Mi legyen otthon mindig?

Tegnap elkezdődött az egyetemen a második félév, új tárgyak, új tanárok. A matematika komplex gyönyörei helyett a következő fél éven keresztül csupán a valószínűségszámítás tárgykörét élvezhetjük, makroökonómia helyett mikroökonómia lesz, új tárgy a regionális és a vállalati gazdaságtan, tanulunk marketinget, és bekúszott a számvitel is.

Az a kurzus, ami az egész szak iránt felkeltette az érdeklődésemet, ami miatt tulajdonképpen az egyetemre jelentkeztem (a gasztronómia története) nem lesz. Egyáltalán nem. El is gondolkodtam azon, vajon akarok-e én közgazdász lenni turizmus-vendéglátás alapszakon?

Ezt a kérdést elmélyítette bennem a számvitel tanár, aki elmondta, az ő tárgyát bizony tanulni kell egész féléven át, aki ezt megteszi, annak szokott sikerülni a vizsga, aki nem teszi meg, annak nem – hacsak nincs olyan eltorzult agya, hogy pár nap alatt beveszi a számvitel alapjait. Finom humorával jó hangulatot teremtett, aztán váratlan kérdésekkel kínos csendet. Állandóan kérdezett, majd jókat mulatott a válaszokon. A vállalati vagyont taglaltuk éppen, azon belül is az ingatlanok csoportját. Mi lehet ingatlan? – kérdezte, majd bólogatott az olyan válaszok hallatán, mint szántóföld, telek, építmény, bla-bla, és a végén hozzátette: ültetvény. Mi az az ültetvény? – kérdezett ismét, majd egyből hozzátette:

– Erre a legjobb válasz, amit életem során kaptam, az, hogy “olyan hely, ahol négerek szoktak dolgozni”.

Jól szórakoztunk, bár vannak fenntartásaim. Illetve sejtéseim, hogy nem lesz ez mindig ilyen vicces.

Este hét körül értem haza, így aztán már lekéstem a vacsorát, az ebédre főzött gulyás, és a hozzá sütött közel húsz lángos mind egy szálig elfogyott. Nem baj, úgyis azon dolgozom, hogy a karácsony környékén felszedett két kiló szépen lemenjen, a fele már meg is van. Úgyhogy este fokozottan ügyelek arra, mit eszem, aztán, amint kijön a jó idő, újrakezdem a biciklizést is.

Este fáradtan zuhantam az ágyba, és folytattam azt a könyvet, amit pár napja kölcsönöztem a könyvtárból; külön is fogok róla írni, a címe “Mediterrán nyár”, egy amerikai séf története, aki sok-sok kudarc, majd pár éves európai tanulmánykörút után leszerződik egy luxusjachtra, és miközben végigjárják az olasz és a francia Riviérát, mindig a helyi alapanyagokból főz úgy, hogy kétszer nem készítheti ugyanazt.

Ő állított össze egy hosszú listát azokból az alapvető hozzávalókból, ízesítőkből, fűszerekből, amelyekből mindig tartott a hajón, hogy még vészhelyzet esetén is tudjon mit készíteni a tulajdonosoknak és vendégeiknek.

Elgondolkodtam ezen, hogy az alapvető eszközökről már írtam posztot nagyon régen, de az alapanyagokról még nem. Persze, hogy kinek mit jelent az alapvető alapanyag, az teljesen szubjektív, függ a pénztárcától és a főzési szokásoktól. Amikor épp olyan időszakot élünk, hogy nem kell annyira néznem, mennyit költök ( volt már ilyen, és remélem, lesz is…), akkor egyértelmű, hogy mondjuk van itthon jóféle extraszűz olívaolaj, kuszkusz, teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, nyírfacukor – de ha kevés pénz jut a bevásárlásra, akkor nincs. Az is igaz, hogy a drágább ízesítőket sem egyszerre kell megvenni, és általában lassan fogynak, tehát ésszerű beosztással be lehet szerezni ezeket kisebb büdzsé esetén.

És van, amikor egyszerűen nem megy, tudom. Mert harminc másik, fontosabb helye van annak az ezerötszáz forintnak, mint hogy parmezán sajtot vegyünk rajta.

Alább az optimális állapotot veszem alapul, avagy mit tartalmaz egy számomra kellemesen feltöltött kamra?

legalább 2 kg sima liszt

legalább 2 kg rétesliszt

extrább lisztek: teljes kiőrlésű tönkölyliszt

  zabpehelyliszt

  szójaliszt

  durumliszt

sikér (kenyérsütéshez)

aszkorbinsav (szintén)

zsemlemorzsa

búzadara

étkezési keményítő

legalább 2 kg cukor

porcukor

tengeri só

Arborio rizs

száraztészták (spagetti, kockatészta, penne, cérnametélt, eperlevél)

levesgyöngy

méz

2 tábla étcsoki (amit sütéshez szoktam használni)

kókuszreszelék

dió

mandula

mák

mazsola

kakaópor

sütőpor

szódabikarbóna

élesztő

zselatin

teák (gyümölcs, fekete, minél nagyobb a jólét, annál többféle)

kávé

lekvár(ok)

10 %-os ételecet

almaecet

vörösborecet

balzsamecet

semleges olaj (kukoricacsíra, napraforgó)

extraszűz olívaolaj

tökmagolaj

szarvasgombás olívaolaj

szójaszósz

worcestershire-szósz

ketchup

mustár

torma (ecetes)

fűszerek (ezt nem részletezem, minél több, annál jobb…)

vöröshagyma

lilahagyma

fokhagyma

krumpli

sárgarépa

fehérrépa

zeller

többféle bab

lencse

sárgaborsó

konzervek:

kukorica

bab (fehér, vörös, de ha lehet kapni: az angol reggelihez használatos füstölt)

hámozott paradicsom (legalább 2)

paradicsompüré

savanyúságok

tonhal

olívabogyó

kapribogyó

A hűtőben:

legalább 3 liter tej

2 nagy pohár tejföl

fél kiló túró

legalább 3 vaj

főzőtejszín

habtejszín

sajtok

szalámi, felvágott

füstölt szalonna

legalább 20 tojás

2 tekercs leveles tészta

fagyasztó:

húsleves

zöldborsó

gyalult tök

fagyasztott gyümölcs

gyümölcsök, zöldségek a szezonnak megfelelően

Így hirtelen ennyi.

Nektek hogy néz ki az optimális listátok ehhez képest? Mi az, amit még mindenképpen beletennétek, mi az, amit meg semmiképpen?

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »