Mai Móni

Csirkemellrizottó

Tipikusan a “mi van itthon?”, illetve az ezt követő hűtő- és szekrényajtó nyitogatás folyományaként született étel, amihez viszont elengedhetetlen volt a rizottórizs, például a már nálunk is kapható Arborio vagy Carnaroli.
Kis hazánkban a rizs szó kapcsán sokáig csak egy kérdés vetődött fel: A vagy B minőségű? Aztán később jött a barna, meg az előfőzött változatok különböző élelmiszer-cégek prezentálásában.
Mint vendéglátós kisdiák, gyönyörűen megtanultam, hogy a rizottó az a rizseshús, ha zöldségeket (borsó, répa) is keverünk hozzá, akkor már nagyon korszerűek vagyunk.
Néhány éve tudom csak, hogy a rizottó SOHA nem volt egyenlő az általam e néven tanult ételekkel. Előbbi ugyanis kásaszerű, nincs szárazra főzve, merőkanálban/csészben formázva, onnan tányérra borítva. A speciális rizs teszi lehetővé, hogy a rizottó olyan legyen, amilyennek lennie kell: a szemek sokkal több folyadékot képesek magukba szívni, mint a nálunk hagyományosan használt rizsféle, méghozzá anélkül, hogy szétfőnének.
Arborio rizst lehet kapni már Spar és Interspar áruházakban saját márkás termékként, 5-600 forint körüli áron. Drágább, mint a “normál” rizs, de higgyétek el, megéri beruházni rá.
Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy jelen rizottót pár csepp szarvasgombás olívaolaj tette igazán emlékezetessé, de az étel enélkül is kiváló – legfeljebb nem felejthetetlen.

Hozzávalók (6 személyre):
60 dkg csirkemell
35 dkg Arborio rizs
1,5 dl fehérbor
kb. 1,5 l zöldségalaplé VAGY 1,5 l forró víz és 2 ek szárított zöldségkeverék

bors
1 kk szarvasgombás olívaolaj (mint mondtam, ez csak az extra)

Rizottókészítésre mindig a wokot használom, ha ez valakinek nincs, olyan edényt válasszon, amiben az egyre nagyobb mennyiségűre duzzadó rizs és a hús kényelmesen elfér.

Először is a megmosott, szárazra törölt csirkemellet rövid csíkokra vágtam,  és kevés olajon pirítani kezdtem.

Amikor a hús kis színt kapott (vagyis tényleg pirulni kezdett), hozzáadtam a rizst, átkevertem, és felöntöttem a borral. Amíg vártam, hogy beigya a bort, a vízforralóban melegíteni kezdtem 1,5 liter vizet, és amikor felforrt, a kezem ügyébe készítettem a szárított zöldségkeverékkel együtt. A rizses húst persze közben kevergettem, nehogy leégjen.

Tehát, amikor már beitta a rizs a bort, felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen ellepte, sóztam, belekevertem a két evőkanálnyi zöldségszárítmányt, és főztem tovább nem a legnagyobb lángon, de nem is takarékon. Amikor már úgy láttam, hogy kevés a folyadék a rizsen, megint felöntöttem, mindig csak addig, hogy épp ellepje. Keverni kell, különben leég.

Közben kóstolgattam, sóztam, borsoztam, és a végén, amikor a rizsszemek puhák, az étel kásaszerű volt, elzártam alatta a lángot, és hozzákevertem a szarvasgombás olívaolajat.
Az egész művelet onnantól kezdve, hogy elővettem a hűtőből a húst, negyven percet vett igénybe.

Tálaltam, és közben arra gondoltam, milyen egyszerű is tud lenni néha az élet.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. BCili says:

    Ez az egyik kedvencünk! Bár mi szoktunk beletenni egy kis salátacukkinit és tejföllel vagy tejszínnel krémesíteni. Gyerekeknek meg bor nélkül de szuper hami!

  2. Andi says:

    A rizottóról mindig az olasz lakótárs jut eszembe az egyetemi koliban, aki vett egy nagy fazék vizet, feltette forrni, és úgy főzte benne a rizst, mint a tésztát. A végén mindig leszűrte. Amikor először láttuk, mozdulatlanná dermedtünk mire lazán odavetette, mi otthon, Olaszországban így szoktuk.Nem hittük el…A Tied viszont gyönyörűséges, kedvem lenne rögtön megpróbálni…

  3. Maimoni says:

    Cili, az alkohol elpárolog belőle, mire elkészül, úgyhogy nyugodtan adhatod a gyerekeknek is!Andi, köszi.:)

  4. Tatin says:

    Móni ez nagyon finom lehet! Speciel utálom a rizst, egyedül az anyukám, ludaskásáját tudom megenni, de ahogy bővülnek az ismereteim, arra kell rájönnöm, hogy ludaskása = rizottó. Akkor pedig ezt is biztos szeretném. A héten asszem mindeképpen kipróbálom, mondjuk szarvasgombás olaj nélkül, mert olyanom nincs.

  5. Fernel says:

    Nemrég fedeztem fel én is a rizottót, amúgy a pergős rizstől hidegrázást kapok. Először megcsináltam rizottó rizsből, de most nekünk nagyon szoros a nadrágszíj, ezért később megpróbáltam sima kerekszemű rizzsel, túl sok különbséget nem láttam. A technológiát természetesen ugyanúgy betartottam.Nálunk a vargányás-rókagombás rizottó zöldborsóval fut, igaz, tele a fagyasztó erdei gombával. Igaz is, van húslé kimaradva, a héten ezt fogok főzni.Köszi Móni, szuper ötletet adtál!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!