A múltkor már emlegettem azt a könyvet,amit két éve kaptam karácsonyra, a címe: Karácsonyi ötletek bibliája.
Rengeteg szuper ötlet van benne, ami pontosan azt teszi lehetővé, hogy a karácsony ne a vásárlásról, meg a rohangálásról szóljon. Egy ilyen könyvből szépen megtervezhető (már ha valaki nem olyan halogatós, mint én…) a díszítés, amit hétről-hétre el lehet készíteni, a menü, amihez szépen előre összeírhatjuk a hozzávalókat, és az ajándékok: nem drága, ötletes, saját készítésű – és hasznos! Kanadában élő barátnőm, Eszter kérte a minap, hogy írjak még-még-még ilyen gasztroajándékokat, amivel meglepheti ő is az ismerőseit.
Hát legyen. Az alábbi receptek a fent említett könyvből származnak. A “bögre” mértékegység 2,5 dl űrmértékűre vonatkozik.
I. Litván karácsonyi kenyérkeverék
2 és fél bögre liszt
1/4 bögre mák
1 tk só
1 és fél bögre arany mazsola
1. Keverjük össze a lisztet, a mákot és a sót egy nagy tálban. A lisztes keveréket és a mazsolát rétegekben rakjuk egy 1 l-es, jól záródó üvegbe. (A rétegeket lazán nyomkodjuk le.)
2. Fedjük be az üveget 20 cm átmérőjű anyaggal, és egy rafiaszalaggal kössük rá az alábbi receptet.
Litván karácsonyi kenyér
Hozzávalók:
1 és 1/4 bögre tej
1/4 bögre (kb. 55 g) vaj
3 evőkanál méz
1 üveg litván karácsonyi kenyérkeverék
1 csomag szárított élesztő
méz a bevonathoz
1. Zsírozzunk ki egy kb. 23x13x7,5 cm-es vekniformát. Öntsük egy kis lábasba a mézet, a tejet és a vajat, majd alacsony hőfokon (b. 50-60 fokon) melegítsük úgy, hogy épp ne forrjon. Öntsük az üveg tartalmát egy nagy tálba, keverjük hozzá a szárított élesztőt, adjuk hozzá a mézes tejet. A tésztát öntsük át a vekniformába, és meleg helyen kelesszük addig, amíg duplájára nem nő (kb. 1 óra).
2. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 45 percig, vagy amíg a közepe rugalmas lesz. A sütési idő utolsó 5 percében kenegessük mézzel, hogy csillogó máz keletkezzen a tetején. Hagyjuk kihűlni, vegyük ki a formából, és vékony szeletekre vágva tálaljuk.
II. Rumos-gyümölcsös süikeverék
1 és 1/2 bögre liszt
1 bögre (kb. 120 g) apróra vágott kandírozott gyümölcs
1/2 bögre cukor
1/2 bögre darabolt mogyoró
1/2 bögre mazsola
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 Tegyük a hozzávalókat tetszőleges sorrendben egy jól záródó 1 l-es üvegbe. (A rétegeket nyomkodjuk le szorosan.)
2. Fedjük be az üveget 20 cm átmérőjű anyaggal, és egy rafiaszalaggal kössük rá az alábbi receptet.
1/2 bögre zsiradék (vaj vagy margarin)
1 és 1/2 teáskanál rumaroma
1 üveg rumos-gyümölcsös sütikeverék
1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A tepsit zsírozzuk ki.
2. Olvasszuk fel a zsiradékot egy nagy tálban, majd keverjük hozzá a tojásokat, a narancslevet és a rumaromát. (A keverék kissé csomós lehet.) Adjuk hozzá a sütikeveréket, és keverjük csomómentesre.
3. Teáskanállal alakítsunk ki kb. 5 cm-es tésztalabdákat, s az előkészített tepsiben süssük őket 11-13 percig, vagy amíg aranybarnára nem pirulnak. Ne süssük túl őket, mert kiszáradnak. hagyjuk a sütőben kihűlni.
Egyelőre ennyi. Ha szeretnétek, még írhatok néhányat.
Szeretnétek?
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Igen, szeretnénk! :)Bogarat ültettél a fülemben, mert már a múltkori bejegyzésed alapján eldöntöttem, hogy a barátnőm, aki nem igazán tud sütni-főzni, ilyesmi ajándékot fog kapni tőlem karácsonyra (a bonbonok mellett). Csak meg kell találnom a megfelelő paleo receptet 😀
Igeeeeen!! :))
Igen , szeretném! Köszönöm!
Igeeeeeeeeeeen, szeretnék még ötleteket a könyvből! A múltkori bejegyzésed óta kutatom a könyvet de itt nálunk égen-földön nincs, sőt antikváriumban sincs. Azért nem adom fel de addig is egy néhány morzsát fölszednék itt! Köszi!!!!
Imádom ezeket, én már elkesztem gyujteni a szép uvegeket, és bisztos fog készulni ijen ajándék.
Igeeeen!!
írjál, írjál…én is előkészítettem idén a száraz mixeket csak úgy magam számára. Aztán egy olvasóm felhívta a figyelmem arra hogy ajándéknak is csomagolható emilyen díszes formában…
Szeretnéééénk! 🙂
Igen, persze, naná, természetesen jöhet méééééééég
Nagyon jó ötleteket adsz, Móni! Még egy kérdés: mekkora üveg kell egy adag sütihez? Köszi! És én is várom a további recepteket! 🙂
Szia, odaírtam ám:))) 1 literes.
Jaj de szuper jó kis ötletek. Köszönöm. El is mentettem, hátha sor kerülhet rá még az idei karácsonyra.
Ó, bocs! Figyelmetlen voltam! 🙂 (Azért köszi)
ez igen remek ajándék valóban! 🙂
Ez nagyon jó! Persze, hogy kérünk még.
Szerintem is jó ötlet ez az üveges keverékes dolog. Írj még, tetszenek!Az első receptből hiányzik, hogy mi kell 1/4 bögre (55 g)…Gondolom a vaj…
Eszter, köszi, igen, a vaj hiányzik.
Köszi, Móni, nagy segítség volt nekem ez a poszt. Nem kellett a bepötyögéssel fáradnom, egyszerűen mindenkit átküldtem a szomszédba! :)))
Szia,nagyon jó ötlet. Ki fogom próbálni. A litván karácsonyi kenyérkeverékhez a mákot meg kell darálni? KöszönömNorema
HÁt ez jó kérdés… Így van a receptben. Én megdarálnám.
Nagyon szuper ötlet, de 1 literes üveget hol lehet ilyenkor találni? 8 decisek vagy 1,5 litereseim vannak.
Én háztartási boltban vettem párszáz forintért olasz, gyönyörű mintás üveget; az is lehet egyébként, hogy a 8 decisbe is belefér… Én kipróbálnám.