Citromos gyümölcskenyér maradék tojásfehérjéből

A múltkori habkarika gyártásához kissé túlméreteztem a kiolvasztandó tojásfehérje mennyiségét, bár bőven elég lett volna egy kis befőttes üvegnyi, kettőt is elővettem.

Apropó, mennyiség: ti mennyire vagytok precízek a fehérje fagyasztásánál? Jelölitek, mennyi ment a befőttes üvegbe? Én nem, pedig nagyon egyszerű lenne, alkoholos filcet kéne kéznél tartanom csupán, de valamilyen rejtélyes oknál fogva, valahányszor tojásfehérje-fagyasztás esete forog fenn, az összes alkoholos filcnek nyoma vész a lakásban. Mire meg előkerülnek, rég elfelejtettem, hogy 1. be kéne jelölni az üvegen, 2. hány tojásfehérjét fagyasztottam le.

Ezzel a terjengős bevezetővel oda akartam kilyukadni, hogy ha esetleg, mondom, esetleg van még olyan szétszórt háziasszony/ember, mint én, azok, és persze a magam kedvéért itt is rögzítem: egy tojásfehérje tömege 35-45 gramm közé tehető, átlagosan nyugodtan kalkulálhatunk 40 grammal. Tehát még a legtrehányabbaknak is annyi a dolga, hogy a kiolvasztott fehérjét egyszerűen lemérik, mivel így pontosan kiszámítható, mennyi kell a sütibe.

Én is így jártam el ebben az esetben.

Sokáig keresgéltem olyan receptet, amellyel ellőhetek 6 tojásfehérjét, és bár időbe telt, de rátaláltam az igazira, méghozzá Sütis néne sütödéjében. Egyszerű és gyors süti, számtalan módon variálható.

Itt a vége…

Hozzávalók:

6 tojásfehérje

18 dkg cukor

12 dkg liszt

2 citrom leve (és ha kezeletlen héjú a citromunk, akkor a reszelt héja is)

ezen kívül mehet bele például:

– durvára tört dió

– aprított csoki

– kókuszreszelék

– aszalt gyümölcs

Bevonáshoz

– 10 dkg étcsoki

– 2 ek étolaj

A fehérjéket kemény habbá vertem a cukorral, majd beleforgattam a lisztet, a citromlét (és a héjat), majd a többi extra hozzávalót. Sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába öntöttem a masszát, és 165 fokon kb. 40 perc alatt megsütöttem. Amikor a tészta kihűlt, bevontam az étolajjal összeolvasztott csokival.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »