Na jó, azért nem egészen. De a tegnapi galuskás bejegyzést követően Szmari nevű kedves olvasóm kérte, mutassam már be a galuskaszaggatómat, mert tudni szeretné, milyet vegyen. Kérését elhárítottam azzal, hogy olyat mint az enyém, semmiképpen ne: nem szeretem, nem lehet teljesen végighúzni azt a tetején csúszkáló szaggatót úgy, hogy ne maradjon benne egy kis tészta.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
nekem tupperware van…én szeretem…műanyag, könnyű tisztítani, de anyukám már megolvasztotta az övét…szóval nem tudom… 🙂
nekem is tupper, nagyon szeretem. jól fekszik a fazék szélére, és be lehet áztatni használat után, nem úgy mint a hagyományos régi verziót, az rögtön berozsdált. és sosem találtam a tologatómicsodáját. ennek meg rá lehet pattintani a hátuljára.
az enyém ilyen:http://4.bp.blogspot.com/_Ftj2Hd4b6nI/S_Lzv7T449I/AAAAAAAALU0/ylXb15E0RcA/s1600/IMG_0523.JPGBevallom, hogy nem sűrűn főzök nokedlit, de ezt szeretem, mert alig marad rajta a tésztából, és könnyű tisztán tartani.
Mi ( a 16 eves lanyom es en) elegedetten nyomkodjuk at a tesztat a kezunkkel egy lyukacsos lemezszerusegen, ami mar legalabb 15 eve a konyham darabja. Valaha volt neki csuszkaja, de az mar csak az en emlekeimben el. Lehet, hogy en nem tudom, mi a jo? Konnyen moshato, semmi hokuszpokusz, csak epp mukodik, igaz, kell hozza a tenyerunk. 🙂
Nekem is olyan van amit ancsapacsa bemutatott… én is szeretem… a pereme olyan kidolgozású, hogy több méretű fazékra is pontosan illeszkedik… igaz ha levesbe szaggatok 1-2 tojásnyi nokedlit akkor azt kézzel teszem…
Van ilyen szaggatóm: http://www.szaggato.com/index.php?doc_id=36 Krokettet is tud, arra használom is meg burgonyagombócnak, de őszintén szólva a nokkedlijét nem szeretem, mert nem olyan jó formátlan.De igazából ezt a semmi extra, lapátos hagyományost jobban szeretem: http://kollarakonyhaban.hu/honlap_nemet/galsukaszaggatok.htmlSzerintem könnyű tisztántartani, ha nincs meg a lapát, akkor faspatulát használok és nem dekkoltatom a mosogatólében, hanem miután leszűrtem a tésztát, el is mosogatom. Használat előtt olajat teszek a tepsijére és így nem ragad annyira rá. Van amikor a lapátja tényleg megrozsdásodik, akkor kidobom és veszek másikat hozzá a Vásárcsarnok aljában. De mondom a “lapos fakanál” is tök jó hozzá.És végül a jó öreg galuskaszaggató deszkából is bőven akad idehaza: http://www.gastrocentrum.hu/index.php?m=termekek&id=20100930094901970030&l= egy szimpatikus kiskéssel. :o)Szerintem – és a tankonyhai tanárnőnk szerint – még a mai gépesített világban is érdemes megtanulni a hagyományos módszereket (galuskaszaggatás deszkáról, habverés habverővel, sőt villával), mert ha mást nem a bogrács mellett vagy nyaraláskor jól jöhet. :o) Nekem akkor jött jól, amikor a vidéki házban a gyerekek eljátszották a nokkedliszaggatómat és mindig elfelejtettem venni. :o) A család néha azóta is követeli a lónokkedlijeimet, mert finomabbak. ;o) Persze nem, de lett akkora gyakorlatom a készítésükben, hogy ma már nem gyorsabb a célszerszámmal. :o)
Nekem is tupperem van és nagyon-nagyon szeretem. Nagyon sokáig azért nem csináltam nokedlit, mert nem lehetett kapni egy normális szaggatót. Nem beszélve arról, hogy az elmosogatása, húúúúúúúúúú az valami borzasztó volt. A tuppert pedig pillanatok alatt el lehet mosni.Itt láthatod, csak az enyém piros.http://static.licit.hu/img/d/3/d/185385/thumb-1271909243_Nokedliszaggato_kek.jpg
Nekem az Altair felsorolásából a második van, de én még nem láttam hiába kerestem rozsdamentes változatot! Naivan azt hittem hogy jobb minőséget nem is gyártanak…Na és van a kézi. Mi tálból szoktuk szaggatni (amibe megkavartuk korábban) egyenesen bele a levesbe, vízbe. Mint a különböző alakzatú levestésztáknak, a nokedlinek is más íze van ha kézzel szaggatjuk bele majdnem “lóméretben”. Aki még soha nem próbálta, mindenképpen megéri az élmény miatt!
Ó, nagyon köszönöm ezt a bejegyzést:-)Bizony jól néznék ki, ha 3 gyerek mellett, meg 25 évi háziasszonykodás után nem lenne nokedliszaggató a háznál…félreértés:-)) Olyan nincs még, mint neked, meg tupperware sincs. Az enyém is hasonló az ancsapancsa által bemutatotthoz, csak rozsdamentes kivitelben és csak egy bizonyos méretű fazékra való. Az 1 tojásos levesbetét gyanánt szolgáló nokedlit, vagy májgaluskát a hagyományos lapátos (Altairnál látható)szerszámmal szaggatom.Sőt, még a halpasszírozóhoz is tatozik nokedlis betét, de azzal csak pocsékolás van…nem jó vele.Anyukám sokáig deszkázott, de nálunk csak az apró galuska jöhet szóba,úgyhogy nem “nagyolta” el a dolgot sosem. Ezt a technikát nem volt kedven továbbvinni:-))Bár van ehhez is deszkám:-))Ma már neki is ilyen lapátos van.Köszönöm a segítséget!
Ó, hát ezt akkor tényleg félreértettem…:)Bocsi:)
Móni, nekem ugyanolyan van, mint a tied! De a bejegyzéseket olvasva azt hiszem a Jézuska nekem is előjegyezhetne egy tupperest! 🙂
Szia Móni!Nekem is olyan van mint Ancsapancsának, és nagyon szeretem. Ő nem említette, de van hozzá egy átlátszó műanyag tető, tehát párolóként is használható. Valamint az a műanyag lapát is tartozék amivel lehet szaggatni. Nagyáruházban vettem és szerintem nem volt ezer forint se… Nem egy tupper, de az ára sem :-Düdv: Magda
http://okostojas.blog.hu/2007/04/17/a_majdnem_tokeletes_nokedliszaggatoazóta már tökéletessé avanzsált! friss füles, hogy pl. a Praktikerben kapható
Köszönöm, köszönöm!
Nekem ilyen van:http://4.bp.blogspot.com/_Ftj2Hd4b6nI/S_Lzv7T449I/AAAAAAAALU0/ylXb15E0RcA/s1600/IMG_0523.JPGTÖkéletes!!!! ha pont ráillik a fazék tetejére, akkor nem lötyög és tök szuper 🙂
Köszi:)
Nekem olyan van, mint neked, a felso bodon muanyag es kerek, de a koncepcio ez. Es engem is halalra bosszantott, h nem lehet vegighuzni, ezert en egyaltalan nem hasznalom a bodon reszt, csak egy lapos vegu fakanallal huzogatom le a tesztat.Illetve nekem 2 is van, egy nagyobb es egy kisebb luku, mikor milyenre van gusztusunk :). De a modszer ugyanaz, 2 nagy evokanalnyi massza lapos vegu fakanallal lehuzva es kesz.zs
Némi késéssel,:-))de hátha vannak később érdeklődők:-))meghoztam én is a szaggatómat:http://sz-pont-marika-foltos-dolgos.freeblog.hu/archives/2010/12/15/Nokedli_poszt/Köszi!
Most találtam: Itt a deszkáról szaggatós kép: http://picasaweb.google.com/lh/photo/-iqMNdlInHU6gheai6CDHFBI9R4PICzsx4mmjIVJfp0?feat=directlinkHa nem a nagy galuskát szeretjük, akkor felére kell húzni a csíkot és abból sodró mozdulattal a lábasba tolni a galuskát. A kést a forró vízbe kell mártogatni, akkor biztosan nem ragad rá a tészta.