Mai Móni

Esetem a legényfogóval

Amikor nemrég a lekváros linzert tettem közzé itt a blogon, Éva barátnőm szinte azonnal átküldött nekem egy receptet: a híres-klasszikus legényfogóét, amely hasonlít a linzerhez, de sokkal tovább eltartható.
Évát egyébként, ha egyszer híres és gazdag leszek, annyira, hogy nem érek rá majd az ügyeimmel foglalkozni, felveszem, mint személyi asszisztenst (már ha ő is így akarja), mert precíz és nem olyan feledékeny, mint én; no, de ma megnyugodtam, azért ő is téved néha, ugyanis a recept nem passzolt. Így szólt:
“70 dkg liszt, 15 dkg zsír, 25 dkg margarin, 30 dkg cukor, fél cs.vaniliáscukor, 4 tojás, 1 pohár tejföl.
Az alapanyagokat összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk, halványra megsütjük, majd lekvárral 2 darabonként összeragasztjuk.
Kevesebb cukor is lehet.
Nagyon sok lesz belőle!”
Amikor a kotta szerint összekevertem a hozzávalókat, lágy, nyújthatatlan tésztát kaptam; hívtam Évát, mi lehet a hiba – kiderült, az ő eredeti receptjében 4 tojássárga szerepel csak. Hát igen, 4 tojás fehérjéje alaposan megváltoztatja a textúrát…
Sebaj, öntöttem még hozzá 20 dkg lisztet, és a probléma megoldódott.
Egy a baj csupán: rengeteg süti lett. A könnyű délelőtti sütögetés többórás programmá változott, mire  a kis formáimmal az összeset kiszaggattam, megsütögettem… százötvenig számoltam, utána már nem. Úgyhogy, ezzel a mennyiséggel egy kisebb lakodalmat le lehet vezényelni, akinek ilyesmi célra kell, bátran vágjon bele a fent megadott mennyiség alapján.
És azt is meg kell jegyeznem, találtam olyan legényfogó recepteket, ahol 50 dkg liszthez 2 egész tojást, 20 deka margarint, 25 deka cukrot írtak, tehát ezzel a 4 egész tojással sincs semmi baj, ha a lisztet felemeljük 90 (vagy egy kicsit több) dekára.

Ami a hozzávalókat illeti, a végül általam használt bő kilencven deka lisztből húszat zabpehelylisztre cseréltem, legalább egy kicsivel legyen kedvezőbb az összetétel; Éva előírása szerint a zsír nagyon fontos, én kacsazsírt használtam. Aztán, több receptet végigböngésztem a fiaskó után gyorsan, és azt láttam, hogy általánosan elterjedt az összeragasztásra kerülő párokból az egyiket kakaósra készíteni, többnyire a tele formát, vagyis, amelyik alulra kerül.
Így aztán a tésztát 2/3-1/3-ad arányban elosztottam, és a nagyobbik darabba belegyúrtam 2 evőkanál kakaóport.
A másik fontos tanulság a nyújtással kapcsolatos: NAGYON vékonyra kell nyújtani a tésztát, különben egy-egy sütink túl vastagra nő. Ugyanis, dacára annak, hogy nem teszünk bele se sütőport, se szódabikarbónát, közel kétszer olyan vastag lesz, mint amilyenre nyújtottuk. Az alant látható nyers tésztából lett a fent látható relatíve vastag süti.

Tehát, aki olyan igazi legényfogósra szeretné, nyújtsa kicsit még vékonyabbra. Ezt úgy a legkönnyebb kivitelezni, ha egyszerre csak egy ökölnyi tésztát nyújtunk ki, nem pedig az egészet.
Megvan persze a vastag tészta előnye is, puhább.
A párok egyik részét lekvárral ragasztottam össze, a másikat csoki ganache-sal (összemelegítettem 1 dl tejszínt 1 tábla étcsokival, kihűtöttem, ekkor jól besűrűsödött).
Az én szaggatóim meglehetősen kicsik, nagyjából 4 cm átmérőjűek, ezért falatnyi kis sütik lettek. Tengernyi falat. Óriási szerencse, hogy fémdobozban akár hetekig eláll (na nem a tejszínes-csokis), mert lehet, hogy kitart február végéig, ha addig nem szervezek rá valami nagyobb vendégséget…

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kati says:

    Nagyon szépek lettek, ha sok lett így legalább egy darabig lesz mivel vendéget várjál, nálunk mindig az a probléma, hogy éppen akkor nincsen semmilyen süti,amikor váratlan vendég érkezik.

  2. Maimoni says:

    Köszönöm, hát tényleg, most nem jövök zavarba egy darabig, ha valamivel kínálni kell valakit…:))

  3. Timi says:

    Én meg, ahogy megláttam a címet, azt hittem, legényfogólevest főztél, amit nagyon szeretek. Ciki, de sütit nem ismertem ezen a néven 🙂

  4. kikocs says:

    Évek óta keresem A Tökéletes összeragasztgatós-sütireceptet, és most felcsillant a remény, hogy ezaz, hasonlót még nem próbáltam! De legalább egy hét, mire lesz időm nekilátni. Pedig nagyon izgulok!

  5. Maimoni says:

    Timi, én most láttam, hogy van ilyen leves, szerintem kipróbálom azt is!Kikocs, nagyon finom, tényleg tudom ajánlani.

  6. Emili says:

    Kis családunk (4,5 fő) szívesen vállal fölösleges süti-elpusztítást :-DDDD

  7. Nagyon aranyos kis legényfogók lettek, nagyon meg tudnám kóstolni:-))

  8. Szitya says:

    Nem mondod, hogy négy, nem is annyira apró, gyerekkel a házban ez a mennyiség sokáig kitart?!?!

  9. Maimoni says:

    Hát az elején még lelkes fogyasztók, de amikor harmadik nap is ez van…hát, majd meglátjuk!

  10. Agi says:

    Nem tudtam, hogy legenyfogonak hivjak. tiszta veletlen, hogy ez volt a ferjem kedvenc sutije, mikor udvarolt? Anyukam hatalmas adagokat sutott a “kedvenc” vojenek – aki az egyetlen ugyebar. 20 ev hazassag utan is ez a kiengesztelo suti nalunk.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!