A múltkori habkarika gyártásához kissé túlméreteztem a kiolvasztandó tojásfehérje mennyiségét, bár bőven elég lett volna egy kis befőttes üvegnyi, kettőt is elővettem.
Apropó, mennyiség: ti mennyire vagytok precízek a fehérje fagyasztásánál? Jelölitek, mennyi ment a befőttes üvegbe? Én nem, pedig nagyon egyszerű lenne, alkoholos filcet kéne kéznél tartanom csupán, de valamilyen rejtélyes oknál fogva, valahányszor tojásfehérje-fagyasztás esete forog fenn, az összes alkoholos filcnek nyoma vész a lakásban. Mire meg előkerülnek, rég elfelejtettem, hogy 1. be kéne jelölni az üvegen, 2. hány tojásfehérjét fagyasztottam le.
Ezzel a terjengős bevezetővel oda akartam kilyukadni, hogy ha esetleg, mondom, esetleg van még olyan szétszórt háziasszony/ember, mint én, azok, és persze a magam kedvéért itt is rögzítem: egy tojásfehérje tömege 35-45 gramm közé tehető, átlagosan nyugodtan kalkulálhatunk 40 grammal. Tehát még a legtrehányabbaknak is annyi a dolga, hogy a kiolvasztott fehérjét egyszerűen lemérik, mivel így pontosan kiszámítható, mennyi kell a sütibe.
Én is így jártam el ebben az esetben.
Sokáig keresgéltem olyan receptet, amellyel ellőhetek 6 tojásfehérjét, és bár időbe telt, de rátaláltam az igazira, méghozzá Sütis néne sütödéjében. Egyszerű és gyors süti, számtalan módon variálható.
![]() |
Itt a vége… |
Hozzávalók:
6 tojásfehérje
18 dkg cukor
12 dkg liszt
2 citrom leve (és ha kezeletlen héjú a citromunk, akkor a reszelt héja is)
ezen kívül mehet bele például:
– durvára tört dió
– aprított csoki
– kókuszreszelék
– aszalt gyümölcs
Bevonáshoz
– 10 dkg étcsoki
– 2 ek étolaj
A fehérjéket kemény habbá vertem a cukorral, majd beleforgattam a lisztet, a citromlét (és a héjat), majd a többi extra hozzávalót. Sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába öntöttem a masszát, és 165 fokon kb. 40 perc alatt megsütöttem. Amikor a tészta kihűlt, bevontam az étolajjal összeolvasztott csokival.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Szia Móni!Egy ideig én is méricskéltem a fehérjét, azonban most már úgy csinálom, hogy pici ikeás műanyag edényben egyesével lefagyasztom őket, majd amikor megfagytak, egyesével kipattintom őket, és egy nagy dobozba berakom. Így mindig annyi kis fagyott kockát veszek ki, ahány tojásfehérjét ír elő a reci. A recept jól jött, kb. 30db tojásfehérje figyel a fagyasztóban, tojáslikőrt gyártottam. :))
Jó ötlet! És örülök, hogy hasznát veszed a receptnek, ez a süti tényleg szuper.
No, hát nálam még sosem maradt ki tojásfehérje! Szóval még nem is fagyasztottam őket, de ez a recept nagyon tetszik.. Csak akkor mit csináljak a sárgájából?? 🙂 Mert hát én ilyen különleges dolgokat nem igazán csinálok… Azt is le lehet fagyasztani? 😀
Margit, a tojássárgájából készíts hozzá (vagy máshoz) vaníliamártást… Ahhoz nem kell fehérje!Soha nem hallottam, hogy valaki a sárgáját lefagyasztaná, ebből gondolom, hogy azt nem lehet jól. De ez csak tipp.
Szia Móni!Most sült meg ez a gyönyörűség. Köszönöm az ötletet. Habcsókon kívül még nem próbálkoztam mással fehérjéből. Ez nagyon nyerő! És jó kis “fehérjeelnyelő”:)
Hálám!Fogalmam sem volt milyen súlyú a fehérje – és most a Pavlovához kellene.