Gyakorlatilag egyfajta brownie-ról van szó, csak nem úgy nevezték ott, ahol találtam a receptet. Tavaly említettem azt a könyvet, amit két éve karácsonyra kaptam, a címe: Karácsonyi ötletek bibliája. Viccesnek találtam, hogy karácsonyra ilyet kapok, amit aztán már egy évig parkoltathatok is, de azóta bebizonyosodott: nagyon hasznos ajándék volt. Nagyon sok kreatív ötletet tartalmaz például arról, hogyan készítsünk egyedi ajándékokat, stílusos csomagolást, karácsonyi díszítést, terítéket, tartalmaz egy kis fejezetnyi gasztroajándékot, pl. különleges ízesítésű olajokat, eceteket mutat be a szerző, és süteményalapokat. Ezeket nagyon gyorsan összeállíthatjuk, az utolsó pillanatban is kivitelezhető ajándékok: annyi a feladatunk, hogy egy-egy fajta süti száraz hozzávalóit szép befőttesüvegbe rétegezzük, az üveget lezárjuk, díszítjük.
A megajándékozott az üveghez kap egy kis kártyát, amelyen a használati utasítás szerepel, vagyis: a nedves hozzávalók listája, és hogy ezeket kell összekeverni a szárazakkal, majd megsütni.
Így ajándékoztam az unokahúgaimnak is “Csokis sütikeveréket”, amelyhez a következőket rétegeztem egy 1 literes üvegbe:
1 1/4 bögre liszt
1 tk sütőpor
fél kk só
1 bögre kristálycukor
3/4 bögre barnacukor
8 dkg kakaópor
1/2 bögre aprított dió
A kártyára a következőket írtam:
1 Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra. Vajazzunk ki egy 33×23 cm-es tepsit.
2. Olvasszuk meg a vajat, és egy nagy tálban keverjük simára a tojásokkal. Adjuk hozzá a csokis sütikeveréket, és keverjük csomómentesre.
3. Osszuk el egyenletesen a tésztát a tepsiben, és süssük 20-25 percig vagy addig, amíg a süti rugalmas nem lesz – ne szárítsuk ki teljesen a sütéssel.
A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Már el is feledkeztem erről az ajándékról, ám nemrég találkoztam az unokahúgommal, aki kérte “annak a sütinek a receptjét, amit karácsonyra kaptunk tőled, mert az valami eszméletlen finom volt”. Utána kellett néznem, mert már fogalmam sem volt, melyiket is adtam nekik, de megtaláltam, és most el is készítettem. Tényleg nagyon jó.
Annyit jegyeznék meg, hogy a könyv szerint a bögrének 2,5 dl-esnek kell lennie. Bár elvileg én is ekkorával mértem, mégis, a három tojás és a 15 dkg vaj kevésnek bizonyult, még egy tojást és 5 dkg vajat hozzá kellett adnom.
Így összesen felhasználtam:
20 dkg lisztet
25 dkg kristálycukrot
15 dkg barnacukrot
8 dkg kakaóport
8 dkg darált diót
1 tk sütőport
fél kk sót,
és ehhez adtam:
20 dkg vajat
4 tojást
1 tk vanília esszenciát.
24 percig sütöttem 180 fokon, majd 10 percre még a lekapcsolt sütőben hagytam. Utána kivettem, és tovább hagytam (volna) hűlni.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
nem kellene fellépnünk a gesztenye fesztiválon, gyenesben, ilyen gasztro cuccokkal?
Lépjünk, Max…
Csak nem egy harapásnyomot látok az utolsó képen?De jó lesz nektek a fesztiválon!!! (sóhajtozó smiley) :-))
Nálunk az ember nagy sütirajongó, viszont nem szereti, ha valami nagyon kakaós, most ezt add össze, nem egyszerű eset :DViszont ez a süti nekem bejön!
Nagyon-nagyon finom!!!És igen, Sasszem kolléganő az az én harapásnyomom…!!!:)))
…hogy ez mekkora ötlet!!
ez nagyon jó ötlet, lehet, én is bevetem az unokahúgoknál (meséltem már, hogy van 5? igyekszem nem mindig cuki kiscsatokat adni ajándékba, de nem könnyű) ja! és a legjobb, hogy nem foglal helyet, ha egyszer megsütötték, ezt biztos értékelik a LEGO-ban térdig járó anyukák-apukák
ééééés nem sípol, pittyeg, szirénázik, beszél, mint az idegesítő játékok!
Móni,ez szuper ötlet!Viszont az a nagy dilemmám,hogy mitől lesz csokis ez a süti?Nem lehet,hogy kifelejtetted a listáról és kell bele csokidarabok is?Én is elkészíteném.
Edó, nem írt a recept csokit, de végül olyan, mintha csoki lenne benne – a sok vaj és a kakaó miatt; végülis a csoki is ebből van… igaz, kakaóvajból. Meg cukorból, meg szójalecitinből. De nyugodtan tehetsz bele akár 10 dkg összetört csokit, tuti, hogy csak javítani fog rajta!De tényleg, a recept címe helyesebben hangzana úgy, hogy kakaós süti… de csokisnak írták, és az eredmény fényében én ezt indokoltnak találom.:)
Móni tényleg igazad van!Most látom is a kakaót a második receptnél,az elsőnél az sem szerepelt,ki is hagytam belőle,de valahogy a tetejére csempészem:)
Ú, nem is vettem észre, kijavítom!!!! Bocsi Edó, és köszi!
Szia!Lehet hogy félreértek valamit, de számomra a tk. és a kk. ugyanazt a fajta kanáltípust jelentik… Ami kisebb, az nálunk mokkáskanál néven fut – talán abból kellett volna a 1/2 adagnyi só?
Szia! A mokkáskanál a kávés, ez kisebb, majdnem feleakkora, mint a teás.
Na, akkor nagyon elsóztam… Pláne ajándékba, amit már oda is adtam… Így jár, aki pórul.Mindenesetre köszönöm, hogy válaszoltál.Kellemes ünnepeket!W.
Szia! nagyon ötletesnek tartom a sütibefőttet 😀 Én az anyukámat fogom majd meglepni egy ilyennel. Te milyen liszttel csináltad? Lényeges az hogy rétes vagy finomlisztből készül?