Mai Móni

Ha Mohamed nem jut el a hegyhez, mehet a hegy Mohamedhez?

Mehet.
Mert minden vágyakozásom ellenére még nem sikerült eljutnom Toszkánába, viszont tegnap Toszkána eljött hozzám. Na jó, egy kicsit nekem is kellett hozzá utaznom, Budapestre, a Paulay Ede utca 55. szám alá, a Central Europaien Wine Institute főhadiszállására. Ide kaptam ugyanis meghívást a CEWI és a Dining Guide közös gasztronómiai kurzusának első alkalmára, amelynek délelőtti programján Horkay András, az iskola igazgatója tartott előadást az olasz borokról (kóstolással együtt), délután pedig jött Gianni, és egy kisteherautónyi élelmiszer egyenesen Toszkánából, és e tartomány ételeiről, borairól volt szó.
Mit is mondhatnék?
Ha eddig vágytam Toszkánába, most közeli jövőm egyik céljává lépett elő, hogy mindenképpen eljussak oda.

Horkay András és az olasz borok

Andrással a kályhától indultunk; beszélt Olaszországról általában, az olasz bortörvényről, majd rátértünk az egyes régiókra, egyúttal bemutatta a borkóstolás alapjait, amit hamarosan át is ültettünk a gyakorlatba. Elsőként az olasz borexport 30 százalékát kitevő Pinot Grigio-ból kóstoltunk, amelyet egy Soave követett. A sort a Veneto borvidékről származó Valpolicellával folytattuk, majd egy 2006-os Barbaresco következett, és a délelőttött egy szicíliaival, a Nero d’Avolával zártuk.
Toszkána szándékosan maradt ki a felhozatalból, mivel azt délután Giannival “jártuk be”.

A szünetben: Gianni felkészült.

Gianni hatalmas lelkesedéssel, és rengeteg holmival érkezett. Az olasz konyha, és egyáltalán a gasztronómia iránti szenvedélye és alázata – és nem utolsósorban szakmai tudása – olyan fergeteges előadásra tette képessé, hogy csak annyit mondhatok: le a kalappal, Gianni!
Előző nap Toszkánából érkezett a kamion, amely a kurzuson felvonultatott élelmiszereket hozta. Volt itt toszkán egyhetes kenyér (ami nem azt jelenti, hogy egy hete, hanem hogy egy hétre készítették, amint nálunk is régen, a paraszti világban, ahogy azt apósom is elmesélte). Ennek a kenyérnek az érdekessége az volt, hogy nem adtak hozzá sót.

Háttérben a kenyér, elöl a parmezán sajt darabolásáshoz szükséges eszközök.

A sótlan kenyér története az, hogy a XII. században a pisaiak és a firenzeiek között dúló ellentétek miatt a pisaiak leállították a sókereskedelmet. A büszke toszkának erre azt mondták, egyétek meg a sótokat, a mi kenyerünkbe nem is kell! És tényleg.
Gianni hozott a kenyérhez finom vaddisznóragut az étterméből, amelynek az alapja a sofritto (azaz hagyma, sárgarépa, zeller összefőzve), majd erre jön a pácolt vaddisznóhús darálva, lassú tűzön, jó sokáig főzve. Hmmm…

Közben belevágtunk a bortúrába is, méghozzá az egyetlen toszkán fehérborral, a Villa Antinori Biancoval, amely a Trebbiano és a Malvasia szőlőfajtákból készül.

Ezt egy kis gyorstalpaló olívaolaj-kóstolás követte, amelynek fele sem volt tréfa. Az olaj csípett, kapart, erős volt, de jó volt, nagyon jó.
Gianni felhívta a figyelmet arra, hogy Olaszországban 320 féle olívabogyó van, és ezeket lehetetlenség fajták szerint felismerni az olajban, mint a borban a szőlőt. Azt is hozzátette, az olívaolaj színe nem olyan meghatározó, mint az illata és az íze. Amikor az eladó a színnel akar meggyőzni bennünket, és ezért átlátszó, színtelen üvegbe teszi az olajat, mindig gyanakodjunk. A jó olajat zöld üvegbe töltik, hogy a fény minél kevsébé érje, az ára pedig legalább 8-9 euró literenként, de elmehet egészen 200 euróig is. Legjobb mindig az azévi olaj, de maximum 2 éven belül fel kell használni.

Következtek a szalámik, majd a hatalmas pácolt sonka, a prosciutto, amellyel hősünk megküzdött rendesen, de győzött. Aztán a sajtok; háromféle érelésű Pecorino – itt vesztem el végleg, azt hiszem.
Közben jöttek a jobbnál jobb borok is, persze; Chianti Classico, Le Volte, Rosso di Montalcino…

A sort, mint ahogy egy jó vacsorát is, édességgel zártuk. Gianni alapelve ugyanis az, hogy “a desszertet nem lehet félrerakni”. Többféle cantuccini került elő a dobozokból, és egy üveg Vin Santo, egy erősített mazsolabor, amelybe Gianni utasítása szerint egyszerűen beletunkoltuk a cantuccinit. Fergeteges volt. Mint az egész nap.
És, tudjátok, nagyon elgondolkodtam; az egyetemi tandíjamból (félévenként) öt ilyen kurzusra futná. Bizony, lehet, hogy ez jobban megéri.
A követező előadó jövő szombaton Bíró Lajos lesz. Szívesen meghallgatnám.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Katalin says:

    ez mekkora buli lehetett, nagyon irigyellek, én nemistok ilyen nyalánkságokról

  2. eSKa says:

    Hűűű, Mónika! Ez aztán szuper nap lehetett. Még a felsorolásba is bele lehet szédülni, mi mindent kóstoltatok. Melyik bor lett a kedvenced? Az a sonka a fotón elég érdekes színűnek látszik :P.Nem is gondoltam volna arra, amit az olívaolajról írtál. Szerintem előbb-utóbb el fogsz jutni Toszkánába. Mohamed nem ismer lehetetlent. Különben is, ha belegondolunk, nincs is olyan messze az a hegy 🙂

  3. Nagyon klassz lehetett!Rohanásba voltál?Szívesen összefutottam volna Veled egy kávéra .) Képzeld régen abban az utcában laktam …

  4. Sales says:

    Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  5. Pötipite says:

    Ó, az a kenyér, de törnék belőle…Nagymamám is mesélte, hogy hetente 1x sütöttek kenyeret.Jó kis programod volt! 🙂

  6. Maimoni says:

    Hihetetlenül jó volt, és óriási élmény, tényleg! Évi, Reggel kilenctől délután (majdnem) hatig tartott, hétkor indult haza az utolsó buszom. Közben volt ugyan egy órás ebédszünet, de én sem tudta előre, hogyan alakul a program.De legközelebb majd szólok:)

  7. Tiffanylda says:

    Nahát, rohadtul felizgattál!!! Aszta, de jó lehetett és én megint lemaradtam valami szuperről!:(

  8. Maimoni says:

    Tiffanylda, erről már lemaradtál, de a most szombatiról még nem! Meg az utána következőkről… Ha nem lennének pénzügyi akadályaim, én mennék…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!