Elérkeztünk a FlyLady program 5. napjához, és most jön az a pont, amit én nehezen fogadok be, de a cél érdekében azt mondom, ám legyen. Úgynevezett kontrollfüzetet kell ugyanis vezetni, amitől alapból irtózom, nem vagyok egy könyvelő típus. Hogy mi ez, és hogyan is kell elkezdeni, elolvashatjátok ITT. Tény, hogy a mosogatónk ragyog, a lakás egyre tisztább, rendezettebb, és én is jobban érzem magam benne. Úgyhogy, ezen a füzeten ne múljon már…
Ígértem a tegnapi ebédünkről a részletes beszámolót, amit azért sem szeretnék elfelejteni, mert a cukkini egy újabb olyan elkészítési módját sikerült megtalálni, ahogy mindenki megeszi. Nagyjából. Ráadásul, a rozmaringos sült céklának és a zöldsalátának köszönhetően szép színesek lettek a tányérok.
Ehhez a recepthez korábban kockára vágtam a céklát, de rájöttem, ha gyufaszál vastagságú csíkokra (azaz julienne-re) gyalulom, hamarabb készen van, és ugyanolyan finom. Tehát a meghámozott céklát legyalulom, megfelelő méretű jénaiba, vagy tepsibe rendezem. Sózom, borsozom, ráöntöm az olívaolajat, a balzsamecetet, és alaposan átforgatom.
Rádobom a fokhagymagerezdeket, és a rozmaring leveleit, majd lefedem alufóliával, és 220 fokon fél órán át fólia alatt, további kb. fél óráig fólia nélkül sütöm.
A szalonnát felcsíkozom, nagyon kevés olajon egy mély serpenyőben vagy wokban elkezdem kiolvasztani. A póréhagymát a vöröslencselevesnél ismertetett módon tisztítom, szeletelem, és a szalonnára dobom. A gombát megmosom, feldarabolom, és az előbbiekhez adom. Sózom, borsozom.
Közben a cukkinit megmosom, végeit levágom, majd hosszában félbe, és a feleket és félbe vágom. Utána nem túl vékonyan felszeletelem, és megy a közösbe.
Pár percig párolom, aztán összekeverem a mascarponéval, ha kell, ízesítek még rajta. Készen van.
Jöhet a hús. Én kb. 70 deka csirkemellet készítettem el. Felszeletelem: a mellet vágódeszkára helyezem.
Fogok egy éles kést, a tenyeremet a húsra helyezem, és a kést szépen elkezdem úgy vezetni a húsban, hogy érezzem a kezem alatt. Így biztos, hogy jó vékony szeletek lesznek.
A szeleteket aztán sózom, borsozom, megkenem mustárral, majd mindkét felüket lisztbe mártva olajban kicsit elősütöm – amíg a liszt egy kis színt nem kap. Aki diétázik, liszt nélkül süsse a húst. A szeleteket a legnagyobb tepsire szedem, mindegyikre teszek a raguból, majd megszórom jól olvadós reszelt sajttal (trappista, pannónia). Mivel időközben megsült a cékla, ez mehet a helyére, 230 fokra.
Kb. 15-20 perc alatt megsütjük. Ha van a sütőnkön grill funkció, akkor 10 perc sütés+ a grillel pirosra pár perc alatt.
Már csak a saláta maradt: ehhez használjunk zöldeket: rukkolát, jégsalátát, kígyóuborkát, újhagymát, aztán paprikát, tehetünk hozzá paradicsomot, lecsepegtetett konzerv csemegekukoricát. Keverjünk össze 2 ek mustárt 4 ek olívaolajjal, 2 ek balzsamecettel, sóval, borssal, öntsük a salátára, és jól forgassuk át.
Tálalhatunk!
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)