Mai Móni

Brokkolis rakottas ropogós sajtbunda alatt

Egy újabb szülinapi torta előtt szeretném bemutatni tegnapi ebédünket, amelynek főszereplője a brokkoli volt – egyéb kiegészítőkkel, persze.

Hozzávalók egy közepes méretű (tehát nem a legnagyobb) tepsihez:
3 dl (egy nagyobb bögrényi) rizs
6 dl víz
50 dkg csirkemell
50 dkg brokkoli
2 nagy sárgarépa
2 szál szárzeller
mustár

bors
8 dkg pannónia sajt
3 dkg parmezán
3 púpozott ek zsemlemorzsa 
Először párolt rizst készítünk. A rizst kevés olajon felforrósítjuk, felöntjük a kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a kis fej megpucolt hagymát, majd lefedve pároljuk kb. 15 percig. Ekkor elzárjuk alatta a lángot, de még nem keverjük, nyitogatjuk, hagyjuk szépen a fedő alatt pihenni.

Közben megfőzzük a zöldséget is: a brokkolit rózsáira szedjük, és a szárát sem dobjuk el, azt is felszeletelve az edénybe tesszük. Megtisztítjuk, karikákra vágjuk a répát, és a kétféle zöldséget épp annyi sós vízben, amennyi ellepi, éppen puhára főzzük (semmi esetre sem főzzük szét).

Amíg ezek főnek, megmossuk a csirkemellet, csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük 2 ek mustárral, és kevés olajon wokban vagy serpenyőben megsütjük. A leszűrt zöldséget beleforgatjuk.

Ha mindennel készen vagyunk, kezdhetjük a rétegezést. A tepsit kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával, és elegyengetjük benne a rizst.

Elrendezzük rajta a húsos zöldséget.

A kétféle sajtot lereszeljük, összekeverjük a zsemlemorzsával, és forró sütőbe tesszük. Az enyémen van grill funkció, arra tettem, de sajnos, kicsit magasra, így a sajt a zsemlemorzsához képest túl hamar pirult. Tehát, ha valaki grill funkcióval teszi sütőbe, akkor középtájra, és nagyjából tíz percre tegye. Amúgy az is jó, ha alsó-felső sütéssel megy a 230 fokos sütőbe, figyeljük, mikor kezd pirulni.

Amikor ilyen, akkor már kész!
Egy villámgyors sajtmártás jól jöhet hozzá; ehhez kell 7 dkg vaj, 2 ek liszt, 4 dl tej, parmezán sajt, só, bors, szerecsendió.
Besamelmártást készítünk: a vajat felforrósítjuk, beleszórjuk a lisztet, jól átkevergetjük, nem várjuk meg, hogy a liszt barnulni kezdjen, felöntjük a tejjel. Mehet bele a só, a bors és a szerecsendió, felforraljuk, és közben szinte folyamatosan kevergetjük, a legjobb, ha habverővel. A végén beletesszük a reszelt parmezánt.

Majdnem elfelejtettem: ha valaki fogyókúrázik, egye az ételt rizs nélkül! Tökéletes, finom ebéd vagy vacsora, és még csak nem is kellett külön főzni.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Ditta says:

    Nagyon finni lehet,nagyon jól néz ki az tuti:-)

  2. Macus says:

    Hamarosan kipróbáljuk, annyira ínycsiklandó.

  3. Emili says:

    Befizetek hozzád menüre! 🙂

  4. leda says:

    Hú, ez igazán nekem való! 🙂

  5. Mónika says:

    Ez nagyon finomnak néz ki! Ma én is hasonlót készítettem (csirkés doria), hamarosan közzéteszem.

  6. Maimoni says:

    Hú, nagyon klasszul néz ki, igen finom lehetett!

  7. Húha de jól néz ki .)Nagyon megéheztem!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!