vércukrot “eszi”), akkor csak átkornyadozzák az órát, anélkül, hogy megértenék, miről volt szó.

  5. Altair says:

    Javítások: “ritkán szoktunk ENNI hozzá”, “megemészteTT”, -1 “inzulin szintje”Bocs a kommentáradatért! :o)

  6. Zsófi says:

    Ha csak egy almát is eszem, nincs megállás. Gyomorsavat csinál (étvágyat) és onnantól nem bírom abbahagyni. Hiszen nem azért ettem, mert éhes vagyok (olyan 11-fél 12 körül éhezem meg és akkor ebédelek is!), hanem mert azt mondják a dietetikusok, hogy az az egészséges.Én meg azon az állásponton vagyok, hogy akkor egyek, ha megéheztem és ne folyamatosan…

  7. aheninterior says:

    Hogy kerültem ide? Mert reggelizek rendesen, korán kelek mindennap, de igyekszem kihagyni a bő vacsit, mert attól kerekedem, és nem vagyok éhes reggel.:-) …és jó reggelizni, mert az olyan királyi


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!