Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akiknek már elegük van a télből, és vágynak a nyár után. Meg azoknak, akiket vonzanak a mediterrán tájak, akiket rabul tud ejteni az olasz és a francia konyha sokszínűsége. Aztán még azoknak is, akiket érdekel, hogyan nyaral a felső tízezer, akikre azt mondjuk: tudnak élni.
Milyen klassz lehet megvenni egy öreg, míves jachtot, felújítani, megtalálni rá a megfelelő embereket, majd a vakációkat a francia és az olasz riviéra közelében hajózva tölteni; eldugott öblökben fürdeni a kristálytiszta vízben, és mindenhol a helyi alapanyagokból főzetni valamit a szakácsunkkal, mondjuk David Shalleck-kel.
David több éven át állt a hajó tulajdonosai, ahogy emlegeti őket, a “Signora” és a “Dottore” szolgálatában. Ezen évek eseményei gyúrta egy nyár történetébe, ami itt-ott azért érezhetően sántít is, de a mediterrán partok leírása, az ételreceptek, és az időnként megvillanó igazi hangulat feledteti velünk a kötet tökéletlenségeit.
David az USA-ban dolgozott séfként, és többszöri kudarcai arra ösztönözték, utazzon Európába tanulni. Francia és olasz éttermekben dolgozott több éven át, rengeteget tanult, és amikor már épp visszatérni készült az Államokba, akkor pottyant ölébe a lehetőség, hogy a Serenity nevű luxusjacht séfjeként fejlessze tovább tudását. A hajó olasz tulajdonos-házaspárja, egészen pontosan az asszony konkrét elvárásokat támasztott a szakáccsal szemben:
“- Elmondom, mit szeretünk csinálni nyáron. Ilyenkor a nagyon könnyű, nagyon letisztult ételeket kedveljük, és elvárjuk, hogy ezeket jól készítsék el. Csupa friss, csupa olasz fogásra vágyunk. Nyáron nem fogyasztunk sok húst, vagy egyéb nehéz ételt. Rengeteg halat akarunk látni az asztalon. Nem látom be, miért ne ennénk sok halat, elvégre a tengeren leszünk! – mondta mosolyogva, és körbemutatott a minket háromfelől körülvevő Földközi- tengeren. Ekkor azt kívántam, bárcsak ne dumáltam volna annyit a vadszárnyasokról.
– Tehát rengeteg hal és tenger gyümölcsei, valamint sok-sok zöldség.(..) Semmi nem indokolja, hogy a nyár folyamán a fogások akár egyetlen egyszer is ismétlődjenek. – Ezek után elmagyarázta, hogy a szezon hivatalosan május végén kezdődik Monte-Carlóban a hétvégi Grand Prix versennyel, és októberben, a Voiles de Saint-Tropez klasszikus jachtregattával zárul. Májustól júliusig ő és a Dottore a munkahét végén az aktuális rezidenciájukról utaznak a hajóra víkendezni, az előre megállapodott útvonal szerint valahol a francia vagy az olasz Riviéra mentén fekvő kikötőbe, augusztusban azonban az egész hónapot a jachton töltik. Az útiterv szerint a Serenity a francia Riviéráról indul, onnan hajózik az olasz csizma nyugati partjai mentén Portofinóba, Cinque Terrébe (az öt kis halászfalu és egy nemzeti park Öt Föld néven ismert vidékére), azután végig Toszkána mentén Viareggióból az Argentario-félszigeten át Elba, Ischia, Ponza és Capri szigetének érintésével le az Amalfi-partig. Ezt követi a leghosszabb vízi szakasz a Tirrén-tengeren át Szardíniáig és a Smaragd-partig (a Costa Smeraldáig), majd Korzikáig, végül vissza Antibes-ba.
– Ahogy mindegyik kikötőben változik a regionális konyha – magyarázta a Signora -, önnek a menükben úgy kell alkalmazkodnia a helyi piacok kínálatához. Hai capito? – Érti?”
Nos, ha tudni szeretnétek, értette-e, olvassátok el a könyvet!
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)