Fatörzs

Képzeljétek, nálunk még egy hétig téli szünet van; az iskola így spórol a fűtési költséggel. Úgyhogy ma is tíz körül kecmeregtek elő az ágyból némelyek, amikor én már azt is kiötlöttem nagy nehezen, mi legyen az ebéd.

A sütit már tegnap kitaláltuk; Nóra lányom karácsonyra kapott egy sütis könyvet, amiben szerepel ez a klasszikus recept is. Mondjuk, elég bosszantó módon úgy, hogy a hozzávalók között nemes egyszerűséggel felsorolták, hogy “6 tojásból piskóta”. Még azt sem írták bele, hogy kakaós  piskótalapról van szó – elvégre azt mindenki tudja, nem?

Szóval, Nóra tegnap eldöntötte, ma megsüti a sütit – én csak a piskóta receptjével járultam hozzá a nem kis sikerhez.

Közben el is határoztam, hogy fázisfotókkal megmutatom, hogyan készül a fatörzs.

Tehát a piskóta hozzávalói:

5 tojás

5 ek cukor

5 ek liszt

2 csapott ek cukrozatlan kakaópor

A krémhez:

3 tojás

15 dkg kristálycukor

2 ek cukrozatlan kakópor

20 dkg vaj

20 dkg porcukor

Először megsütjük a piskótát. A sütőt előmelegítjük 200 fokosra. A tojásokat egy mély tálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot, és gépi habverővel jó 5 perc alatt nagyon felhabosítjuk.

Kanalanként hozzákeverjük a lisztet és a kakaóport, de már csak alacsony fokozaton, hogy ne tegyük tönkre nagyon a habot.

A masszát sütőpapírral borított nagy tepsibe öntjük, és szépen elsimítjuk, hogy mindenhol egyenletesen vastag legyen. A tepsit a sütőbe toljuk, és 10 perc alatt megsütjük a piskótalapot.

A kész piskótalapról még forrón lehúzzuk a sütőpapírt, majd ugyanúgy visszatesszük rá, és a papírral együtt, a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. Így várjuk meg, amíg kihűl.

Amíg a tészta sül, hozzálátunk a krémhez. Vízfürdőt készítünk: keresünk egy akkor jénai edényt, vagy habüstöt (nem műanyagot tehát), amelyet bele tudunk tenni egy nagyobb lábasba (fazékba) úgy, hogy a jénaink (habüstünk) alja nem ér a lábas (fazék) aljáig. Nos, a lábasba kétujjnyi vizet teszünk, ebbe tesszük a jénainkat; fontos, hogy az alja ne érjen a vízbe. A lábas alatt meggyújtjuk a gázt, a víz forrni kezd, és a gőz felmelegíti azt, amit a jénaiban készítünk. Ennek az a lényege, hogy gőz fölött nem éghet meg a krém, nem ugrik össze a tojás. Mert most azzal dolgozunk: a három tojást összekeverjük a 15 deka cukorral és a kakaóporral, és a gőz fölött habverővel addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik. Amint ez megtörtént, kiemeljük a jénait a lábasból, és lehűtjük a krémet.

Miközben a főzött krémünk hűl, a vajat kicsit megolvasztjuk, és habosra keverjük a porcukorral. Minél több levegőt sikerül juttatni bele, annál könnyebb lesz a végén a csokis krém.

A porcukros vajat a kakaós krémbe keverjük.

A piskótalapot kitekerjük, és megkenjük a krém 4/5-öd részével úgy, hogy a széleken 2-3 centit üresen hagyunk. Feltekerjük.

A tekercset egy olyan tálcára tesszük, amiben majd betehetjük a hűtőbe, és megkenjük a csokikrém maradékával.

Villával fatörzs-mintát rajzolunk a krémbe, és néhány órára hűtőbe tesszük.

Ezt a sütit szokták úgy formázni, hogy több adagot készítenek belőle, a másik tekercset ferdén elvágják, és elágazó ágakként a törzshöz illesztik.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »