Arany csiga – Золотая улитка

Igazából nem ez a neve, hogy zálátájá ulitká, de a mellékelt ábrán látható szguscsenka varenaját (sz szaharom) oroszoktól kaptuk ajándékba, így, gondoltam, gesztusképpen, legyen már orosz neve is ennek a finomságnak.

Noha nem tudom, pontosan mit jelent a felirat, tény, hogy ami a dobozban volt, nem más mint 38 dekányi dulce de leche, tejes karamellkrém, az oroszok ragyogó arccal nyújtották át két doboz kaviár, egy üveg örmény konyak és fél kiló vegyes bonbon társaságában, hogy ezt náluk mennyire imádják a gyerekek!

A bonbon egy idő után elfogyott, az örmény konyak is “elpárolgott”, a kaviár, hát, azt odaadtuk valakinek, de ez a kis mackós dobozka ottmaradt a konyhaszekrényben, és valahányszor megláttam, azon gondolkodtam, mibe is tehetném. Azt hittem, sima sűrített tejről van szó, és amikor ma előhalásztam ezt a konzervet a befőttek mögül, elhatároztam, kókuszos csiga krémjét fogja képezni némi kókuszreszelék társaságában.

Aztán kibontottam, és meglepődtem. Ez biza’ nem sima sűrített tej. Akkor meg azt gondoltam, csokis; hmmm, oké, legyen Bounty kalács, orosz Bounty, höhö. Aztán megkóstoltam. Hoppá, ez karamell, méghozzá tejes… Akkor is kókuszos lesz, méghozzá karamellkrémes kókuszos. Immár tántoríthatatlan voltam.

Arról, hogyan is készítem a csigát, részletes ismertetőt adtam ITT.

Ezúttal csupán a töltelék változott, az egyenletesen, téglalap alakúra kinyújtott tésztára kentem a karamellkrémet, megszórtam kókuszreszelékkel. Feltekertem, másfél centis szeletekre vágtam, az így kapott csigákat néhány centis távolságra egymás mellé helyeztem a tepsiben.

Nekem egy nagy és egy kisebb tepsibe fért bele az összes, ezért úgy döntöttem, egyszerre, légkeveréssel sütöm meg őket.

Langyos sütőbe tettem a tepsiket 15 percre, majd felcsavartam a hőfokot 180-ra, és kb. 22 perc alatt megsütöttem a csigákat.

Nagyon-nagyon finom, krémes kelt süti. Ha valaki szeretne ugyanilyet, ám nincsenek hasonlóan kedves orosz ismerősei, egyszerűen készíthet dulce de leche-t. ITT több receptet is talál.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »