Mai Móni

Pita

Régóta készülök erre bejegyzésre, konkrétan azóta, hogy valaki megkérdezte, hogyan készítem a gyroshoz a pitát. Szerepeltettem ugyan már itt a blogon egy receptet, de nem mindig sikerült jól; ez persze  nem feltétlenül a recept hibája, főként, ha mindenki másnál működik… De legutóbb például – nem tudom, mit csinálhattam rosszul – egyszerűen nem fújódtak fel a tészták, nem lett zsebes a pita. Csak nyolc lapos zsemlét kaptam, amibe késsel ügyeskedtem középre nyílást, nagy nehezen.
Egy ideje kíséretezgettem már, és most végre nagyon klassz lett az eredmény: kovásszal készülő pita az igazi. Akkor lenne még jobb, ha nem telne négy órába az elkészítése, és ha nem derülne ki már a sütéskor, hogy megint nem lesz elég, de ebbe még bele kell jönnöm.
A recept eredetijére Fűszeres Eszternél bukkantam, aki a Szakácsok Könyvében találta, Dan Lepard receptjei között. Kicsit változtattam rajta.

Hozzávalók a kovászhoz:
1 dl langyos víz
5 gramm élesztő (igen, gramm, nem deka!)
10 dkg liszt
(1 kk sikér, ha van)

A továbbiakhoz:
2 dl langyos víz
20 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
2 ek olaj
1 ek só
1 tk porcukor

Amint azt már oly sokszor említettem, minden kelt tésztát a kenyérsütőben készítek, így írom le a receptet is. Akinek nincs kenyérsütője, a tésztát egy jó méretes tálban készítse, amiben kényelmesen tud dagasztani; karácsonyra meg kérjen kenyérsütőt.

Először elkészítjük a kovászt: a vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, és belekeverjük a lisztet. Legalább 1 órán át langyos helyen, letakarva kelni hagyjuk.

Amikor ez az idő letelt, hozzáadjuk a többi belevalót, elindítjuk a gépet, és egy-két perc alatt összekevertetjük a tésztát. Aztán tíz percig állni hagyjuk, majd újra elindítjuk a gépet, és nagyjából húsz perc alatt rendesen ki?meg?be?dagasztjuk a tésztát.

A dagasztás után egy órán át keni hagyjuk a tésztát. Nőjön a duplájára.

A megkelt tésztát 8 részre osztjuk. Szemfüles olvasóim láthatják, hogy a képen tíz gombóc van, de úgy azért kicsit kicsik lettek a piták. Jobb a nyolc.
A zsemlére formázott tésztadarabokat tíz percig pihenni hagyjuk ismét, hogy a sikérszálak megnyúljanak, és könnyeben lehessen nyújtani.

Kinyújtjuk a tésztagombócokat fél centi vastag korongokká. Bekapcsoljuk a sütőt 230 fokra (gázsütőn a 7-es fokozat), és amíg felmelegszik, a tészták ismét pihennek. Egy nagy tepsit, vagy sütőlemezt is tegyünk a sütőbe, hogy felforrósodjon az is.

Egy vastag kartonlappal, vagy papírtányérral a pitatészta alá nyúlunk, és a forró tepsire/sütőlemezre helyezzük. Annyit tegyünk rá, amennyi kényelmesen elfér. A tepsit a sütőbe tesszük.

Nagyjából 8 perc alatt sülnek meg a piták, nekem pontosan 5 percnél fújódtak így fel.

Amikor megsültek, kivesszük őket (berakjuk a következő adagot), megvárjuk, amíg kihűlnek, aztán már lehet is tölteni. Zöldség, hús, öntet… nálunk mindenki  szereti.
A nagyobbik lányom meglepetten kérdezte: anya, honnan vetted ezt a pitareceptet? A másik olyan kenyérszerű volt, de ez pont olyan, mint a gyrososnál!
Hát, azt hiszem, ezzel mindent elmondtam.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Fantasztikusan néz ki :-)))Imádom a gyrost, de még sosem sütöttem pitát (meg pizzát sem :-)))

  2. Szagi says:

    Koszi szepen ezt a receptet. Amikor legutoljara probaltam pitat sutni olyan kemeny lett, hogy szinte szettorni sem lehetett. Ezt mindenfelekeppen megprobalom!

  3. óni, nekem ez mindig sikerül. :)http://gyereketeto.blogspot.com/2010/11/pita.htmlBiztos finom kovásszal is, de az a négy óra…jaj 🙂

  4. Maimoni says:

    Bonbon, köszi:)Szagi, próbáld, de tényleg hosszabb idő…:)Virág, köszi, megnézem. Amúgy, hallgatnék az Ónira is.. volt egy munkahelyem, ahol egyszerűen Jolánnak becéztek, úgyhogy arra is hallgatok.

  5. Chef Viki says:

    Ahogy a nagykönyvben meg vagyon írva :-))

  6. Rose says:

    Hű de kifogom próbálni.Pár hónapja már próbáltam egy másik recept alapján, de nem lett zsebes így kicsit elvette a kedvem a házi pita gyártástól. No de most újra kedvet kaptam. 🙂

  7. Erinacea says:

    Nagyon szép lett! Én is csináltam már pitát (azt hiszem, Limara receptje volt), és ott szurkoltam a sütő előtt, de felfújódtak 🙂

  8. Krisztallit says:

    De klassz, annyi töltelék ötletem van, biztosan meg fogom próbálni! :-))

  9. Kata says:

    Már készítettem egyszer egy receptes könyvből, de másodiknak ezt fogom kipróbálni 🙂 Nagyon guszta!!!!

  10. Nagyon jókor jött ez a recept. A férjem egyfolytában azzal nyaggat, hogy csináljak gyrost, persze házi pitával, mert a bolti iszonyat drága. Legutóbb éppen tegnap emlegette. Nem akartam akármilyen recepttel neki fogni, nem szeretem a zsákbamacskát, de neked hiszek! Hétvégén kipróbálom.

  11. Első osztályú piták! Jól beszélt a gyermek.

  12. Gabika says:

    Mindent elmondtál! :)) Ha a gyereknek ízlik… na az a mérvadó!:)

  13. Fehér Bab says:

    Azért jó a blogodra járni, mert aki nem tud/szeret/szeretne főzni – mint én, várom is a kőzáport – annak is érdekes. Több hónapja olvaslak, de olyan jók a képek, meg a leírások, hogy így is élvezem. Mindig itt kocsányoltatom a szemem nálad. 😀

  14. Maimoni says:

    Én meg az ilyeneket szeretem olvasni… Mert ezért csinálom, pont ezért…:))

  15. ginko says:

    Nagyon hálás vagyok, hogy így leírtad, ezután jöhet a majd most én is megcsinálom a “tutit” rész:)Köszönöm!!!

  16. Megsütöttem a hétvégén. Nagyon nagyon jó lett, el sem akartam hinni mennyire finom és mennyire jól néz ki! A kenyérsütő géppel tényleg gyerekjáték. Igaz idő kell neki, de szinte mindent megcsinál helyettem:)Köszönöm a receptet!

  17. Anonymous says:

    Hellóka!Már többször készítettem a pitáidat, és mindig!! tökéletesen sikerültek, ráadásul a kenyérsütögéppel szinte semmi munka nincs vele! A férjem is teljesen el van ájulva tölük! 🙂 Az lenne a kérdésem, hogy nálam miért lesz a felsö része vékonyabb, mint az alja? Szépen felemelkedik, csak mindig vigyáznom kell töltésnél, hogy ne szakadjon be a teteje. Szerinted ha a tetejét tojássárgájával lekenem, és pár magot szórok rá, akkor is sikerülne? Üdv:Krisz! 🙂

  18. Maimoni says:

    Szia Krisz! Bevallom, nem tudom a választ. Ez a magos verzió egy próbát megér…:)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!