OZ tiroli gerslilevese, vagy olyasmi

Több ismerősöm említette már, hogy elkészítette a Laptopkonyha receptjeiből OZ gerslilevesét, és hogy az mennyire finom…!

No, gondoltam, legyen.

Úgyis revideálni akartam a blogon korábban már szerepeltetett gerslileves-receptemet, mert egy ideje csak kuktában főzöm az ilyesmit, úgyhogy OZ receptjét is kuktára adaptáltam. Aztán, el kellett még térnem a sillabusztól az alapanyagok miatt, nem volt itthon kolbász, ellenben finom füstölt szalonna igen. Ezt vágtam kockára a hagyma alá.

De csak szép sorjában.

Karácsony előtt volt egy jó hangulatú Laptopkonyhás bulink Szilviéknél, ahol Buza Sanyi és a férjem nagyon egymásra találtak a gersli pocskondiázásában az én autentikus sóletem kapcsán, amire azt mondták, igaz, hogy finom, de a gersli, na az nem kellene bele…

Nem tudom, hogy vagytok vele, nekem időnként van ilyen küldetéstudatom, vagy minek nevezzem, hogy úgy érzem, meg tudok szerettetni valamit, amire családtagjaim kimondják a “nemkívánatos” jelzőt. Nem értem, hogy nem lehet a gerslit szeretni, egyszerűen nem értem. Amikor olyan…hmmmm…hogyismondjam, szóval,amikor jól megszívja magát a leves levével, vagy a szafttal, és puha lesz, de egy egészen kicsinyt mégis kemény, harapható…

Hát mi a rossz ebben?

Így aztán időről időre előrukkolok valami gerslis étellel, reménykedve, hogy na majd most, majd most belátják végre, milyen nagyszerű kaja ez, és megfogadják, eztán már csak gerslit esznek.

Hát ez még nem következett be. Pedig ez a mostani leves is remek lett, kuktában mindennel együtt 1 óra alatt kész, ajánlom nektek, de nézzétek meg OZ verzióját is!

Hozzávalók (ahogy én készítettem):

10 dkg füstölt szalonna

1 kisebb fej vöröshagyma

3 dl (bögrével mért) gersli

3 nagyobb krumpli

2 szál sárgarépa

1 szál fehérrépa

2 szál angolzeller

2 gerezd összenyomott fokhagyma

1 kk apróra vágott borókabogyó

2 tk őrölt csemege paprika



bors

A szalonnát kis kockákra vágtam, és a kuktában kevés olajon elkezdtem kiolvasztani a zsírját. Közben apróra vágtam a hagymát, amikor készen voltam vele, a szalonnára dobtam. Jól átkevertem, kicsit pirítgattam, majd hozzáadtam a gerslit, megszórtam pirospaprikával, és felöntöttem kétszeres mennyiségű vízzel. Két tk sót szórtam rá, borsot, beledobtam a fokhagymagerezdeket, a borókabogyót, és lezártam a kuktát. Forrástól számítva 40 percig főztem.

Amíg főtt, megpucoltam a zöldségeket, a krumplit kockára, a répákat karikákra vágtam, a zellert felszeleteltem. A 40 perc leteltével leengedtem a kuktából a gőzt, hozzáadtam a leveshez a zöldségeket, még egy kis vizet öntöttem rá, és újra lezártam, ezúttal a forrás után még öt percig hagytam pöszörögni, majd elzártam alatta a lángot.

Hagytam, hogy egy kicsit álljon még lefedve, majd tálaltam.

Tejfölt kínáltam mellé.

Ízlett mindenkinek, de a gersli még mindig nem nyerte meg a háborút.

Címkék:

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »