Mai Móni

Már megint méreg…

Nem igaz, komolyan mondom. Most, hogy egy gombamérgezésen szerencsésen túljutottam, újabb veszély leselkedik ránk a hűtőből.
Apósom adta áfonyalekvár néven.
Aztán eszembe is jutott, hogy szüretkor az egyik szőlősornál felhívta a figyelmet néhány kis bokorra, vigyázzatok, áfonya, le ne törjétek. Nézegettem én azokat, volt rajtuk jónéhány gyönyörű fekete és fényes bogyó, amelyek azonban egyáltalán nem hasonlítottak az általam eddig áfonyaként ismert termésre. Mert az inkább kékes, ezek viszont úgy néztek ki, mintha apró, gömbölyű padlizsánok lennének. De nem akartam vele vitába szállni, lévén hogy ő az öregebb, sok mindent látott már, ki tudja, hátha tényleg van ilyen áfonya is.
Szóval, a napokban adta ezt a lekvárt, meg is kóstolgattam, finom, de bennem továbbra is élt a gyanú, hogy ez nem áfonya. Akkor meg mi? Mivel jó kemény a lekvár, kinéztem hozzá ezt a lekváros tallér receptet, gondoltam, délelőtt megsütöm, milyen jó lesz ide a blogra is a sok libás poszt közé. De csak nem hagyott nyugodni a gyanú: és mi van, ha mérgező?
Elkezdtem kutatni a neten, milyen fajtái vannak a fekete áfonyának, aztán a harmadik kattintásnál le is hidaltam.

Ez az egynyári fekete áfonya., más néven kerti csucsor avagy ebszőlő, irodalmároknak huckleberry.

A cikk írója szerint a kerti ebszőlő egyre gyakrabban jelenik meg a piacokon és a házikertekben áfonya néven, noha nem az. Mégcsak nem is rokonok. A szóban forgó növényt hívják még kerti csucsornak, latinul solanum scabrum, angol neve pedig a romantikus garden huckleberry. És amitől tényleg égnek állt a hajam:
“A bogyók méreganyag tartalmáról megoszlanak a vélemények, a vonatkozó szakirodalom sem egyértelmű, kellően alapos vizsgálati dokumentációt eddig még nem találtam. Mindenesetre jobb az óvatosság és azt feltételezni, hogy legalábbis nyersen fogyasztva mérgező. Hagyományosan mindenképp egy erősebb főzés útján készítik el, így feltételezhető, hogy a méreganyagok elillannak, vagy degradálódnak. Magyarországon és a nyugati társadalmakban általában lekvárt készítenek belőle, ami igen finom és egészséges. Akikről tudom, hogy fogyasztják eddig még nem haltak meg, beleértve magunkat is, ugyanis mi is termesztjük és fogyasztjuk.”
Megnyugtató, nemde? Továbbá:
“Lekvárkészítés során a bogyókat lepasszírozzuk, majd hosszan főzzük. Sokan ajánlják vegyes gyümölcslekvárba, mert így hígulhat az esetleg benne maradt méreg. Mi önmagában és vegyesen is készítjük. Önmagában elkészítve jobban kiérződik egyedi finom íze, de azért jobb az óvatosság, mert ha valaki érzékeny az adott méreganyagokra az súlyos következményekkel járhat.”
Mégis, mennyire súlyos? Meghalhatunk, vagy csak megőrülünk, esetleg megússzuk hányással, hasmenéssel?
Egyre jobban kétségbe estem, tovább keresgéltem. Újabb neveken tűnt fel a növény, úgymint: egynyári fekete áfonyaamerikai áfonya. Világossá vált tehát, hogy apósom is e tévedés áldozata lett, amikor elhitte, hogy ez a gyümölcs áfonya; remélem, mi nem leszünk az ő tévedésének az áldozatai – villant át az agyamon.
Mivel Huckleberry Jam, illetve Jelly néven rengeteg csodaszép befőttesüveget dobott ki a google képkeresője, az is egyértelműen igazolást nyert, hogy dzsem-, illetve lekvárfőzésre alkalmas a bogyó – persze, hacsak nem valami boszorkányoldalakról szedte össze az ellenségeinknek adandó finom ajándékokat a program. De nem.
Végül a sok bizonytalan információból azt hámoztam ki, hogy a bogyó nyersen nem ehető. Zölden tuti nem. Mert a fő méreganyaga a szolanin, ami miatt a krumpli zöld részét is levágjuk, de azért a krumplit magát attól még megesszük. A Terebess azt mondja, hogy:
“A kerti ebszőlő mérgező tulajdonságára vonatkozó irodalmi adatok ellentmondásosak. Az éretlen, belül még zöld húsú bogyók solanin nevű toxint tartalmaznak, ezért mérgezőek. Ilyen állapotban fogyasztani tilos. A termés csak teljesen éretten, megpuhult gyümölcshússal használható: általában nem nyersen, hanem főzött állapotban – dzsemnek, lekvárnak feldolgozva – javasolják fogyasztását. Mélyhűtött tárolás után is hasonló módon indokolt feldolgozása. Legjobb ízű, ha már megcsípte a fagy. Ha előbb szüreteljük, tegyünk a főzővizébe egy csipet szódabikarbónát, hogy az esetleges kesernyés ízét elvegye. Főzzük puhára, mielőtt cukrot adnánk hozzá, mert cukorral főzve megkeményedik.”
Na most ezek után kíváncsiak vagytok arra a lekváros tallérra?
Úgy látszik, tényleg szeretek veszélyesen élni.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Altair says:

    Hehehe! :o)

    Én úgy tudtam eddig, hogy nem fogyasztható, de ez a lekvárdolog új. Megyek olvasgatni a szolaninról.

  2. Piszke says:

    Mark Twainből a név ismerős, a kinézete meg egy fekete bogyós gyom – fel se tételeztem soha, hogy ehető lenne, bármilyen eljárással is készítik.

  3. batorba says:

    A bodzabogyóról is hallottam ilyeneket…én mégis főzök belőle bodzadzsemet, amit aztán a tél folyamán ( minden reggel 1 kanálnyit ) meg is eszegetünk. Állítólag magas a vitamintartalma és immunerősítő.:-)) Szóval ez lehet ezzel az “áfonyával” is.:-))))

  4. VKOrsi says:

    🙂 🙂 én is azt hittem, hogy gyom, 3 óriási is nőtt a sövényben, de simán kihúztam 😀
    mondjuk ezek után nem állnék neki lekvárt főzni belőle 🙂

  5. kat says:

    batorba: a gyalogbodza (Sambucus ebulus) az, amire gondolsz, amelyik az árokparton nő és lágyszárú, okozhat mérgezést, tehát nem a bokor vagy fa termetű bodza (Sambucus nigra).

    A Solanum félék, tehát a krumpli rokonai tartalmaznak pl. solanint. A krumpli termésével is ugye csak a baj volt, mikor behozták Amerikából, nem tudták, hogy nem a föld feletti részt kell enni, hanem a föld alattit..

    Amit én a fentiek fényében nem értek, az a goji-bogyó.. .ez is ebbe a családba tartozik, erről is azt tanultuk, hogy mérgező. http://www.kerteszetesszoleszet.hu/node/126

    saját vélemény: attól, hogy a Terebessben benne van vmi, vagy mert a kínaiak is mióta eszik, attól nem biztos, hogy csucsort vagy gojit kellene enni.. a kínaiak ugye elég sok mindent felhasználnak a gyógyításban, pl. medve alkatrészekre is esküsznek..

  6. Maimoni says:

    Itt a környékünkön az emberek adogatják egymásnak a magot, vagy a palántát, hogy apám,ezt ültesd el, amerikai áfonya, ez ám a jó!
    Kat, nem egyedül a Terebess írása mondta, hogy végülis ehető, hanem az összes. Lehet, hogy eltúloztam, hogy “még a Terebess is”, sugallva ezáltal, hogy “pedig aztán…”, valójában azért használtam ezt a szófordulatot, mert bármilyen növényre keresek rá, előbb-utóbb oda lyukadok ki, és eddigi emlékeim szerint korrekt a tartalma.

  7. Anonymous says:

    ezt találtam:
    A szolanin nevű mérget tartalmazó burgonya kesernyés ízű, a héja zöld és csírák láthatók rajta. Az USA-ban a legújabb tesztek megállapították, hogy a sült burgonyaszirom tartalmazza a legtöbb szolanint. A szolanin jellegzetes keserű ízét gyakran sok olajjal és sóval igyekeznek elütni.

    És látod, esszük és esszük. Kicsit kesernyés? Nem baj 🙂

    Egyébként mekkora mennyiségű solanin okoz gondot? Vagy csak az érzékenyeknek gond?

    Van, aki a sárgarépában levő szolanint is kidobja, van aki megeszi. Tudjátok, a sárgarépa legfelső része valamikor bezöldül, ha fényt kap mert kinő a földből.

    A lekvárban éreztél kesernyés ízt?

  8. Anonymous says:

    Ja, és eszembe jutott, hogy megnézzem a következő éretlenül fogyasztott zöldséget – és telitalálat! Na, miben van még szolanin, és mégis nagy nyalánkság? Édesen, savanyún, sütve, lekvárnak…

    zöld paradicsomban!

  9. Maimoni says:

    Bizony, a paradicsomban! Akartam is írni a krumpli mellé, csak kimaradt. Úgyhogy olyan vészesen nem lehet mérgező. A lekvár egyébként nem kesernyés, gondolom, jó érettek voltak a bogyók.

  10. Tímel says:

    Én úgy tanultam, hogy mérgező,ha nem is okoz halált.
    Annyi mindent kellene oktatni tanköteles korban…el lehetne egy csomó bajt kerülni…
    Az hogy eltérnek a szakvélemények, nekem azt jelenti, hogy ne bízzak benne.

  11. Anonymous says:

    mérgező, attól függetlenül, hogy nem halunk bele.

    a mérgezés tünetei: hányás, hasmenés, gyomorfájdalom, vagy akár kóma!

    régebben lelki betegségeket próbáltak gyógyítani vele, mert az agyra hat a szolanin!

    ja, és akkor a sorból ne hagyjuk ki a padlizsánt se! Az éretlen padlizsánt is kell hagyni szobahőmérsékleten beérni, szintén a szolanin miatt.

  12. Maimoni says:

    Bakker… És akkor most lekvárnak jó, vagy nem?

  13. Lencsilány says:

    Hát, mi esszük. Nagymamám isteni lekvárt készít belőle. Igaz, kis mennyiségben fogyasztjuk, öntetnek füstölt sajthoz vagy camamberthez, vagy például a rizsfelfújthoz (rizskoch) vaníliapuding mellé. Betegek nem lettünk tőle eddig. Amúgy pedig mondjatok nekem olyan növényt, ami nem mérgező. Hiába bio, a talajban már annyi a méreganyag, hogy semmiről nem lehet azt állítani, hogy teljesen egészséges. A zöld paradicsom pedig az egyik legfinomabb savanyúság-alapanyag.:) De azt is megértem, ha valaki nem szeret kockáztatni. A lényeg, hogy én személy szerint nagyon szeretem.

  14. Tímel says:

    Egyet értek kat-tal, hogy a kínaiak mindent esznek, ha mérgez ha nem…más genetika,mást bír el 🙂

    Nagyon sok mindent használunk gyógyításra még ma is, ami mérgező amúgy. Csak ismerni kell az adott vegyületet, és az adott embert!Régen jobban figyeltek a természetre. Ma csak bepasztillázzák,mert ez a vegyület jó arra meg erre…

    Maimoni, én nem enném meg,mondjon mindenki amit akar, idős vagy fiatal. Egyék ők ha akarják 🙂

  15. sandorne0824 says:

    Én úgy tudom ez amellett,hogy mérgező
    lehet, mintha kábító hatása is van.
    Tény,hogy a jószágok nem szeretik.
    A padlizsánt nem kell érlelni,csak ha felvágod sózás után állni kell hagyni.

  16. Fehérnyúl says:

    Finn kisasszony, egyszer élünk, ide egy kanálkányit!:):):)

    Szerintem nevezzük fugu lekvárnak.:):):)

  17. Inkább küldök Neked jó kis szilva lekvárt.Ne kockáztass.

  18. Maimoni says:

    Fehérnyúl, egy kanálkányival nem vagy hős, én többet is ettem már belőle!:))
    Mamimami, benne vagyok…:)))

  19. Marika63 says:

    Nálunk is a szőlőben rengeteg ilyen bogyó van. Én is úgy tudtam, hogy mérgező, még hozzányúlni is félek tőle, nemhogy lekvárt főzni, de ezek szerint lehet. Móni, te nagyon bátor vagy. (Vagy vakmerő??)

  20. Maimoni says:

    Marika, a lekvárt nem én főztem!:)

  21. Krisztallit says:

    Nem ennék a lekvárból, ennyi bizonytalansági faktor után.
    Bár lehet, hogy ez a növény immunrendszer-tesztelő: ha túléled a fogyasztását, akkor minden mást is 🙂

  22. Kála says:

    Nálunk férjem nagyszülei termelik évről évre igen szép mennyiségben. Alapszabály, hogy nyersen nem lehet enni, úgyhogy ők is lekvárt készítenek belőle (ami egyébként isteni :-).

  23. starfi says:

    ez baromira nem áfonya, nemtom kik találták ki és terjesztették a neten, én a suliban (biológusnak is tanulok) soha nem hallottam még, hogy a csucsort áfonyaként ismerik vagy népi néven úgy hívják. és még csak soha nem is keverném össze áfonyával, mert ez fekete, nem viaszos, míg az áfonya viaszos és van benne egy kis kékes is. mellesleg a zöldparadicsomban, én úgy tudom, csekély mennyiségű a szolanin. úgy nem gáz, míg a csucsorfélékben azért kicsivel több!

    batorba: a bodza bogyói ehetőek, csak meg kell őket főzni. attól semmi bajod nem lesz!

    névtelen, ne írj hülyeségeket: a sárgarépában nincs szolanin, a szolanin a solanum család tagjaira jellemző, míg a sárgarépa ernyősvirágzatú. teljesen más a kettő, ugyanis a sárgarépában fény hatására zöldülnek a szövetek, jelezve, hogy megnövekedett a klorofilltartalom benne.

    maimoni, egy szó mint száz: én tuti nem ennék belőle! még ha kaptad, akkor sem!

  24. Szagi says:

    Szia, ma talatam meg a blogodat es tobbe-kevesbe az egesz vasarnapot az olvasasaval toltottem.Kiveve amikor a csemetekkel (4 plusz egy keszuloben) a konyhaban fozicskeltunk.

    Egyebkent a kutyam nagyon szerette enni ezeket a fekete bogyokat addig mig el nem tiltottam tole. Soha nem lehet tudni… Azota is sandan nez ram.

    Boci az ekezetek hianya miatt, Svajcbol irok…

  25. Anonymous says:

    starfi, a sárgarépát nem én találtam ki, hanem egy tv műsorban mondták.

    ha egyszer találok rá utalást a neten is, linkelem. egyelőre nem találtam.

  26. starfi says:

    akkor rosszul mondták. de komolyan. nem kell mindent elhinni, amit a tv-ben mondanak…

  27. Maimoni says:

    Szagi, örülök!:)
    Starfi, kösz az infót!

  28. Anonymous says:

    ok, én is köszi, starfi!

  29. Alexandra says:

    Nekünk van áfonyabokrunk, a gyümölcsöt is esszük minden nap, valóban össze sem lehet(ne) keverni a kettőt.

    A goji bogyó pedig nagyon népszerű Ausztráliában, én is mindig keverek belőle a müzlibe (szárítottat). Épp most rendeltem belőle egy bokrot is… Mondjuk jó tudni, hogy így elburjánzhat, majd figyelek rá.

    A krumpli, paradicsom és a padlizsán pedig – úgy tudom – rokon növények, így nem is meglepő, ha mindnek van szolanin tartalma.

    Azon meg már végképp nem lepődöm meg, hogy a huckleberry lekvárnak főzve finom, hisz általában minimum fele annyi, de inkább ugyanannyi cukrot adnak a lekvárhoz, mint amennyi a gyümölcstartalom. Annyi cukorral pedig akár ciánt is lehetne főzni, az is finom lenne. Ráadásul mandula illatú 🙂

  30. Rita says:

    Kedves Móni!
    Én hivatalból foglalkozom, vizsgálom a burgonyafélék “méreganyagát” a Solanint, ami egy elég kellemetlen alkaloid. Bizonyos koncentráció felett mérgező (200 mg/kg ), bélrendszeri, idegrendszeri panaszokat okoz. Szinte minden krumpliban van egy kevés, de tényleg a zöld, csírás krumpli a legveszélyesebb. A rossz hír, hogy főzéssel nem lehet elbontani, elég stabil vegyület(ek), simán túlélik a lekvárfőzést (100°C), sőt még a sült krumpliban, chipsben is simán megmaradnak (200 °C felett). Szóval én nem enném meg, ha nem tudom, hogy mennyi alkaloid van benne, főleg nem töményen, nagy mennyiségben.
    A blogodat nagyon szeretem!
    Rita

  31. Maimoni says:

    Alexandra, ez a bogyó is rokona a padlizsánnak, a krumplinak, úgyhogy tényleg nem véletlen a szolanin-tartalom. Abban meg teljesen igazad van, hogy ennyi cukorral szinte bármiből lehetne finom lekvárt főzni…

  32. Maimoni says:

    Rita, nagyon köszönöm! Tegnap este egy kedves aggódó rokon már kimondottan utasított, hogy a lekvárt dobjam ki, ezek után egyértelmű.

  33. Cserke says:

    Phű, nem elég a gombamérgezés…:(
    Én is úgy tudom, mérgező, a gyalogbodzával egyetemben.
    Amerikai áfonya?!, még nem is hallottam ilyet.
    Most már jól nézz meg mindent, mielőtt a tányérra kerül:)

  34. jehudit says:

    Ez nem semmi. Ilyen gyomot én is láttam felénk az útszélen. Nem gondoltam, hogy ezt is eszik.

  35. Maimoni says:

    Még szerencse, hogy ilyen gyanakvó vagyok…

  36. Lipodresch says:

    Ez érdekes…

    Sógoroméknál tele a kert vele, én folyton rettegtem, hogy nehogy a mindent evő kétévesem megkóstolja. Unokabátyjának ugyanis a csucsor miatt mosták ki a gyomrát, az anyját meg megfenyegették, hogy feljelentik gondatlanságért.

  37. Maimoni says:

    Na tessék, itt meg egyesek lekvárt főznek belőle…:(

  38. Rita54 says:

    Na! Éltek még?? Én gyerekkorom óta eszem -nyersen is – a bodzát de soha semmi bajom nem volt tőle…:) Az egynyári áfonyát mindenképpen kipróbálom idén!.. /Ami nem öl meg, az csak erősít:D/

  39. Anonymous says:

    Csucsor és Kerticsucsor az két hasonló,de mégis más növény….


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!