Azt hittem, mindent tudok a galuskáról, aztán kiderült, hogy nem.
Sok mindennel van ez így, persze.
Szóval, amikor nyár elején posztoltam az én jól bevált nokedlireceptemet, Éva barátnőm felhívott, hogy ja, nem rossz, de őneki van egy olyan tuti, hogy amióta kipróbálta… na jó, az élete nem változott meg tőle, de azóta csak ezt a verziót készíti. Évát régóta ismerem (húsz éve már), tudom róla, hogy jól főz, és amelyik receptre azt mondja, hogy tuti, az tényleg az. A másik dolog, hogy főzés közben képes olyan rendet tartani, mintha épp semmi nem történne a konyhájában, ezt nem tudom, hogy csinálja, nincs mosogatógépe, amibe el tudná tüntetni a maszatos edényeket, eszközöket; azonnal mindent mosogat, mindent letöröl – szóval logisztikai képessége figyelemreméltó. És ő mondta, hogy ez után a tészta után a mosogatás sem olyan kínszenvedés.
Ma gyors ebédet kellett készítenem, délelőtt ügyeket kellett intézni, mivel – jelen állás szerint – Apa holnap újra külföldre megy. Ráadásul most jóval távolabb, 800 kilométerre tőlünk, és csak karácsony előtt két nappal tér haza. Mondjuk, most már Zsófi sem veszi olyan tragikusan a dolgot, nem zokog, mint első alkalommal.
Tehát, a gyors ebédre visszatérve, volt fél kiló pulykamell kockázva, amit paprikásnak készítettem el (tudjátok, pörkölt tejföllel habarva), és gyorsan felhívtam Évát, mondja csak el azt a receptet, mert mindjárt forr a víz, be kéne kevernem a tésztát.
Hozzávalók (4 személyre):
0,5 kg liszt
10 dkg búzadara
2 tojás
2 ek olaj
2 tk só
kb. 4-5 dl tej
Egy nagy edénybe tesszük a lisztet, a darát, a sót, s összekeverjük. Hozzáadjuk az olajat és a tojást, és hozzáöntünk 3 dl tejet. Elkeverjük, és még annyi tejet öntünk hozzá, hogy a masszánk sűrű maradjon. Nem tudok pontos mennyiséget írni, liszttől is függ. A galuskatésztával az a helyzet, minél lágyabb, annál nagyobb lesz egy-egy darab nokedli, ugyanígy, minél sűrűbb a tészta, annál kisebbre tudjuk szaggatni. Én jó sűrűre hagytam, és gyönyörű, ruganyos lett a a galuska. Ráadásul nem szárad ki, kiváló az állaga.
A kifőzéshez szükségünk van ugyebár galuskaszaggatóra, meg egy nagy fazék forrásban levő sós vízre. Adagonként beleszaggatjuk a tésztát, ha feljönnek a víz tetejére, még egy percig hagyjuk főni, majd szűrővel kihalásszuk őket. Abba az edénybe tesszük a szűrőből, amelyikben tálalni szeretnénk, egy teáskanál vajjal/olajjal összekeverjük.
Kész.
És tényleg nagyon jó!
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)