Mai Móni

Csak hogy biztosra menjünk: legényfogás levessel is

Mindazon legényeket, akiket nem sikerült megfognunk a sütivel, most tutira elkapjuk a levessel. 
Legényfogó leves. A férjem nézett csak nagyokat, miért ez a neve, de akárhogy is, nálunk bevált. 
Tulajdonképpen egyszerű ragulevesről van szó, csupán annyi az extra, hogy csirkemájjal egészül ki a hozzávalók listája. Illetve, még valami: az Alföldön feltétlenül jár bele a kapor, viszont erre felénk, itt a Dunántúlon egyáltalán nem jellemző. Hogy aztán ezzel az étellel miért lehet jobban legényt fogni, mint teszem azt egy jó kis  boeuf bourguignon-nal, hát azt nem tudom. A teljes hatás kedvéért fánkot sütöttem másodikként. 
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
30 dkg csirkemell
30 dkg csirkemáj
20 dkg gomba
2 szál nagyobb sárgarépa
1 fehérrépa
20 dkg zöldborsó (fagyasztott)
bors
2 dl tejszín
2 dl tejföl
fél citrom leve
1 ek aprított petrezselyemzöld
1. A hagymát apróra vágjuk, két-három evőkanálnyi olajon kis lángon dinsztelni kezdjük. Közben megmossuk, és kb. 2 cm hosszú csíkokra  vágjuk a csirkemellet. A hagymához adjuk, és fehéredésig sütjük. 
2. Addig is megtisztítjuk, és 1×1 centis kockákra vágjuk a kétféle répát, amikor készen vagyunk, a húshoz adjuk; kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt pároljuk tovább. Miközben párolódik, a gombát megmossuk, feldaraboljuk , és mehet a fazékba.felöntjük az egészet kb. 1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a répa meg nem puhul.
3. Ez az idő épp elég arra, hogy megmossuk, csíkokra vágjuk, lelkiismeretileg kóserítsük a csirkemájat, ki-ki hite, ízlése szerint. A borsóval együtt tesszük a leveshez, és innen még jó tíz percig főzzük. Ha kevés a leve, felengedjük még vízzel.
4. Még mindig van mit készíteni közben: a levesbetétet, ami ezúttal vajas galuska. Egy kisebb tálban megolvasztunk 3 deka vajat a mikróban, hozzákeverünk 1 egész tojást, 1 kávéskanálnyi sót és 3 evőkanálnyi lisztet. Ezt a galuskamasszát egy kisebb vágódeszkára egyengetjük  nem túl vastagon, és innen egy kés, vagy kiskanál segítségével a levesbe szaggatjuk.
5. Már csak az van hátra, hogy hozzáöntsük a tejszínnel elkevert tejfölt (nem kötelező egymással keverni őket, de a tejszínnel fel tudjuk hígítani a tejfölt, így könnyebben eloszlatjuk a levesben), illetve ízesítsük citromlével, ha kell, sóval, borssal (lehet tárkonnyal fűszerezni).
Mint általában a ragulevesek, ez is finomabb, ha áll egy kicsit.
Lehet készíteni sokféle fagyasztott zöldségkeverékkel, úgy másféle zöldségek is kerülhetnek bele, attól rosszabb nem lesz, az biztos.
Ha fánkot sütünk hozzá, keverjük be a tésztáját, mielőtt nekiállnánk a levesnek – éppen megkel, mire végzünk.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kati says:

    Hát ezzel a levessel tutira fognánk egy legényt!:)

  2. Edina says:

    Én is megszoktam -gyakran-főzni ezt a levest. Úgy csinálom,ahogyan leírtad. A kaprot az kihagyom belőle -pedig itt vagyunk az Alföldön…Tényleg ajánlom mindenkinek. Finom és egyszerű!!

  3. Emili says:

    Ez az egyik kedvenc levesem, főzni és enni is szeretem. Nálunk pulykaragu levesként fut, általában pulykamellel készítem és citrom helyett sok tárkony kerül bele. Most pedig megyek és keresek valamit a hűtőben, sajnos ilyen leves nincs benne 🙁

  4. Cinkepiri says:

    Engem meg lehetne fogni ezzel a levessel. Bár igaz ami igaz – se legény se fiatal nem vagyok.A kaprot én se kérem bele.És szintén megyek a konyhába,úgy emlékszem maradt még délről – karalábéleves.

  5. Igazán jó ötletet adtál hétvégére, imádom:-))

  6. Magdaléha says:

    Máskor biztos nem olvasok nálad ilyen későn :-))) Ha legényt nem is fogtál, engem biztos!!! Kénytelen leszek holnap kimenni a piacra egy kis alapanyagért, mert muszáj főznöm egy ilyen levest! /Amit egyébként én is szoktam főzni, de még sosem tettem bele májat, pedig milyen jó ötlet!!! Szinte érzem a számban az ízét!! Hmmmm… /köszi Móni! üdv: M

  7. jehudit says:

    Látom télleg áttörés történt nálad máj-fronton! :DNagyon szeretek minden májas kaját és az ilyen jellegű leveseket is.

  8. Tami says:

    Én életemben először ezt a levest Balatonfüreden (Baricska Csárda a szőlősdomb oldalában) ettem, kb 5-6 éves lehettem, de azóta is kedvenc! :-)Mi legényfogó- vagy gézengúz-levesnek hívjuk, tárkonyecettel és krumpligombóccal készítjük…

  9. Maimoni says:

    Hát, őszintén megmondom, még mindig nem rajongok a májért, de így, ebben a levesben egészen finom. Aki meg szereti a májat, annak halmozott élvezet.

  10. Altair says:

    Szerintem azért legényfogó, mert csak a pasik képesek a levesbe főtt májat is szeretni (legalábbis nálunk). Én régen rántva szerettem csak, de már legfeljebb csak töltelékbe. :o)

  11. zafiram says:

    Kedves Móni! Megcsináltam a levest és a férjem teljes egyetértésével átkereszteltem a nevét “legény marasztalóra”, mert a siker teljes volt. Nem csak a férfiembereknél, hanem nálam is! Köszi a receptet!

  12. Maimoni says:

    Zafiram, nagyon örülök!:))

  13. Orsi says:

    Ó, ez a karácsonyi levesünk, igaz, pulykával, de tárkonyosan-citromosan- tejszínesen…Megcsináltam így is, és naggyon finom lett egy sima februári szerdán is, köszönjük!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!