A múltkor már emlegettem azt a könyvet,amit két éve kaptam karácsonyra, a címe: Karácsonyi ötletek bibliája.
Rengeteg szuper ötlet van benne, ami pontosan azt teszi lehetővé, hogy a karácsony ne a vásárlásról, meg a rohangálásról szóljon. Egy ilyen könyvből szépen megtervezhető (már ha valaki nem olyan halogatós, mint én…) a díszítés, amit hétről-hétre el lehet készíteni, a menü, amihez szépen előre összeírhatjuk a hozzávalókat, és az ajándékok: nem drága, ötletes, saját készítésű – és hasznos! Kanadában élő barátnőm, Eszter kérte a minap, hogy írjak még-még-még ilyen gasztroajándékokat, amivel meglepheti ő is az ismerőseit.
Hát legyen. Az alábbi receptek a fent említett könyvből származnak. A “bögre” mértékegység 2,5 dl űrmértékűre vonatkozik.
I. Litván karácsonyi kenyérkeverék
2 és fél bögre liszt
1/4 bögre mák
1 tk só
1 és fél bögre arany mazsola
1. Keverjük össze a lisztet, a mákot és a sót egy nagy tálban. A lisztes keveréket és a mazsolát rétegekben rakjuk egy 1 l-es, jól záródó üvegbe. (A rétegeket lazán nyomkodjuk le.)
2. Fedjük be az üveget 20 cm átmérőjű anyaggal, és egy rafiaszalaggal kössük rá az alábbi receptet.
Litván karácsonyi kenyér
Hozzávalók:
1 és 1/4 bögre tej
1/4 bögre (kb. 55 g) vaj
3 evőkanál méz
1 üveg litván karácsonyi kenyérkeverék
1 csomag szárított élesztő
méz a bevonathoz
1. Zsírozzunk ki egy kb. 23x13x7,5 cm-es vekniformát. Öntsük egy kis lábasba a mézet, a tejet és a vajat, majd alacsony hőfokon (b. 50-60 fokon) melegítsük úgy, hogy épp ne forrjon. Öntsük az üveg tartalmát egy nagy tálba, keverjük hozzá a szárított élesztőt, adjuk hozzá a mézes tejet. A tésztát öntsük át a vekniformába, és meleg helyen kelesszük addig, amíg duplájára nem nő (kb. 1 óra).
2. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 45 percig, vagy amíg a közepe rugalmas lesz. A sütési idő utolsó 5 percében kenegessük mézzel, hogy csillogó máz keletkezzen a tetején. Hagyjuk kihűlni, vegyük ki a formából, és vékony szeletekre vágva tálaljuk.
II. Rumos-gyümölcsös süikeverék
1 és 1/2 bögre liszt
1 bögre (kb. 120 g) apróra vágott kandírozott gyümölcs
1/2 bögre cukor
1/2 bögre darabolt mogyoró
1/2 bögre mazsola
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 Tegyük a hozzávalókat tetszőleges sorrendben egy jól záródó 1 l-es üvegbe. (A rétegeket nyomkodjuk le szorosan.)
2. Fedjük be az üveget 20 cm átmérőjű anyaggal, és egy rafiaszalaggal kössük rá az alábbi receptet.
1/2 bögre zsiradék (vaj vagy margarin)
1 és 1/2 teáskanál rumaroma
1 üveg rumos-gyümölcsös sütikeverék
1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A tepsit zsírozzuk ki.
2. Olvasszuk fel a zsiradékot egy nagy tálban, majd keverjük hozzá a tojásokat, a narancslevet és a rumaromát. (A keverék kissé csomós lehet.) Adjuk hozzá a sütikeveréket, és keverjük csomómentesre.
3. Teáskanállal alakítsunk ki kb. 5 cm-es tésztalabdákat, s az előkészített tepsiben süssük őket 11-13 percig, vagy amíg aranybarnára nem pirulnak. Ne süssük túl őket, mert kiszáradnak. hagyjuk a sütőben kihűlni.
Egyelőre ennyi. Ha szeretnétek, még írhatok néhányat.
Szeretnétek?
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Igen, szeretnénk! :)Bogarat ültettél a fülemben, mert már a múltkori bejegyzésed alapján eldöntöttem, hogy a barátnőm, aki nem igazán tud sütni-főzni, ilyesmi ajándékot fog kapni tőlem karácsonyra (a bonbonok mellett). Csak meg kell találnom a megfelelő paleo receptet
Igeeeeen!! :))
Igen , szeretném! Köszönöm!
Igeeeeeeeeeeen, szeretnék még ötleteket a könyvből! A múltkori bejegyzésed óta kutatom a könyvet de itt nálunk égen-földön nincs, sőt antikváriumban sincs. Azért nem adom fel de addig is egy néhány morzsát fölszednék itt! Köszi!!!!
Imádom ezeket, én már elkesztem gyujteni a szép uvegeket, és bisztos fog készulni ijen ajándék.
Igeeeen!!
írjál, írjál…én is előkészítettem idén a száraz mixeket csak úgy magam számára. Aztán egy olvasóm felhívta a figyelmem arra hogy ajándéknak is csomagolható emilyen díszes formában…
Szeretnéééénk!
Igen, persze, naná, természetesen jöhet méééééééég
Nagyon jó ötleteket adsz, Móni! Még egy kérdés: mekkora üveg kell egy adag sütihez? Köszi! És én is várom a további recepteket!
Szia, odaírtam ám:))) 1 literes.
Jaj de szuper jó kis ötletek. Köszönöm. El is mentettem, hátha sor kerülhet rá még az idei karácsonyra.
Ó, bocs! Figyelmetlen voltam!
(Azért köszi)
ez igen remek ajándék valóban!
Ez nagyon jó! Persze, hogy kérünk még.
Szerintem is jó ötlet ez az üveges keverékes dolog. Írj még, tetszenek!Az első receptből hiányzik, hogy mi kell 1/4 bögre (55 g)…Gondolom a vaj…
Eszter, köszi, igen, a vaj hiányzik.
Köszi, Móni, nagy segítség volt nekem ez a poszt. Nem kellett a bepötyögéssel fáradnom, egyszerűen mindenkit átküldtem a szomszédba! :)))
Szia,nagyon jó ötlet. Ki fogom próbálni. A litván karácsonyi kenyérkeverékhez a mákot meg kell darálni? KöszönömNorema
HÁt ez jó kérdés… Így van a receptben. Én megdarálnám.
Nagyon szuper ötlet, de 1 literes üveget hol lehet ilyenkor találni? 8 decisek vagy 1,5 litereseim vannak.
Én háztartási boltban vettem párszáz forintért olasz, gyönyörű mintás üveget; az is lehet egyébként, hogy a 8 decisbe is belefér… Én kipróbálnám.