Mai Móni

Krumplistészta újragondolva – avagy a fantasztikus krumplis lasagne

Nagy divat ez az újragondolás, hát most gondoltam egyet én is.
Újra.
És óriási felfedezésre jutottam: a krumplistészta lasagneként elkészítve fantasztikus! Nem mondom, hogy én sütöttem a világon elsőként, de próbáltam felkutatni a neten, és sehol sem találtam ilyet. Olyat igen, hogy valaki a kockatésztát helyettesítendő lasagne tésztát tört darabokra.

Az ötletet a szükség hozta, volt itthon egy doboz lasagne tészta, meg krumpli, és kellett valami ebéd. Gondoltam, egy próbát megér. És igazam volt!
Először is elkészítettem a krumpliragut, ahogy azt egyszer már leírtam ITT.
Amíg a krumpli főtt, elkészítettem a besamelmártást; kb. 7 dkg vajat felolvasztottam egy vastag talpú lábaskában, elkevertem benne 3 ek lisztet. Amikor jól felforrósodott, hozzáöntöttem kb. 7 dl tejet. Jól elkevertem, sóztam, borsoztam, szerecsendiót reszeltem bele, és majdnem folyamatos kevergetés mellett felforraltam. Készen volt.
Ezek után elővettem a hosszúkás jénai tálam, és az aljára mertem egy keveset a besamelből. Erre tettem egy réteg tésztát, majd a tésztán is elosztottam egy kis besamelt, és ezt követően jöhetett a krumplis ragu negyede.Tészta, besamel, krumplis ragu, így ismételtem a negyedik emeletig, amikor a krumpli tetejére tésztát, majd arra besamelt tettem, erre pedig reszelt sajt jött volna, ha lett volna itthon, de csak szeletelt trappista volt, így ezt osztottam el rajta.
220 fokos sütőbe tettem fél órára.
Nagyon finom. Ajánlom kipróbálásra.

Ps.: Itt írtam arról, hogyan szoktam házilag lasagne tésztát készíteni. Bár az volt az első próbálkozásom, és azóta már viszonylag nagy rutint szereztem, például most már semmi pénzért nem főzném ki előre a tésztát (még akkor sem, ha a Bűvös szakácson így írják), gyönyörűen megfő az a sütőben.  (Amúgy őrület ez a keveredés a lasagna-lasagne szóval. Már többször utánanéztem, de még mindig bizonytalan vagyok, noha most minden lasagnát átjavítottam lasagnére. Szerintetek hogy helyes?)

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. autumn says:

    Jó lett, jó lett! Egyszer az én szükségem úgy hozta, hogy kockatésztával csináltam a lasagna-t. De akkor még nem írtam blogot….:)))))

  2. Maimoni says:

    Spagettivel már hallottam, de kockatésztával sem lehetett rossz, sőt…:)

  3. autumn says:

    Ha a szükség hozza, az ember valóban kreatív és még meg is eszi….:o)

  4. Zsuzska says:

    Na, ezt mi is kipróbáljuk, bár lasagna-tészta az nincs itthon… De LESZ! :-)Köszi az újragondolást!Ha annyira beválik, mint a bögrés mákosod, akkor ezt is imádni fogjuk!

  5. kikocs says:

    Hú, ezt mindenképpen megcsinálom! Látom, itt többeknek a lasagne tésztával van a gond, én magam csinálom, így:http://anyaehesvagyok.blog.hu/2010/03/26/teszta_alapreceptCsak nem vágom fel darabokra, hanem a tepsi méretére vágom. Nagyon gyorsan megvan.

  6. Maimoni says:

    Én is szoktam készíteni tésztát, itt a blogon is fent van. De kaptam egy dobozzal, és el kéne használni…:)

  7. Chef Viki says:

    Az a helyzet, hogy ma krumplis tésztát ebédeltem rengeteg borssal. Holnap is azt fogok, mert bűnösen imádom!!!Eszméletlen jó ötlet ez a lasagne-cucc!:-))

  8. Kriszti says:

    Jók az újragondolások! Ez is! Az íz talán a régi, a forma más, már ezzel is fel lehet dobni a hétköznapokat!Fogalmam sincs, melyik helyes, tény, hogy amikor kimondom, én is elnyelem a végét, ki-ki válassza ki a magának tetszőt. :)Én nem szoktam tésztát kapni! Biztos ez a gasztroblogozás áldása/átka, hogy ilyen ajándékokkal lepnek meg szülinapodra pl.! 😉 Van már új gépetek? Mert jó a fotó!

  9. Maimoni says:

    Kriszti, kaptam egyet kölcsön:)))

  10. Maimoni says:

    Viki, nálunk is nagyon megy, ezért viszonylag gyakran is készül. Talán emiatt is jutott eszembe új módon.

  11. Nelli says:

    Viszem is a recidet!Az én kisebbikem nagyon szereti a krumplis tésztát és a lasanget is, így szerintem ezt is szeretni fogja.:-)

  12. Gabah says:

    Lasagne a helyes, így, többesszámban használatos mint a többi tészta neve is (penne, ruote, spaghetti, tortiglioni, ravioli stb.).Egyszer én is készítettem hasonlót, még amikor ideköltöztem, és nagyon hiányoztak az otthoni ízek 🙂 maradék paprikás krumplit pakoltam besamellel lasagne tésztarétegek közé, egész jó lett. Mivel itt lebbencstésztát nem lehet kapni, megtörtént már az is, hogy a lasagne tésztát törtem darabokra és pirítottam meg a leveshez 🙂 Kicsit sem hasonlított anyukám lebbencslevesére, de szükségmegoldásként kitűnő volt.A szükségreceptek általában jól sülnek el! 😉

  13. Maimoni says:

    Nelli, akkor egészen biztos a siker!

  14. Maimoni says:

    Gabah, köszönöm a szakszerű segítséget!:))

  15. Altair says:

    Én is kíváncsi voltam a válaszra. :o)Egyébként a görögöknek van egy Pastizio nevű lasagnéjük, amiben csőtésztával rakják a darált húst és a besamelt, az is nagyon finom. Szerintem sokkal jobb, mint a “muszkaka” (Bazi nagy görög lagzi).

  16. Gabika says:

    Jól néz ki! :)) Hiába, a szükség nagy úr! De van aki még ebből is pozitívan tud kijönni! :)) Mint Te! Nálunk is nagy kedvenc mindkettő, lehet, hogy így kombinálva is bejönne!

  17. Anonymous says:

    Az én gyerekeim nem szeretik a krumplis tésztàt, de ez a recept izlett nekik! Köszönöm szépen. Remek vacsora sült ki belöle, fél csomag tésztàbol, hàrom krumplibol és egy liter tejböl ràadàsul. Orsika (Lebbencstészta hiànyàban én is lasagne tésztàbol fözöm a levest és az eredmény cseppet se rossz.)

  18. Mike Adina says:

    Elkészítettem, nagyon fincsi lett. Köszi az ötletet!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!