Mai Móni

Kekszet?

A croissant-projekt kapcsán emlegetett francia Elle a table-ban találtam egy kekszreceptet, amely nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Mandulás-hagymás.
Megijedtetek? Nem kell. Olyan finom, hogy alig lehet abbahagyni. Ráadásul hamar megvan. Úgyhogy minden szempontból veszélyes…

Nemrég kaptam ajándékba két csomag fekete hagymamagot; hamar utána is jártam, mi ez. Tehát: a Nigella sativa nevű növény magjáról van szó, amely nálunk kerti katicavirág néven is ismeretes. Bár hagymamagnak hívjuk, semmi köze hozzá, viszont ízében mégis leginkább arra emlékeztet. Azon túl, hogy teszem krémlevesekbe, péksütemények tetejére, nyitott szemmel járok mostanában, mibe is használhatnám még (két zacskó, azért az nem kevés…); és most megláttam ezt a receptet.
A hozzávalók között ugyan lenmag szerepel, de a hagymamag szerintem sokkal jobb választás.
Hozzávalók:
10 dkg liszt
16 dkg darált mandula (pl. Lidl-ben kapható, 400 Ft)
10 dkg nagyon apróra vágott salottahagyma (vagy mogyoróhagyma)
10 dkg vaj
1 tojás+1 sárgája
2 ek fekete hagymamag
1 tk só
Egy mélyebb tálban összekeverjük a lisztet, a mandulát és a sót, hozzáadjuk a kis darabokra vágott hideg vajat, majd a két tenyerünk között addig dörzsöljük össze a tál tartalmát, amíg nagyjából egynemű, homokszerű nem lesz. Ezután beleütjük a tojást, majd a plusz sárgáját, és összegyúrjuk a tésztát. Egy kicsit lágy, épp ezért legalább 1 órára hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 200 fokosra.
A hideg tésztagombócot lisztezett felületre tesszük, a tetejét is megszórjuk liszttel, és vékonyra nyújtjuk.

A kinyújtott tésztát megszórjuk a hagymával és a maggal, majd sodrófával átmegyünk rajta, hogy a “feltét” belenyomódjon az alapba.

Tetszés szerinti kiszúróformákkal kekszeket vágunk a tésztából, amelyeket sütőpapírral borított tepsire sorakoztatunk.
Gyerekek is tudnak segíteni, bár – attól függően, milyen hagymát választunk – könnyfakasztó élmény lehet…

A tepsit a sütőbe tesszük 10-12 percre, attól függően mennyire szeretjük ropogósan a kekszet. Ha tovább sütjük, jobban megpirul, jobban is ropog – nekem ezek a kedvenceim.
A leeső nyers tésztadarabokat újra összegyúrjuk, mivel ezeknek már a belsejében ott a hagyma és a mag is, nem kell a tetejüket újra megszórni. Ezek is nagyon finomak lesznek.

Ebből a mennyiségből nagyjából két tepsivel lesz.
A fekete hagymamag beszerezhető ínyencebb fűszereseknél, esetleg bioboltokban. Ha nem kapunk, készíthetjük a kekszet persze más magokkal is, pl. ugyebár lenmaggal, vagy szezámmaggal.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Edit says:

    Jaj, ez a lányka egyre szebb! 😀

  2. Maimoni says:

    Hát igen:) De ugye, azért a keksz is tetszik?:))

  3. Edit says:

    :DDD Persze! Csak az a kár, hogy így virtuálisan nem lehet enni belőle.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!