Mai Móni

Mi legyen otthon mindig?

Tegnap elkezdődött az egyetemen a második félév, új tárgyak, új tanárok. A matematika komplex gyönyörei helyett a következő fél éven keresztül csupán a valószínűségszámítás tárgykörét élvezhetjük, makroökonómia helyett mikroökonómia lesz, új tárgy a regionális és a vállalati gazdaságtan, tanulunk marketinget, és bekúszott a számvitel is.
Az a kurzus, ami az egész szak iránt felkeltette az érdeklődésemet, ami miatt tulajdonképpen az egyetemre jelentkeztem (a gasztronómia története) nem lesz. Egyáltalán nem. El is gondolkodtam azon, vajon akarok-e én közgazdász lenni turizmus-vendéglátás alapszakon?
Ezt a kérdést elmélyítette bennem a számvitel tanár, aki elmondta, az ő tárgyát bizony tanulni kell egész féléven át, aki ezt megteszi, annak szokott sikerülni a vizsga, aki nem teszi meg, annak nem – hacsak nincs olyan eltorzult agya, hogy pár nap alatt beveszi a számvitel alapjait. Finom humorával jó hangulatot teremtett, aztán váratlan kérdésekkel kínos csendet. Állandóan kérdezett, majd jókat mulatott a válaszokon. A vállalati vagyont taglaltuk éppen, azon belül is az ingatlanok csoportját. Mi lehet ingatlan? – kérdezte, majd bólogatott az olyan válaszok hallatán, mint szántóföld, telek, építmény, bla-bla, és a végén hozzátette: ültetvény. Mi az az ültetvény? – kérdezett ismét, majd egyből hozzátette:
– Erre a legjobb válasz, amit életem során kaptam, az, hogy “olyan hely, ahol négerek szoktak dolgozni”.
Jól szórakoztunk, bár vannak fenntartásaim. Illetve sejtéseim, hogy nem lesz ez mindig ilyen vicces.
Este hét körül értem haza, így aztán már lekéstem a vacsorát, az ebédre főzött gulyás, és a hozzá sütött közel húsz lángos mind egy szálig elfogyott. Nem baj, úgyis azon dolgozom, hogy a karácsony környékén felszedett két kiló szépen lemenjen, a fele már meg is van. Úgyhogy este fokozottan ügyelek arra, mit eszem, aztán, amint kijön a jó idő, újrakezdem a biciklizést is.
Este fáradtan zuhantam az ágyba, és folytattam azt a könyvet, amit pár napja kölcsönöztem a könyvtárból; külön is fogok róla írni, a címe “Mediterrán nyár”, egy amerikai séf története, aki sok-sok kudarc, majd pár éves európai tanulmánykörút után leszerződik egy luxusjachtra, és miközben végigjárják az olasz és a francia Riviérát, mindig a helyi alapanyagokból főz úgy, hogy kétszer nem készítheti ugyanazt.
Ő állított össze egy hosszú listát azokból az alapvető hozzávalókból, ízesítőkből, fűszerekből, amelyekből mindig tartott a hajón, hogy még vészhelyzet esetén is tudjon mit készíteni a tulajdonosoknak és vendégeiknek.
Elgondolkodtam ezen, hogy az alapvető eszközökről már írtam posztot nagyon régen, de az alapanyagokról még nem. Persze, hogy kinek mit jelent az alapvető alapanyag, az teljesen szubjektív, függ a pénztárcától és a főzési szokásoktól. Amikor épp olyan időszakot élünk, hogy nem kell annyira néznem, mennyit költök ( volt már ilyen, és remélem, lesz is…), akkor egyértelmű, hogy mondjuk van itthon jóféle extraszűz olívaolaj, kuszkusz, teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, nyírfacukor – de ha kevés pénz jut a bevásárlásra, akkor nincs. Az is igaz, hogy a drágább ízesítőket sem egyszerre kell megvenni, és általában lassan fogynak, tehát ésszerű beosztással be lehet szerezni ezeket kisebb büdzsé esetén.
És van, amikor egyszerűen nem megy, tudom. Mert harminc másik, fontosabb helye van annak az ezerötszáz forintnak, mint hogy parmezán sajtot vegyünk rajta.
Alább az optimális állapotot veszem alapul, avagy mit tartalmaz egy számomra kellemesen feltöltött kamra?

legalább 2 kg sima liszt
legalább 2 kg rétesliszt
extrább lisztek: teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  zabpehelyliszt
  szójaliszt
  durumliszt
sikér (kenyérsütéshez)
aszkorbinsav (szintén)
zsemlemorzsa
búzadara
étkezési keményítő
legalább 2 kg cukor
porcukor
tengeri só
Arborio rizs
száraztészták (spagetti, kockatészta, penne, cérnametélt, eperlevél)
levesgyöngy

méz
2 tábla étcsoki (amit sütéshez szoktam használni)
kókuszreszelék
dió
mandula
mák
mazsola
kakaópor
sütőpor
szódabikarbóna
élesztő
zselatin
teák (gyümölcs, fekete, minél nagyobb a jólét, annál többféle)
kávé
lekvár(ok)

10 %-os ételecet
almaecet
vörösborecet
balzsamecet

semleges olaj (kukoricacsíra, napraforgó)
extraszűz olívaolaj
tökmagolaj
szarvasgombás olívaolaj

szójaszósz
worcestershire-szósz
ketchup
mustár
torma (ecetes)

fűszerek (ezt nem részletezem, minél több, annál jobb…)

vöröshagyma
lilahagyma
fokhagyma
krumpli
sárgarépa
fehérrépa
zeller
többféle bab
lencse
sárgaborsó

konzervek:
kukorica
bab (fehér, vörös, de ha lehet kapni: az angol reggelihez használatos füstölt)
hámozott paradicsom (legalább 2)
paradicsompüré
savanyúságok
tonhal
olívabogyó
kapribogyó

A hűtőben:
legalább 3 liter tej
2 nagy pohár tejföl
fél kiló túró
legalább 3 vaj
főzőtejszín
habtejszín
sajtok
szalámi, felvágott
füstölt szalonna
legalább 20 tojás
2 tekercs leveles tészta

fagyasztó:
húsleves
zöldborsó
gyalult tök
fagyasztott gyümölcs

gyümölcsök, zöldségek a szezonnak megfelelően

Így hirtelen ennyi.

Nektek hogy néz ki az optimális listátok ehhez képest? Mi az, amit még mindenképpen beletennétek, mi az, amit meg semmiképpen?

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Zsófi says:

    A számvitel tök könnyű, mert összesen 4 alapművelete van: eszköz tartozik (nő) – eszköz követel (csökken)eszköz tartozik (nő) – forrás követel (nő) forrás tartozik (csökken) – eszköz követel (csökken)forrás tartozik (csökken) – forrás követel (nő) Ha az eszköz tartozik, akkor nő; ha követel, akkor csökken, Ha a forrás tartozik, akkor csökken; ha követel, akkor nő, Az eszközöket, forrásokat nagyjából illik tudni (és nem sorolnám fel, de 1-3 eszköz, 4 forrás, és 5-8 ktg, ráf., 9 bevétel).A költségek és ráfordítások úgy működnek, mint az eszközök, míg a bevételek úgy, mint a források.Ha ezt megtanulod, sosem lesz gondod a számvitellel. ;-DA listám viszont egész más, nekem heti listám van, amiben kettőnkre min. 2 kiló hús, 1-2 tucat biotojás, kb. 4 kiló zöldség és 4 kiló gyümölcs szerepel. A gyümölcs nem mindig fogy ekkora mennyiségben, de olyankor a rákövetkező héten kevesebbet szerzünk be, két héten belül felhasználom: gyümölcssalinak általában a végét. Lehetőleg idény zöldség és gyümölcs, bár almán és sárgarépán tengődni elég rossz lenne ilyenkor februárban. :-DDD Liszt, cukor, hüvelyes, tejtermék nem szerepel benne. Sima 15%-os ecet tisztítószer céllal van itthon (bár előfordul, hogy ételbe kerül…), jóféle balzsamecetet tartok, mert azoknak nem árt, ha évekig porosodnak a polcon. Zsír, szőlőmagolaj és napraforgóolaj van itthon. Olajos magvakat is eszünk, de sajnos nem tudok annyit beszerezni, hogy raktáron maradjon… (Mindent kivéve a hüvelyes mogyorót.)Fűszerek: só, bors, többféle paprika, gyömbér, kurkuma, kakukkfű, oregánó, bazsalikom, babérlevél őrölve, majoranna, citromfű.Mustárt és darált erős paprikát is tartunk, de én nem eszem ilyesmit.Koktélcseresznye, mindenféle bárszirup és öntet-alapanyag, valamint ezer tömény szintén van készleten – egy kisebb kocsma készlete fellelhető a polcunkon.A hűtő létfontosságú. A fagyasztóban sem árt néhány dolog: pörkölt, húsleves (lé csak), hal, bepácolt, kimaradt húsok, tavaszi zöldségek: spárga, őszi gesztenye, ilyesmi.

  2. Lencsilány says:

    Nekem egy csóró kolis listám van, ezek azok az alapanyagok, amik, ha elfogyott az ösztöndíj, akkor is ott vannak egy átlagos kolis szekrényében (legalábbis sokszor láttam ilyet):só, cukor, gyümölcstea, citromlé, tojás, kenyér, margarin, ketchup, étolaj, mirelit hasábkrumpli, ásványvíz, egy üveg bor, energiaital, kávé,kávé és kávé. Ha esetleg jól tanultunk, és több volt az ösztöndíj, akkor egy zacsi makaróni, meg milánóipor, a hűtőben darált hús és egy kis sajt, de az sem mindig. Sanyarú a kolis lét.

  3. Maimoni says:

    Zsófi ezt majd észben tartom:)))Ó, a fagyasztóról bizony megfeledkeztem… pedig abban is van fontos állandó szereplő. Pótolom is.Lencsilány, hát igen, a kollégium más pálya:). Viszont a kávét és a teát el is felejtettem, pedig alap.

  4. Anonymous says:

    nagyon hasonló kamrám van :)a számvitelt pedig Zsófi ügyesen elmagyarázta :)Eszterlánc

  5. kikocs says:

    Az én polcomról is hiányzik egykét dolog, mint a levesgyöngy és a szarvasgombás olíva, kapribogyó. Nem használok balzsamecetet, szójaszószt, worchestershire szószt sem. Hámozott paradicsomot még sosem vettem, de múltkor már észrevettem a boltban, hogy lehet kapni, ez is valami…Viszont van majonéz. És nutella – vagyis valami hasonló – a gyerekek miatt. És kompót meg lekvár is mindig, bár azt én teszem el.A többi ritkább-sűrűbb gyakorisággal előfordul nálunk is, de vannak még jócskán elemek,amit inkább csak terv szerint veszek. Igaz, engem nem kötelez a gasztrobloggerség sem, a vérem sem hajt, hogy mindenfélét kipróbáljak, szóval határozottan hagyományos a konyhánk :)Azért nagyon jó volt, hogy volt itthon éppen tejszín, mikor az almatortádról olvastam. Kétszer sütöttük meg egy nap alatt 😀

  6. Altair says:

    Megértem a csalódásod. A könyv, amit ajánlottál (Gasztronómiánk krónikája) valami zseniális és én nem is ismertem, de megrendeltem antikváriumban és már ki is olvastam. :o) Van még ilyen jó könyv a “tarsolyodban”?A számvitel miatt én felhagytam a mérlegképes könyvelőivel, de a valószínűségszámítást nagyon szerettem.Nálunk a tiedhez képest (leszámítva az extra olajokról) nálunk még a virsli, majonéz (és tormás majonéz is, a sonkás kenyérre) és a többféle lekvár kötelező elem.

  7. Maimoni says:

    Eszterlánc, remélem, nem lesz gond…Kikocs, valóban, azok nem létszükségleti elemek:) Mivel a gyerekek fele és én meglehetősen hízásra hajlamosak vagyunk, a nutella tiltólistás…:)) A férjem csak dagikrémnek hívja. Ennek ellenére nagy-nagy ritkán veszek, és akkor elfogy két nap alatt, és megfogadom, hogy egy darabig nem lesz.

  8. Maimoni says:

    Altair, amit most olvasok, az is nagyon jó!! Reményeim szerint holnap írok róla ajánlót.

  9. Inci says:

    Heti bevásárlás:Hús ( csirke, sertés, darát),liszt, cukor, olaj, tésztaféle, konzerv( bab, borsó, gomba,paradicsompüré),zsemlemorzsát én készítek, griz havi 1 kg, só havi 1 kg, ecet ritkán kell. Margarin, vaj, egy darabka sajt, felvágott legalább 3 féle,valami idényzöldség, pl. fekete retek, savanyú káposzta télen.Krumpli , hagyma zsákkal a spajzban. Befőttek, lekvárok saját.Mégis elmegy egy csomó pénz!!

  10. Zsofia says:

    Nálunk mindig az fogyna, ami épp nincs és ami van, az senkinek nem kell…

  11. Chef Viki says:

    Úúúúúúúúúúútáltam a valszámot 🙁 Mondja meg nekem valaki, miért kell egy közgazdásznak ilyen példákat megoldani: mennyi a valószínűsége annak, hogyha egy pakli magyar kártyából húzunk egy lapot, az a zöld ász lesz. Vagy ha dobunk a kockával, az hatos lesz. Meg ilyenek… Többek között ezért is játszott a templomban való térdeplés szigorlat után :-DDA számvitel viszont jó lesz, szeretni fogod 🙂 Kérdezz rá a T.O-n, hova lett a tantárgy! Nanehogymár!

  12. Magdaléha says:

    Szia Móni!A számvitel miatt részvétem, úúúútáltam az egyetemen, de valahogy levizsgáztam belőle…Nálam az alapfelszerelés kisit más:simaliszt, teljes kiőrlésű rozsliszt, búzadara, kukoricadara. Hosszú szemű rízs. kristálycukor.Lencse, szárazbab, sárgaborsó, vöröslencse, köles, hajdina.napraforgóolaj, és olívaolaj /nem extraszűz, hanem főzéshez, de nem is a pogácsából csinált izé/sütőpor, vaniliáscukor, instant élesztő, kakaópor, pudingporok.fűszerek: hadd ne soroljam, sokféletonhalkonzerv, szardínia, paradicsomkonzerv, és paradicsonpüréalmaecet, százaztészták: eperlevél, fusilli, penne, fodros nagykockamindig van egy két zacskósleves, végszükség esetére :-)mézszörp, citromlé, kávé, teák, nesquicklekvárok, meggybefőttHűtőben: kockamargarin, csészsé margarin, trappista, virsli, tojás, minimum 2 l tej, tejföl, joghurt,túrórudi, savanyúság /káposzta, csalamádé, uborka/ télenzöldségek nyáronfagyasztó:zöldborsó, kukorica, zöldbab. Csirkehúsgyümölcsök /szilva, meggy//és ez most pl. nem is igaz, mert szombaton disznót vágtunk és előtte kiettük a zöldségeket, és nem tudom mikor fogom visszatölteni…/

  13. diakonyha says:

    Teljesen egy a nézetünk az alapvető hozzávalók tekintetében! Nekem is ilyen a konyhám. 🙂

  14. Timi says:

    Hát a szarvasgombás olívaolaj nekem távol áll a mindenképpen legyen otthon kategóriától 😀

  15. Maimoni says:

    Timi, ez nem a mindig legyen otthon, hanem az optimális esetben legyen otthon lista:)

  16. Maimoni says:

    Inci, hát igen, sok pénz elmegy kajára, akárhogy is nézzük. Az áraink európaiak, a bérek nem. De hát ezt sajnos tudjuk…

  17. Maimoni says:

    Viki, nem lesz az a tárgy, mert nem is volt kötelező, csak választható; találkoztam az előadóval az utcán, kérdeztem, miért nem lesz a tárgya, azt mondta, bár felajánlotta az egyetemnek, hogy ebben a félévben vállalja ingyen, de még így sem kellett nekik. Ezt a mentalitást nem értem. Mindenesetre, megkérdeztem, hogy a jegyzeteit nem adná-e kölcsön, azt mondta, dehogynem:)) Úgyhogy remélem, majd hamarosan megoszthatom itt is.

  18. Maimoni says:

    Magdaléha, köszi a részletes listát!Zsofia, hát ez bizony nálunk is sokszor előfordul.Dia:)

  19. Heni says:

    A Gasztronómiánk krónikája kapcsán írnám, hogy én Magyar Eleket is nagyon szeretem olvasgatni, anyukáméknak van meg ez a könyve: (Az ínyesmester éléskamrája) http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=az-inyesmester-eleskamraja&ID=50770Receptek vannak benne történetekkel, sztorikkal “fűszerezve”, mintha egy korabeli gasztroblogot olvasnánk:-)

  20. Chef Viki says:

    Azta! Ezt nevezem hozzáállásnak!Kíváncsian várom 🙂 De jó fej! Ritkaság, igazán ritkaság 🙂

  21. Maris says:

    Nekem a kis egyszemélyes háztartásomban hasonló, de szűkített listám van. Valamivel kevesebb féle alapanyagot használok “készségszinten”. Friss zöldségféléket nem nagyon tárazok be, hanem csak ha a konkrét, kigondolt heti menütervhez kell. Ezen kívül mindig van főzőtejszín, majonéz, mirelit zöldbab, és ideális esetben egy olyan 8-10 palack bor. Ezt nem egyszerre, és nem egyedül szoktam meginni 🙂

  22. Timi says:

    Na igazságtalan vagyok, kiemeltem itt a szarvasgombásat, magunkról meg nem írok 🙂 Pont most mentem el öt kiló rizst beszerezni, mert rájöttem, hogy ha csak kettőt tartok állandóan otthon, az hipphopp elfogy.Szóval a rövid lista:10 kiló liszt, 10 kiló cukor, 5 kiló rizs, 5 kiló olaj. Nincs mindig ennyi otthon, de amikor fogy, ennyiket szerzek be. Egy kiló só.Csirkemell, darált hús. Másfajta húsok nem igazán fogynak.Szalámik, sajt, nekem sovány felvágott, sovány sajt.Margarin, olívaolaj, kockamargarin sütéshez. 20 tojásGyümölcsök igény és szezon szerint, nyáron a kertből. Friss zöldségek szintén, fagyasztott zöldségek (borsó, zöldbab, karalábé, brokkoli) a mélyhűtőben, részben ez is a kertből.Lekvár, befőtt, savanyúság, paradocsomlé, paradicsomlekvár, aszalt gyümölcs és paradicsom saját eltevésből.Többféle bab, lencse, mák, dió, mandula, ebből bab, dió, mandula saját. Méz piacról.Sima 10%-os ecet, citromlé. Borecetet, ízesített ecetet, olívaolajat karácsonykor veszek, amíg elfogy, addig van, különben csak speciálisan receptekhez veszek, persze utána megint van egy ideig.Krumpli, répa, hagyma, fokhagyma a pincében, saját.Kakaópor és cukrozott kakaópor, kávé és sokféle tea, gyógyteák is. Fűszerek, sütési kiegészítők, mint vaníliás cukor, sütőpor, étcsoki, mazsola.Néhány konzerv, pl. kukorica és vörösbab. Bébiétel.Ja, természetesen tej legalább két liter, túró a fagyasztóban, tejföl két nagy pohár, sajtot már írtam, némi natúr joghurt, főzőtejszín.Néhány üveg bor és gyümölcslé (utóbbi általában 100%-os narancslé egészségügyi céllal nekem, féldecinként).Müzli és néhány külön gabonapehely. A müzli is házi keverésű.Na ennyi jut eszembe, amin már komolyabban gondolkodni kell, az nem alapvető 🙂 Vagy majd most égek, ha mondjátok az evidens dolgokat :DSzámvitelt én is utálom, két közgazdászdiplomám van, és mindkettőnél az volt a legnehezebb, legutáltabb tantárgyam!

  23. Timi says:

    És persze a tésztákat kihagytam, mindig van itthon mindenféle alakú, egy berhidai házi készítő nénitől 🙂

  24. Vera says:

    Hm. Az alapanyagok nálunk nagy változáson mentek át, mert a férjecském pár hete komoly diétába kezdett,így a tészták lecserélődtek teljes kiörlésű+ durumlisztből készült tésztákra, a rizst (a finom jázminrizs) barnarizs cserélte le,nagyon finom olívaolajat kaptunk Olaszországból, csak csirkehús van itthon, gomba (rengeteg), joghurt, kefír, hal, és a nasikat a gyümölcsök váltották fel.Kivétel a gyerekek krémtúrója, mert azt kikönyörgik maguknak, és az nem fenyegetés az apjuknak mert nem szereti. :DVera

  25. sesame says:

    Na, én erről mesélhetnék.. egyetemistaként, kolisként tényleg csak a legalapvetőbbek vannak mindig otthon: vaj, kecsöp, majonéz, mustár, tej, sajt, tojás, liszt, só, bors, cukor, paprika, rizs, bors, fahéj, tészta, zöldségek (ubi, paprika, esetleg paradicsomok), gyümölcsök (esetleg citrom), tea, kávé, pudingpor, kenyér/zsömle/kifli, mikrós popcorn, olaj, tejföl..Ha sok a pénzem van, valami lekvár vagy nutella féle, mazsola, kis csoki, szalámi/egyéb husi, konzerv gyümölcs/befőtt. Valamivel néha meg kell magam jutalmazni :)Fagyasztóm nincs, szóval az ilyesmik kapásból kiestek.Persze egyéb apróságokat is beszerzek néha, több fűszert, ecetet, túrót, mikor mi kell valami “extrább” ételhez..

  26. Anonymous says:

    diazepam 10 mg lorazepam = diazepam dosage – valpam 5 diazepam 5mg

  27. Anonymous says:

    can you buy ambien online ambien for vicodin withdrawal – black market price ambien

  28. Anonymous says:

    buy diazepam 2mg of diazepam and alcohol – diazepam 2mg for muscle spasms

  29. Anonymous says:

    buy ativan online withdrawal symptoms from ativan – ativan 0.25 mg

  30. Anonymous says:

    diazepam online diazepam 5 mg snort – dosage forms of diazepam

  31. Anonymous says:

    buy xanax online without rx xanax withdrawal day 2 – xanax dosage cats

  32. Anonymous says:

    diazepam generic want buy diazepam want – buy cheap diazepam online usa

  33. Anonymous says:

    ativan pills ativan side effects tingling – ativan 3rd trimester


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!