Életem első megrendelésre készülő tortáját gyártom. A megrendelő (továbbiakban: Megrendelő) megrendelte, már két-három hónapja, hogy őneki február negyedikére kellene egy extra külsejű csokitorta, valami ilyesmi, mint a képen, csak emeletes.
Megrendelő marcipánborítással igényelte a tortát, ám azt ilyen ipari mennyiségben, amennyi nekem kell, nem találtam itt a környéken. Maradt a fondant, amihez szükség volt egy kis segítségre; szimpatikus receptet találtam Gabriella kreatív konyhájában, de ahhoz olyan hozzávalók is kellettek, amelyeket az ember nem tart csak úgy otthon. Glicerint még csak-csak vettem a gyógyszertárban, de hogy glükózszirupot hol tudnék szerezni, arról elképzelésem sem volt. Ilyenkor jól jön, ha van kéznél egy fagylaltos barát; Max nemcsak szirupot hozott nekem, de háromféle profi ételfestéket is.
No de hol is tartok: készült összesen 18 tojásból jó sok piskóta, illetve 6 tojásból rengeteg krém, plusz vagy másfél kiló, háromféle színű fondant; holnap még összeállítok egy tojásfehérjés vajkrémet, amely a fondant alá kell.
Hogy ne kelljen folyton kikeresnem a fondant receptjét, bevésem ide. Nagyon jó állagú bevonó lett belőle, remélem, holnap meggyőzhetek vele mindenkit – egy éjszakát ugyanis állnia kell.
Tehát, a hozzávalók:
2 tk zselatinpor
0,5 dl víz
1,25 dl glükózszirup*
1 ek glicerin
2 ek margarin
kb. 90 dkg porcukor
A vizet egy kis nyeleslábasba öntöttem, beleszórtam a zselatint, és melegítés közben kevergettem, hogy a por feloldódjon. Hozzáadtam a glükózszirupot és a glicerint, amelyiket színeztem, abba az ételfestéket is itt kevertem bele. Nem melegítettem tovább, átöntöttem ezt az egészet egy nagyobb tálba, és elkezdtem hozzáadni a porcukrot, nagyjából 15-20 dekás adagokban kevertem bele. Amikor már nem tudtam fakanállal tovább keverni, kézzel gyúrtam. Nekem belement mind a 90 deka porcukor, és gyönyörűen nyújtható a massza. Folpackba csomagoltam duplán, és egy éjszakát pihentetem a nyújtás előtt.
TILOS hűtőbe tenni.
*Glükózszirupot egyébként házilag is készíthetünk, elvileg szőlőcukor és víz sűrűre főzésével, de a neten találtam sima kristálycukorral írt receptet is.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Hű, nagyon izgi. :-DUgye leírod majd a többit is? A jövő héten én is egy emeletes tortába vágom a fejszém, vagy inkább habverőm. :-DBár azt terveztem, hogy marcipánt használok, most kicsit gondolkozóba ejtettél…
Marcipánt a Békás Kft-nél tudsz venni 2 kg kb. 2000 forint… http://www.bekaskft.hu/
Hmmm, hát egy kicsit elkomplikáltad a dolgot ezzel a fondanttal, mert a Kiskuktánál található recept szerint minden extra hozzávaló nélkül is tökéletes fondant készíthető. Méz kell bele az extrák helyett.:)A vágeredményt kíváncsian várom, el nem tudom képzelni mekkora torta lehet, ha 18 tojásból sütöttél piskótát!!! Azt, hogy tökéletesre sikerül, viszont, nem kétlem. 🙂
Én a tortáktól elolvadok, annyira szeretem a sütiket újabban.A terhesség alatt a cukortesztben glükóz szirupot itattak velem is, talán a patikában beszerezhető.
Hm…Asszem át kell lépnem az országhatáron, és egy magyarországi patikába betérni. Itthon ha glicerint, kakaóvajat,effélét kérek csak nézek rám, mint a sültbolondra. Viszont glükúzszirupot itattak velem mikor terhességi cukorterhelésen voltam, az van patikában, vagy nem olyat kerestél?
Amikor én voltam terheléses vércukorvizsgálaton, előttem öntött a laboros hölgy félpohárnyi porcukrot egy pohár vízbe. Ez volt az ottani glükózszirup…:))Nem is gondoltam, hogy a gyógyszertárban beszerezhető… csak a glicerint kérdeztem.De legközelebb megpróbálom Kiskukta mézes fondant-ját, és összehasonlítom a kettőt!
Húú, nagyon várom, hogy milyenre sikerült… Ha egyszer összeszedem a bátorságom… talán én is…
Fúziós torta 🙂 Nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre!!!
Voltam egyszer Wagner Bea csokikészítő tanfolyamán, ő mondta, hogy a glükóz szirup helyettesíthető mézzel. Amúgy szirupot árulnak a bioboltok, meg talán dm is, elég drága, 2000 Ft körül van egy 3 dl körüli üveg.
azt hiszem, egy lépéssel közelebb kerültem az elkészítéshez, de még egyenlőre szemezek a fondanttal! 🙂