A múltkori habkarika gyártásához kissé túlméreteztem a kiolvasztandó tojásfehérje mennyiségét, bár bőven elég lett volna egy kis befőttes üvegnyi, kettőt is elővettem.
Apropó, mennyiség: ti mennyire vagytok precízek a fehérje fagyasztásánál? Jelölitek, mennyi ment a befőttes üvegbe? Én nem, pedig nagyon egyszerű lenne, alkoholos filcet kéne kéznél tartanom csupán, de valamilyen rejtélyes oknál fogva, valahányszor tojásfehérje-fagyasztás esete forog fenn, az összes alkoholos filcnek nyoma vész a lakásban. Mire meg előkerülnek, rég elfelejtettem, hogy 1. be kéne jelölni az üvegen, 2. hány tojásfehérjét fagyasztottam le.
Ezzel a terjengős bevezetővel oda akartam kilyukadni, hogy ha esetleg, mondom, esetleg van még olyan szétszórt háziasszony/ember, mint én, azok, és persze a magam kedvéért itt is rögzítem: egy tojásfehérje tömege 35-45 gramm közé tehető, átlagosan nyugodtan kalkulálhatunk 40 grammal. Tehát még a legtrehányabbaknak is annyi a dolga, hogy a kiolvasztott fehérjét egyszerűen lemérik, mivel így pontosan kiszámítható, mennyi kell a sütibe.
Én is így jártam el ebben az esetben.
Sokáig keresgéltem olyan receptet, amellyel ellőhetek 6 tojásfehérjét, és bár időbe telt, de rátaláltam az igazira, méghozzá Sütis néne sütödéjében. Egyszerű és gyors süti, számtalan módon variálható.
![]() |
Itt a vége… |
Hozzávalók:
6 tojásfehérje
18 dkg cukor
12 dkg liszt
2 citrom leve (és ha kezeletlen héjú a citromunk, akkor a reszelt héja is)
ezen kívül mehet bele például:
– durvára tört dió
– aprított csoki
– kókuszreszelék
– aszalt gyümölcs
Bevonáshoz
– 10 dkg étcsoki
– 2 ek étolaj
A fehérjéket kemény habbá vertem a cukorral, majd beleforgattam a lisztet, a citromlét (és a héjat), majd a többi extra hozzávalót. Sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába öntöttem a masszát, és 165 fokon kb. 40 perc alatt megsütöttem. Amikor a tészta kihűlt, bevontam az étolajjal összeolvasztott csokival.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)