Amikor nemrég a lekváros linzert tettem közzé itt a blogon, Éva barátnőm szinte azonnal átküldött nekem egy receptet: a híres-klasszikus legényfogóét, amely hasonlít a linzerhez, de sokkal tovább eltartható.
Évát egyébként, ha egyszer híres és gazdag leszek, annyira, hogy nem érek rá majd az ügyeimmel foglalkozni, felveszem, mint személyi asszisztenst (már ha ő is így akarja), mert precíz és nem olyan feledékeny, mint én; no, de ma megnyugodtam, azért ő is téved néha, ugyanis a recept nem passzolt. Így szólt:
“70 dkg liszt, 15 dkg zsír, 25 dkg margarin, 30 dkg cukor, fél cs.vaniliáscukor, 4 tojás, 1 pohár tejföl.
Az alapanyagokat összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk, halványra megsütjük, majd lekvárral 2 darabonként összeragasztjuk.
Kevesebb cukor is lehet.
Nagyon sok lesz belőle!”
Amikor a kotta szerint összekevertem a hozzávalókat, lágy, nyújthatatlan tésztát kaptam; hívtam Évát, mi lehet a hiba – kiderült, az ő eredeti receptjében 4 tojássárga szerepel csak. Hát igen, 4 tojás fehérjéje alaposan megváltoztatja a textúrát…
Sebaj, öntöttem még hozzá 20 dkg lisztet, és a probléma megoldódott.
Egy a baj csupán: rengeteg süti lett. A könnyű délelőtti sütögetés többórás programmá változott, mire a kis formáimmal az összeset kiszaggattam, megsütögettem… százötvenig számoltam, utána már nem. Úgyhogy, ezzel a mennyiséggel egy kisebb lakodalmat le lehet vezényelni, akinek ilyesmi célra kell, bátran vágjon bele a fent megadott mennyiség alapján.
És azt is meg kell jegyeznem, találtam olyan legényfogó recepteket, ahol 50 dkg liszthez 2 egész tojást, 20 deka margarint, 25 deka cukrot írtak, tehát ezzel a 4 egész tojással sincs semmi baj, ha a lisztet felemeljük 90 (vagy egy kicsit több) dekára.
Ami a hozzávalókat illeti, a végül általam használt bő kilencven deka lisztből húszat zabpehelylisztre cseréltem, legalább egy kicsivel legyen kedvezőbb az összetétel; Éva előírása szerint a zsír nagyon fontos, én kacsazsírt használtam. Aztán, több receptet végigböngésztem a fiaskó után gyorsan, és azt láttam, hogy általánosan elterjedt az összeragasztásra kerülő párokból az egyiket kakaósra készíteni, többnyire a tele formát, vagyis, amelyik alulra kerül.Így aztán a tésztát 2/3-1/3-ad arányban elosztottam, és a nagyobbik darabba belegyúrtam 2 evőkanál kakaóport.
A másik fontos tanulság a nyújtással kapcsolatos: NAGYON vékonyra kell nyújtani a tésztát, különben egy-egy sütink túl vastagra nő. Ugyanis, dacára annak, hogy nem teszünk bele se sütőport, se szódabikarbónát, közel kétszer olyan vastag lesz, mint amilyenre nyújtottuk. Az alant látható nyers tésztából lett a fent látható relatíve vastag süti.
Tehát, aki olyan igazi legényfogósra szeretné, nyújtsa kicsit még vékonyabbra. Ezt úgy a legkönnyebb kivitelezni, ha egyszerre csak egy ökölnyi tésztát nyújtunk ki, nem pedig az egészet.
Megvan persze a vastag tészta előnye is, puhább.
A párok egyik részét lekvárral ragasztottam össze, a másikat csoki ganache-sal (összemelegítettem 1 dl tejszínt 1 tábla étcsokival, kihűtöttem, ekkor jól besűrűsödött).
Az én szaggatóim meglehetősen kicsik, nagyjából 4 cm átmérőjűek, ezért falatnyi kis sütik lettek. Tengernyi falat. Óriási szerencse, hogy fémdobozban akár hetekig eláll (na nem a tejszínes-csokis), mert lehet, hogy kitart február végéig, ha addig nem szervezek rá valami nagyobb vendégséget…
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Nagyon szépek lettek, ha sok lett így legalább egy darabig lesz mivel vendéget várjál, nálunk mindig az a probléma, hogy éppen akkor nincsen semmilyen süti,amikor váratlan vendég érkezik.
Köszönöm, hát tényleg, most nem jövök zavarba egy darabig, ha valamivel kínálni kell valakit…:))
Én meg, ahogy megláttam a címet, azt hittem, legényfogólevest főztél, amit nagyon szeretek. Ciki, de sütit nem ismertem ezen a néven 🙂
Évek óta keresem A Tökéletes összeragasztgatós-sütireceptet, és most felcsillant a remény, hogy ezaz, hasonlót még nem próbáltam! De legalább egy hét, mire lesz időm nekilátni. Pedig nagyon izgulok!
Timi, én most láttam, hogy van ilyen leves, szerintem kipróbálom azt is!Kikocs, nagyon finom, tényleg tudom ajánlani.
Kis családunk (4,5 fő) szívesen vállal fölösleges süti-elpusztítást :-DDDD
Nagyon aranyos kis legényfogók lettek, nagyon meg tudnám kóstolni:-))
Nem mondod, hogy négy, nem is annyira apró, gyerekkel a házban ez a mennyiség sokáig kitart?!?!
Hát az elején még lelkes fogyasztók, de amikor harmadik nap is ez van…hát, majd meglátjuk!
Nem tudtam, hogy legenyfogonak hivjak. tiszta veletlen, hogy ez volt a ferjem kedvenc sutije, mikor udvarolt? Anyukam hatalmas adagokat sutott a “kedvenc” vojenek – aki az egyetlen ugyebar. 20 ev hazassag utan is ez a kiengesztelo suti nalunk.
Nomen est omen…:)