Mindazon legényeket, akiket nem sikerült megfognunk a sütivel, most tutira elkapjuk a levessel.
Legényfogó leves. A férjem nézett csak nagyokat, miért ez a neve, de akárhogy is, nálunk bevált.
Tulajdonképpen egyszerű ragulevesről van szó, csupán annyi az extra, hogy csirkemájjal egészül ki a hozzávalók listája. Illetve, még valami: az Alföldön feltétlenül jár bele a kapor, viszont erre felénk, itt a Dunántúlon egyáltalán nem jellemző. Hogy aztán ezzel az étellel miért lehet jobban legényt fogni, mint teszem azt egy jó kis boeuf bourguignon-nal, hát azt nem tudom. A teljes hatás kedvéért fánkot sütöttem másodikként.
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
30 dkg csirkemell
30 dkg csirkemáj
20 dkg gomba
2 szál nagyobb sárgarépa
1 fehérrépa
20 dkg zöldborsó (fagyasztott)
só
bors
2 dl tejszín
2 dl tejföl
fél citrom leve
1 ek aprított petrezselyemzöld
1. A hagymát apróra vágjuk, két-három evőkanálnyi olajon kis lángon dinsztelni kezdjük. Közben megmossuk, és kb. 2 cm hosszú csíkokra vágjuk a csirkemellet. A hagymához adjuk, és fehéredésig sütjük.
2. Addig is megtisztítjuk, és 1×1 centis kockákra vágjuk a kétféle répát, amikor készen vagyunk, a húshoz adjuk; kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt pároljuk tovább. Miközben párolódik, a gombát megmossuk, feldaraboljuk , és mehet a fazékba.felöntjük az egészet kb. 1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a répa meg nem puhul.
3. Ez az idő épp elég arra, hogy megmossuk, csíkokra vágjuk, lelkiismeretileg kóserítsük a csirkemájat, ki-ki hite, ízlése szerint. A borsóval együtt tesszük a leveshez, és innen még jó tíz percig főzzük. Ha kevés a leve, felengedjük még vízzel.
4. Még mindig van mit készíteni közben: a levesbetétet, ami ezúttal vajas galuska. Egy kisebb tálban megolvasztunk 3 deka vajat a mikróban, hozzákeverünk 1 egész tojást, 1 kávéskanálnyi sót és 3 evőkanálnyi lisztet. Ezt a galuskamasszát egy kisebb vágódeszkára egyengetjük nem túl vastagon, és innen egy kés, vagy kiskanál segítségével a levesbe szaggatjuk.
5. Már csak az van hátra, hogy hozzáöntsük a tejszínnel elkevert tejfölt (nem kötelező egymással keverni őket, de a tejszínnel fel tudjuk hígítani a tejfölt, így könnyebben eloszlatjuk a levesben), illetve ízesítsük citromlével, ha kell, sóval, borssal (lehet tárkonnyal fűszerezni).
Mint általában a ragulevesek, ez is finomabb, ha áll egy kicsit.
Lehet készíteni sokféle fagyasztott zöldségkeverékkel, úgy másféle zöldségek is kerülhetnek bele, attól rosszabb nem lesz, az biztos.
Ha fánkot sütünk hozzá, keverjük be a tésztáját, mielőtt nekiállnánk a levesnek – éppen megkel, mire végzünk.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Hát ezzel a levessel tutira fognánk egy legényt!:)
Én is megszoktam -gyakran-főzni ezt a levest. Úgy csinálom,ahogyan leírtad. A kaprot az kihagyom belőle -pedig itt vagyunk az Alföldön…Tényleg ajánlom mindenkinek. Finom és egyszerű!!
Ez az egyik kedvenc levesem, főzni és enni is szeretem. Nálunk pulykaragu levesként fut, általában pulykamellel készítem és citrom helyett sok tárkony kerül bele. Most pedig megyek és keresek valamit a hűtőben, sajnos ilyen leves nincs benne 🙁
Engem meg lehetne fogni ezzel a levessel. Bár igaz ami igaz – se legény se fiatal nem vagyok.A kaprot én se kérem bele.És szintén megyek a konyhába,úgy emlékszem maradt még délről – karalábéleves.
Igazán jó ötletet adtál hétvégére, imádom:-))
Máskor biztos nem olvasok nálad ilyen későn :-))) Ha legényt nem is fogtál, engem biztos!!! Kénytelen leszek holnap kimenni a piacra egy kis alapanyagért, mert muszáj főznöm egy ilyen levest! /Amit egyébként én is szoktam főzni, de még sosem tettem bele májat, pedig milyen jó ötlet!!! Szinte érzem a számban az ízét!! Hmmmm… /köszi Móni! üdv: M
Látom télleg áttörés történt nálad máj-fronton! :DNagyon szeretek minden májas kaját és az ilyen jellegű leveseket is.
Én életemben először ezt a levest Balatonfüreden (Baricska Csárda a szőlősdomb oldalában) ettem, kb 5-6 éves lehettem, de azóta is kedvenc! :-)Mi legényfogó- vagy gézengúz-levesnek hívjuk, tárkonyecettel és krumpligombóccal készítjük…
Hát, őszintén megmondom, még mindig nem rajongok a májért, de így, ebben a levesben egészen finom. Aki meg szereti a májat, annak halmozott élvezet.
Szerintem azért legényfogó, mert csak a pasik képesek a levesbe főtt májat is szeretni (legalábbis nálunk). Én régen rántva szerettem csak, de már legfeljebb csak töltelékbe. :o)
Kedves Móni! Megcsináltam a levest és a férjem teljes egyetértésével átkereszteltem a nevét “legény marasztalóra”, mert a siker teljes volt. Nem csak a férfiembereknél, hanem nálam is! Köszi a receptet!
Zafiram, nagyon örülök!:))
Ó, ez a karácsonyi levesünk, igaz, pulykával, de tárkonyosan-citromosan- tejszínesen…Megcsináltam így is, és naggyon finom lett egy sima februári szerdán is, köszönjük!