Ez a süti az elmúlt egy hétben háromszor került az asztalunkra többféle verzióban. Az eredeti receptet Szilvi küldte át nekem segítségképp, amikor pénteki vendégeimet vártam, és abból, hogy neki sem válaszoltam e-mailben feltett kérdéseire, arra következtetett, hogy esetleg kissé elhavazódtam. Hát igen, tényleg így volt. És azzal, hogy vége a vizsgaidőszaknak, nemcsak én könnyebbültem meg, a férjem is fellélegzett. Bevallotta, már épp kezdett elege lenni.
Szóval, Szilvi olasz barátnőjétől tanulta a fahéjas “torta” receptjét, ami inkább quiche, de végülis kerek, miért ne lehetne torta? Nem kell hozzá más, mintegy csomag leveles tészta (már ha az embernek nincs ideje; ha van egy kicsivel több, akkor saját gyártású omlós tésztát gyúr), 3 tojás, 4 ek cukor, 1,5 ek fahéj, 2,5 dl tejszín. Az utasítás mindössze annyi, hogy a leveles tésztát kerek piteformába igazítjuk, egy tálban összekeverjük a többi hozzávalót, és a tésztára öntjük, majd 200 fokon addig sütjük, amíg a tejszínes-tojásos keverék meg nem szilárdul (kb. 20 perc).
Akkor pénteken végül ez a recept kimaradt a repertoárból, de nem sokkal később elkészítettem almával kiegészítve.
Aztán megsütöttem újra, és újra…
A lényeg, onnantól, hogy elővesszük a tekercset a hűtőből, 45 perc múlva kész almás sütink van; bár még forró, de már VAN!
Előrebocsátom, a képeken a legutóbbi, mai verzió szerepel, amit kísérletképpen majdnem dupla mennyiségű almával készítettem. Nagy alma fanoknak ajánlom, akik meg inkább az édes krémes tésztáért vannak oda, maradjanak az alább megadott mennyiségnél.
Tehát a hozzávalók:
1 csomag tekercses leveles tészta
3 nagyobbacska alma
3 tojás
3 ek cukor
1 ek fahéj
2,5 dl tejszín
A leveles tésztát kitekerem, a piteformába igazítom, és 200 fokos sütőben 10 percig elősütöm. (Igazából, ilyenkor rendes vaksütést illene alkalmazni, de nem volt itthon erre a célra egy zacskó babom, se lencsém, amit a tésztába terített sütőpapírra szórtam volna, meggátolandó a púposodást.)
Amíg a tészta sül, meghámozom az almákat, félbe vágom, csutkájukat kikanyarítom (erre a legjobb a karalábévájó néven elhíresült eszköz, bár én még karalábét az életben nem vájtam vele…), és mindegyik felet 8 kis cikkre vágom.
Kiveszem a sütőből a tésztát, a felpúposodott részeit lenyomkodom, majd szépen, körkörösen belerakosgatom az almacikkeket. A képen öt alma került a tésztára, de az a tapasztalatom, hogy hárommal finomabb lesz, legalábbis a család inkább arra szavazott. Bár így is elkapkodták elég hamar.
Egy kis tálban felverem a tojásokat a cukorral, hozzákeverem a fahéjat, a tejszínt, és az almákra öntöm. Már teszem is vissza a sütőbe 25 percre.
Tálalás előtt érdemes megvárni, hogy legalább langyosra hűljön, mert onnantól tudjuk szeletelni.
A legközelebbi pénteki vendégségen egészen biztos, hogy szerepelni fog. Egyelőre arra gondoltam, valamikor február vége felé.
Jönnétek?
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Ez nagyon-nagyon jól néz ki!!!!! 🙂
Igen guszta!
Kérünk szépen meghívót a következő sütésre…
Szinte az orromban az illata…
igen, én jönnék… 🙂 mondjuk kb bármire, amit sütsz.de azt hiszem, kénytelen leszek én megsütni, mert nem hiszem, hogy hamarjában eljutnék Keszthelyre…(miben volt megterhelo a ferjednek a vizsgaidoszak? idegesebb voltal, vagy tobb jutott neki a hazimunkabol?)
mondjuk az érdekelne, milyen főzési szituációban szükséges kivájni a karalábét…(kiv. persze a töltött karalábé, de az igen-igen ritka szerintem…)
Már bent van a sütőben. :o) Jó lenne egy kis sikerélmény sütés terén, hihetetlen mekkorákat tudok bénázni. :o)
Mekkora piteformát használsz?Én még sose láttam feltekert leveles tésztát…De tutira megsütöm. ;)Ja és a tejszín habtejszín, vagy lehet főzőtejszín is?A múltkor megcsináltam a pitát, és a férjem csak ámult-bámult. A gyerekek csak üresen ették… 🙂
Edith, jól néz ki, és nagyon egyszerű!Ottis, köszi!Zsuzsi, rendben, hamarosan…:)Viki, hát igen, az a jó kis fahéjas alma… az tud valamit.
NHné, azért, ha legközelebb jártok Keszthelyen, remélem, előtte szólsz, nemcsak utána, mint a nyáron!!Amúgy, ami a vizsgaidőszakot illeti, hát igen: idegesebb voltam, éjjel kettőig képes voltam tanulni, a gyerekekre sem figyeltem oda annyira…Ilyenek. Azt nem mondhatnám, hogy több jutott neki a házimunkából…:)Létező, én sem tudom, mibe kellenek karalábégolyók. Akkor már inkább dinnyevájó, dinnyét pl. rendszeresen golyózunk vele, mármint nyáron.
Bubi, írd ám meg, hogy sikerült!!!Réka, akkor sorban:a piteformám üveg, 27 cm az átmérője, a pereme 3,5 cm magas. Tekercses leveles tésztát tejeshűtők környékén lehet találni a nagyobb üzletekben, általában a rétestésztával egy helyen. Szerintem főzőtejszínnel nem olyan finom, mint habtejszínnel, de meg lehet próbálni.Örülök a piás sikernek:)
Sok alma volt itthon, ebből indultam ki, viszont nem volt leveles tészta. Helyette gyúrtam, és az utolsó pillanatban kiderült, hogy csak 180 ml tejszínem van, hát tejföllel toldottam meg. De szerintem finom lett, lesz még ismétlés. Köszi a receptet. :o)
Móni!Ezt most vettem észre! Mekkora ötlet! éppen itt hevernek halomban az olyan almák, amiket nem annyira szeretnek a csajok. na de sütiben jó lesz az!Most már csak azon izgulhatok, hogy albújt-e a hűtő mélyén valahol egy leveles tészta, vagy kezdhetem a tésztakészítéssel…Üdv,Szilvi
Ma megsütöttem a kislányom 2. születésnapjára. Isteni finom lett!Nagyon szépen köszönöm a receptet! 🙂
Én is megsütöttem ma a vendégeknek. Ezt a levelestészta-dolgot kihagytam, helyette egy gyors linzertésztát tettem alá, főzőtejszínnel csináltam, és jaj, nagyon, de nagyon jó lett, fahéjas-karamellás illatú, majdnem úgy döntöttünk, hogy a gyerekeknek nem is szólunk, úgyis olyan szépen eljátszanak bent :), aztán mégis megszántuk őket, és kaptak kóstolót, szóval a duplája simán elfogyott volna (3 felnőtt, 4 kisgyerek társaságában), nagyon köszönjük, sztem holnap újrasütjük 🙂
Örülök, hogy sikere van!! :)) Szilvi, neked milyen lett?
Na megsütöttem én is, pont mikor a férjem szülei jöttek pénteken, és olyan nagy sikere volt, hogy nekem csak egy szeletke jutott. 🙁 Így mindenképpen kell még sütnöm egyet a napokban! 😉 Egyébként nekem csak olyan leveles tésztám volt, ami 4 kisebb lap, azt kicsit kinyújtottam és úgy raktam a piteformába. Meg főzőtejszín volt itthon, így azzal csináltam, de ma vettem hozzá habtejszínt, és cukor helyett mézzel fogom kipróbálni. 😉 Majd beszámolok róla!
Szia!nagyon meg szeretnem csinalni a sutit,de nem tudom h kell omlos tesztat gyurni.tudsz segiteni?koszonom.
Szia! A recepthez a boltokban kapható (hűtőpultban) tekercses leveles tésztáról van szó, nem gyúrt tésztával készül. Leveles tésztát meg nagyon időigényes otthon készíteni, akkor már nem expressz a recept…
köszönöm!
Tegnap este megsütöttem 3 almából, mesés lett! Egy baja van ennek is: nem túl tartós. Még langyosan elfogyott a fele, pedig csak ketten ettük 😀 köszönjük a receptet!