Mai Móni

Rizskoch, rizskók, rizsfelfújt

Ma valahogy semmi nem úgy ment, ahogy azt szerettem volna. Reggel kicsit későn keltünk, az autó benzinkijelzője az iskolába menet azt mutatta, még 0 kilométert tudunk megtenni. A gyerekek ettől teljesen bestresszeltek, én tudtam, hogy az a nulla legalább 10, csak az indulás előtti melegítés következtében a fedélzeti kompjúter 99 literes átlagfogyasztással számolt, és ennek fényében valóban reális volt a 0 kilométer. Nem tehetek róla, annyira utálok tankolni – tudok tankolni, csak utálok elmenni a benzinkútra -, hogy mindig addig járok a tankolt benzinmennyiséggel, ameddig csak lehet. Aztán majd a férjem elintézi. Csakhogy, mivel ő most nincs itthon, ez a feladat is rám vár. Úgyhogy, miután a sulinál kitettem a gyerekeket, téptem a benzinkútra. Úgy csináltam, mint Juliska néni, aki pulóvert kötött, aztán egyszer csak látták ám a szomszédai, jár a keze, mint a motolla. – Juliska, lelkem, miér’ kapkod annyira? – kérdezte tőle a szomszédasszonya. – Hát mer’ má’ csak ez az egy gombolyagom van, aztán be akarom fejezni a pulcsit, mielőtt elfogy!
Siettem, és közben fohászkodtam magamban, hogy tényleg érjek ki a kútra, mert telefon sincs nálam, ha lerobbannék, senkinek sem tudnék szólni… Sikerült. Tankoltam, majd, amikor már hazaértem, akkor vettem észre, hogy Bence fiam ismét itthon hagyta a tornacuccát. Mivel tudom, mennyire megviseli az ilyesmi, úgy döntöttem, beviszem neki a második órára. Az elsőre kellett volna – mondta a gyermek szemrehányón, amikor odaértem, mintha én tehetnék róla, hogy ő a kanapén felejtette a felszerelését. 
Az iskolából kifele jövet meg összefutottam Nóra lányom matektanárnőjével, hű, de jó hogy találkozunk, mondom, mit tehetne ez a gyerek, hogy félévkor ne hármas legyen?
Merthogy Nóri nyolcadikos, évek óta tudja, hova szeretne menni, a gimibe, angol tagozatra. Az angol nagyon megy neki, a matek azonban nem. Fél is tőle, elkönyvelte magában, hogy ő ezt nem tudja, és valamilyen rejtélyes oknál fogva, még ha az itthoni gyakorlás során meg is oldja jól a feladatokat, a dolgozatban elrontja. Nincs más jegye ebben a félévben, mint hármas, és hát, mit mondjak, hogy finom legyek, a tanárnő részéről sem érzem a konstruktív hozzáállást, mintha még egyszer utoljára fitogtatni akarná hatalmát, hogy fiam, ha én úgy akarom, hát nem fognak felvenni, azt a teremburáját!  És igen, a tanárnő nekem is elmondta, hogy a gyereknek tanulnia kellene, ő már nem nagyon tud mit csinálni, december közepén le kell zárnia őket, hát, addig már lehetősége sem nagyon lesz. Köszi, ez nagyon megnyugtató volt – gondoltam magamban, és azon morfondíroztam, ha egy osztályban az egész csapatból kettő ír ötöst – azok, akik mindig is jártak különtanárhoz -, de a nagy többség kettes-hármas, nem hiszem, hogy a gyerekekben van a nagyobb hiba.
Még egy hivatalos ügyet próbáltam elintézni hazafelé, de abban sem jártam sikerrel. Inkább hazamegyek dolgozni – döntöttem el. Itthon bekapcsoltam a gépet, ami azonban csak valami fura csökkentett módban indult el, abban is csak jó sokára, és hamarosan kiderült, hogy pl. nincs rajta magyar billentyűzet, nincsenek meg sem a képek, sem a dokumentumok. Nem tudok dolgozni. Nagy sokára találtam ezt a világbillentyűzetet, oda írom be az összes szöveget, majd ctrl+c, ctrl+v-vel másolom tovább. Elég körülményes, de a bennem levő közlési kényszer erősebb, mint hogy ilyesmi miatt meghátráljak.
Mivel a délelőtt nagyrészét a gépnél szerencsétlenkedve töltöttem, az ebédnek kicsit megkésve álltam neki, pedig csütörtök van, ma jön a lányom barátnője is ebédelni, a minimenza első alanya, mézes-chilis csirkecsíkokat ígértem, meg rizsfelfújtat terveztem – épp elkészültem végül.
A rizsfelfújt receptjét már régóta fel akartam tenni, ezt általában mindenki szereti. Sokféleképpen készíthető, például gyümölcsökkel kiegészítve, ez egy szimpla alaprecept.

Hozzávalók:
50 dkg rizottórizs (pl. Arborio)
1,2 l tej
25 dkg cukor
1 biocitrom héja (vagy tasakos reszelt citromhéj, a lényeg, hogy kezeletlen legyen!)
fél vaníliarúd
6 tojás
2 ek étkezési keményítő
5 dkg vaj

A rizsre annyi vizet öntök, amennyi éppen ellepi, és felteszem főni egy akkora lábasban, amekkorában kényelmesen elfér. Amikor már majdnem beszívta a vizet, felöntöm a tejjel, beledobom a vaníliarudat, belereszelem a citromhéjat, és tovább főzöm. Kb. húsz percig főzöm, de félidőben (tehát tíz perc után) belekeverek 15 deka cukrot, hogy a rizsszemek cukros tejet is szívjanak magukba.

Amikor a főzési idő letelt, és a rizs is megpuhult nagyjából, elzárom alatta a gázt. Hagyom kihűlni, amikor már csak langyos, belekeverem a vajat, kiszedem a vaníliarudat.

A sütőt előmelegítem 200 fokosra. 
A hat tojást géppel 6-7 perc alatt habosra verem a maradék cukorral – tehát nem választom szét a sárgákat a fehérjéktől, így is gyönyörű habos masszát kapok – és a végén beleforgatom a habba a keményítőt.

A tojásos habot a rizsbe keverem, majd ezt az egészet vajazott, lisztezett tepsibe (az enyém 29×32-es) öntöm, és kb. 40 perc alatt szép pirosra sütöm.

Tálalhatjuk melegen, langyosan, hidegen, szörppel, lekvárral, kompóttal – mindenhogyan nagyon finom.

Hát, legalább ez sikerült.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Emili says:

    2-3 évente szoktam megkívánni a riskoch-ot, most sikerült, nyalom a monitort 🙂

  2. szmari says:

    Ez a Juliska néni…na, hallod, :-))) mostanában én is bőszen kötögetek, sokszor aggódok elég lesz-e a fonalam:-))Felolvastam a férjemnek… most is potyognak a könnyeink a röhögéstől…Csak úgy mellékesen: nekem már nagyok a gyerekeim, a legkisebb(?) végzős gimis, van tapasztalatom bőven. Az osztályátlag erősen minősíti a tanár munkáját…csak azt nem értettem soha, ezt ők miért nem tudják…

  3. 4Gyerek says:

    ez símán belefér a dokik által adsott diétámba. mikor kiheverem a kórházi vacsikat (tejberizs, tejbedara, tejbetészta), akkor elkövetem. úgy is nagyon régen volt

  4. horimarika says:

    Nagyon bátor vagy! Ennyi megpróbáltatás, és még sütni mertél utána!!! És annyira jól sikerült, hogy itt ülünk előtte sokan és csak kívánunk, kívánunk… Köszönöm, hogy leírtad ezeket. Azt hittem, csak nekem volt ma zizis napom… de ehhez képest én nyaraltam, még az otp-ben is!!!

  5. Notburga says:

    Hát a rizskoch-ot én is nagyon szeretem. Nagymamám valami egész különlegesen tudta elkészíteni. Sajnos, a receptet magával vitte…

  6. Chef Viki says:

    Ez a rizskoch! Anyám, csurog a nyálam!Én szeretek tankolni 🙂 Valami elmebeteg módon felnőttes dolognak tartom még mindig, pedig évek óta van jogsim. Az első önálló tankolásom után alig fértem a ruhámba, úgy feszítettem :-DDDKitartás, holnap már péntek!

  7. Katalin says:

    A rizsfelfújtat nagyjából én is így készítem – bár esetenként hangulat- és időfüggő. Ami pedig a matekot illeti…. A “TÁÁÁLENTUM” -reál tantárgyakat tekintve – nálunk is hiánycikk. Amikor a Nagyfiam volt középiskolás és a matektanárnővel beszéltem (nem először keresve az együttműködést), hogy ugyan aggggyyon már tanácsot: miben -mivel tudjuk előrébb vinni a gyereket, azt a választ kaptam, hogy tu.képpen minden rendben, nincs semmi baj, csak a fiúnak nincs semmi érzéke ehhez a tudományhoz! Mintha ezt nélküle nem tudtam volna (spanyolviasz-effektus)… Mindegy(mindegy?!): negyedik év végén nem mehetett érettségizni a fiam, pótvizsgáznia kellett – nem volt egyedül. A nemt’om hány(8-10) sorstársa közül mindenkit átengedett, csak az enyémet nem – pedig nem ő volt a leghülyébb(bocsánat!). Amikor megkérdeztem az okát az volt a válasz, hogy hol marad akkor az ő tekintélye…. (még mindig csak mellékesen: fizikából még rosszabb volt a helyzet, mert a kb. 24 fős osztályból nagyjából a fele-kétharmada bukott. Csak a gyerekeken múlik..?!Bocs, Maimoni, ezt csak azért tettem közzé,hogy a “tanár” is részese az oktatásnak, és IGENIS nagyon sok múlik rajta!!!Üdv: Kata

  8. Alexandra says:

    Ó, nagyon sok múlik a matektanáron. Én évekig korrepetáltam diákokat és nem egy sikerélményt könyvelhettem el. Persze, azt is tudni kell, hogy az egyik pillanatokon belül felfogja az új anyagot, a másiknak több idő kell ehhez és egy jó segítség, aki el tudja magyarázni a megoldáshoz vezető út sokféleségét. Azt is megértem, ha a tanárnak nincs ideje húszféleképpen elmagyarázni ugyanazt, amikor őrült sok anyag van bezsúfolva a matekoktatásba, de az átlag valóban minősít. Legalább a rizskoch sikerült 🙂

  9. Altair says:

    Ha csökkentett módban indul (pl. szabálytalan leállítás is okozhatja), akkor érdemes, szabályosan leállítani a gépet és újra bekapcsolni.Hm! Rizskoch! Finom-finom-finom!A matektehetséget meg hagyjuk. Nekem is azt mondták, hogy nincs érzékem hozzá. Aztán a felvételire különmatekra jártam okosodni és ez olyan jól sikerült, hogy ma már mérnök vagyok és egyetlenként elsőre mentem át a Matek II. tantárgyon. A Matek I-en meg másodikra. Szóval a “matekzseniség” tanárfüggő. És nem kell érdekesen átadni, elég egyszerűen, de lényegretörően, megindokolva, hogy miért fontos az a tananyagrészlet. Ha olyan a tanár, hogy mindig csak arra mutat rá, amit nem tudsz, akkor már attól is félni fognak a diákjai, hogy leírjanak egy számot…

  10. marcsis says:

    Rizskoch! Nálunk is ez volt tegnap az esti csemege – mazsola nélkül! :)Matek: én ált.isk.-ba matek tagozatos osztályba jártam,szerettem, versenyekre jártam, sőt még jó eredményeim is voltak.Szakközépben pedig épphogy kettes, ami az osztályon belül jó eredménynek számított, mert a kétharmad létszám bukott. Nem az osztállyal volt a baj…Marcsi

  11. Anonymous says:

    még nem olvastam a bejegyzést, mert a kicsik csak annyit engedtek, hogy gyorsan a hozzávalókig tekercseltem és a biocitromig jutottam :)…és azt szeretném megkérdezni, hogy Keszthely és környékén Te hol tudsz venni biocitromot???a szárított tasakos hááááát szerintem nagyon végszükség esetén használandó a sütibe … legalábbis nálam.. nekem.. nagyon nem jött be. Rizsfelfújtat havi szinten csinálok, mert a nagycsajszim rajong érte. Én barnarizsből, zabtejjel 🙂 mézzel készítem 🙂 még az is falta, aki ellenérzéssel volt a “nem tejjel” készülő ételek iránt. Észre sem lehetett venni a különbséget és egy pillantás alatt elfogyott :Da felfújtak szerintem tuti nasik :DAmint alszanak a kicsik, máris olvasom a bejegyzést elejétől a végéig!Andrea Keszthelyről 😀

  12. Anonymous says:

    A matektanárral vigyázz, engem a kémia-biológia tanár zárt le 3-ra nyolcadikban félévkor, és tényleg nem vettek fel az áhított suliba. 🙁 Oda nagyon kellett volna a kémia is, a biosz is.Ahova felvettek, ott jeles voltam kémiából, biosz nem volt- anyukám (ugyanabban az általánosban tanított ahová jártam) újságolta a kollégájának, hogy jeleseim vannak, az meg flegmán közölte, hogy”Itt is tudta, de muszáj volt kordában tartanom valamivel.”Elismerem, nem volt kiemelkedő a magatartásom, általában olvastam a pad alatt órákon,de hogy emiatt a továbbtanulásom tette tönkre az rosszul esik még ma is.Bosszúból nem lettem biológus :DVera

  13. Gabika says:

    Ha ez megnyugtat, az én napom sem volt valami fényes tegnap! De azt mondják, hogy úgy szép az élet ha zajlik! :))Rizskoch: nyam-nyam :)) A nagyim szokta sütni, és az egyik nagy kedvenc! :)) Most kedvet kaptam, hogy én is kipróbáljam!

  14. Katalin says:

    Lányok! Azért érdeke, hogy egy “szimpla”(?!) rizskoch milyen lavinát képes elindítani! Ha most nem pont a matek merült volna fel, mint problémás tantárgy, hanem bármi más, ha nem éppen mi, akkor másoknak lett volna apropójuk a hozzászólásra. Nem t1om, ki hogy van vele, – én már 2x múltam huszonöt, és az”átkosban” végeztem az iskoláimat:( Amondó vagyok, hogy a sok “reform”(?!) nem feltétlen tett jót az oktatásnak. Azt elfogadom, hogy az élet maga felgyorsult, de a gyors tanítás nem feltétlen hordozza magában az nem eredményt, a tudást. De a RIZSKOCH AKKOR IS EGY NAGY TALÁLMÁNY ÉS NAGYON FINOM!!!! Előtte egy jó kis gulasch vagy bakonyi betyárleves… Már csorog is a nyálam!!!

  15. Dominika says:

    Ma szeretném elkészíteni, így tüzetesebben is elolvastam. A hozzávalókban nincs vaj, de a leírásban igen. Mennyi vajat kell hozzákeverni??? Köszi!

  16. Maimoni says:

    Szia, köszi az észrevételt! Kb. 5 dkg vajat kevertem bele.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!