Expressz tejszínes almatorta

Ez a süti az elmúlt egy hétben háromszor került az asztalunkra többféle verzióban. Az eredeti receptet Szilvi küldte át nekem segítségképp, amikor pénteki vendégeimet vártam, és abból, hogy neki sem válaszoltam e-mailben feltett kérdéseire, arra következtetett, hogy esetleg kissé elhavazódtam. Hát igen, tényleg így volt. És azzal, hogy vége a vizsgaidőszaknak, nemcsak én könnyebbültem meg, a férjem is fellélegzett. Bevallotta, már épp kezdett elege lenni.

Szóval, Szilvi olasz barátnőjétől tanulta a fahéjas “torta” receptjét, ami inkább quiche, de végülis kerek, miért ne lehetne torta? Nem kell hozzá más, mintegy csomag leveles tészta (már ha az embernek nincs ideje; ha van egy kicsivel több, akkor saját gyártású omlós tésztát gyúr), 3 tojás, 4 ek cukor, 1,5 ek fahéj, 2,5 dl tejszín. Az utasítás mindössze annyi, hogy a leveles tésztát kerek piteformába igazítjuk, egy tálban összekeverjük a többi hozzávalót, és a tésztára öntjük, majd 200 fokon addig sütjük, amíg a tejszínes-tojásos keverék meg nem szilárdul (kb. 20 perc).

Akkor pénteken végül ez a recept kimaradt a repertoárból, de nem sokkal később elkészítettem almával kiegészítve.

Aztán megsütöttem újra, és újra…

A lényeg, onnantól, hogy elővesszük a tekercset a hűtőből, 45 perc múlva kész almás sütink van; bár még forró, de már VAN!

Előrebocsátom, a képeken a legutóbbi, mai verzió szerepel, amit kísérletképpen majdnem dupla mennyiségű almával készítettem. Nagy alma fanoknak ajánlom, akik meg inkább az édes krémes tésztáért vannak oda, maradjanak az alább megadott mennyiségnél.

Tehát a hozzávalók:

1 csomag tekercses leveles tészta

3 nagyobbacska alma

3 tojás

3 ek cukor

1 ek fahéj

2,5 dl tejszín

A leveles tésztát kitekerem, a piteformába igazítom, és 200 fokos sütőben 10 percig elősütöm. (Igazából, ilyenkor rendes vaksütést illene alkalmazni, de nem volt itthon erre a célra egy zacskó babom, se lencsém, amit a tésztába terített sütőpapírra szórtam volna, meggátolandó a púposodást.)

Amíg a tészta sül, meghámozom az almákat, félbe vágom, csutkájukat kikanyarítom (erre a legjobb a karalábévájó néven elhíresült eszköz, bár én még karalábét az életben nem vájtam vele…), és mindegyik felet 8 kis cikkre vágom.

Kiveszem a sütőből a tésztát, a felpúposodott részeit lenyomkodom, majd szépen, körkörösen belerakosgatom az almacikkeket. A képen öt alma került a tésztára, de az a tapasztalatom, hogy hárommal finomabb lesz, legalábbis a család inkább arra szavazott. Bár így is elkapkodták elég hamar.

Egy kis tálban felverem a tojásokat a cukorral, hozzákeverem a fahéjat, a tejszínt, és az almákra öntöm. Már teszem is vissza a sütőbe 25 percre.

Tálalás előtt érdemes megvárni, hogy legalább langyosra hűljön, mert onnantól tudjuk szeletelni.

A legközelebbi pénteki vendégségen egészen biztos, hogy szerepelni fog. Egyelőre arra gondoltam, valamikor február vége felé.

Jönnétek?

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »