Csak hogy biztosra menjünk: legényfogás levessel is
Mindazon legényeket, akiket nem sikerült megfognunk a
sütivel, most tutira elkapjuk a levessel.
Legényfogó leves. A férjem nézett csak nagyokat, miért ez a neve, de akárhogy is, nálunk bevált.
Tulajdonképpen egyszerű
ragulevesről van szó, csupán annyi az extra, hogy csirkemájjal egészül ki a hozzávalók listája. Illetve, még valami: az Alföldön feltétlenül jár bele a kapor, viszont erre felénk, itt a Dunántúlon egyáltalán nem jellemző. Hogy aztán ezzel az étellel miért lehet jobban legényt fogni, mint teszem azt egy jó kis
boeuf bourguignon-nal, hát azt nem tudom. A teljes hatás kedvéért fánkot sütöttem másodikként.
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
30 dkg csirkemell
30 dkg csirkemáj
20 dkg gomba
2 szál nagyobb sárgarépa
1 fehérrépa
20 dkg zöldborsó (fagyasztott)
só
bors
2 dl tejszín
2 dl tejföl
fél citrom leve
1 ek aprított petrezselyemzöld
1. A hagymát apróra vágjuk, két-három evőkanálnyi olajon kis lángon dinsztelni kezdjük. Közben megmossuk, és kb. 2 cm hosszú csíkokra vágjuk a csirkemellet. A hagymához adjuk, és fehéredésig sütjük.
2. Addig is megtisztítjuk, és 1×1 centis kockákra vágjuk a kétféle répát, amikor készen vagyunk, a húshoz adjuk; kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt pároljuk tovább. Miközben párolódik, a gombát megmossuk, feldaraboljuk , és mehet a fazékba.felöntjük az egészet kb. 1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a répa meg nem puhul.
3. Ez az idő épp elég arra, hogy megmossuk, csíkokra vágjuk,
lelkiismeretileg kóserítsük a csirkemájat, ki-ki hite, ízlése szerint. A borsóval együtt tesszük a leveshez, és innen még jó tíz percig főzzük. Ha kevés a leve, felengedjük még vízzel.
4. Még mindig van mit készíteni közben: a levesbetétet, ami ezúttal vajas galuska. Egy kisebb tálban megolvasztunk 3 deka vajat a mikróban, hozzákeverünk 1 egész tojást, 1 kávéskanálnyi sót és 3 evőkanálnyi lisztet. Ezt a galuskamasszát egy kisebb vágódeszkára egyengetjük nem túl vastagon, és innen egy kés, vagy kiskanál segítségével a levesbe szaggatjuk.
5. Már csak az van hátra, hogy hozzáöntsük a tejszínnel elkevert tejfölt (nem kötelező egymással keverni őket, de a tejszínnel fel tudjuk hígítani a tejfölt, így könnyebben eloszlatjuk a levesben), illetve ízesítsük citromlével, ha kell, sóval, borssal (lehet tárkonnyal fűszerezni).
Mint általában a ragulevesek, ez is finomabb, ha áll egy kicsit.
Lehet készíteni sokféle fagyasztott zöldségkeverékkel, úgy másféle zöldségek is kerülhetnek bele, attól rosszabb nem lesz, az biztos.
Ha
fánkot sütünk hozzá, keverjük be a tésztáját, mielőtt nekiállnánk a levesnek – éppen megkel, mire végzünk.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)