Dolgozom

Életem első megrendelésre készülő tortáját gyártom. A megrendelő (továbbiakban: Megrendelő) megrendelte, már két-három hónapja, hogy őneki február negyedikére kellene egy extra külsejű csokitorta, valami ilyesmi, mint a képen, csak emeletes.

Megrendelő marcipánborítással igényelte a tortát, ám azt ilyen ipari mennyiségben, amennyi nekem kell, nem találtam itt a környéken. Maradt a fondant, amihez szükség volt egy kis segítségre; szimpatikus receptet találtam Gabriella kreatív konyhájában, de ahhoz olyan hozzávalók is kellettek, amelyeket az ember nem tart csak úgy otthon. Glicerint még csak-csak vettem a gyógyszertárban, de hogy glükózszirupot hol tudnék szerezni, arról elképzelésem sem volt. Ilyenkor jól jön, ha van kéznél egy fagylaltos barát; Max nemcsak szirupot hozott nekem, de háromféle profi ételfestéket is.

No de hol is tartok: készült összesen 18 tojásból jó sok piskóta, illetve 6 tojásból rengeteg krém, plusz vagy másfél kiló, háromféle színű fondant; holnap még összeállítok egy tojásfehérjés vajkrémet, amely a fondant alá kell.

Hogy ne kelljen folyton kikeresnem a fondant receptjét, bevésem ide. Nagyon jó állagú bevonó lett belőle, remélem, holnap meggyőzhetek vele mindenkit – egy éjszakát ugyanis állnia kell.

Tehát, a hozzávalók:

2 tk zselatinpor

0,5 dl víz

1,25 dl glükózszirup*

1 ek glicerin

2 ek margarin

kb. 90 dkg porcukor

A vizet egy kis nyeleslábasba öntöttem, beleszórtam a zselatint, és melegítés közben kevergettem, hogy a por feloldódjon. Hozzáadtam a glükózszirupot és a glicerint, amelyiket színeztem, abba az ételfestéket is itt kevertem bele. Nem melegítettem tovább, átöntöttem ezt az egészet egy nagyobb tálba, és elkezdtem hozzáadni a porcukrot, nagyjából 15-20 dekás adagokban kevertem bele. Amikor már nem tudtam fakanállal tovább keverni, kézzel gyúrtam. Nekem belement mind a 90 deka porcukor, és gyönyörűen nyújtható a massza. Folpackba csomagoltam duplán, és egy éjszakát pihentetem a nyújtás előtt.

TILOS hűtőbe tenni.

*Glükózszirupot egyébként házilag is készíthetünk, elvileg szőlőcukor és víz sűrűre főzésével, de a neten találtam sima kristálycukorral írt receptet is.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »