Mi legyen 12 dkg libamájból?

Ez volt a nagy kérdés. Mert a mi 4,1 kilós pucolt libánknak mindössze ekkora mája volt. Hiába, nem tömtük az állományt, nem adagoltunk alkoholt sem nekik, mitől is nőtt volna meg az a máj? Ha ekkora, hát ekkora. Ennek kellett valami olyan megjelenési formát találni, amely egyrészt méltó e nemes szervhez, másrészt mindenki által élvezhető (merthogy hatan vagyunk, ugye).

Nem volt jobb ötletem, pástétomot készítettem. Ez amúgy nagy kedvenc nálunk, volt már itt a blogon is kacsamájbólcsirkemájból, libából még nem. Hát most lesz.

Amúgy mindenkinek ajánlom, inkább készítsen májast, mint hogy vegyen. Erre a következtetésre legutóbb akkor jutottam, amikor elolvastam, miből is áll egy, a neve alapján jó minőségűnek gondolt Kaiser kacsamájas:

“Összetevők: ivóvíz, csirkebőr, kacsamáj (13%), csirkemáj, sertés szalonna, csirke húspép, vöröshagyma, étkezési só, bambuszrost, burgonyakeményítő, szójafehérje, füstpárlat, fűszerek, fűszerkivonatok, emulgeálószer (E451), antioxidánsok (E300, E301, E316), ízfokozó (E621), tartósítószer (E250).”

Elöljáróban ennyit. A különbséget mindjárt olvashatjátok.

Amint azt már meséltem, a májat a combokkal, a szárnytövekkel és a mellel együtt konfitáltam, vagyis “zsírban abáltam”. A pástétomnak azonban nem tudtam nekiállni rögtön, mert hiányzott az extra hozzávaló: a szarvasgombás olívaolaj. Tudjátok, hogy nem vagyok kimondottan gasztrosznob, nem dobálózom ismeretlen alapanyag-nevekkel, az általam készített ételek zöme nem igényel nagy beszerző-túrákat, nem kell élesíteni hozzájuk külföldi kapcsolatokat. De én is szeretem a különleges alapanyagokat – más kérdés, hogy ritkán engedhetem meg magamnak őket. A szarvasgombás olívaolajat azért érdemes megvenni még akkor is, ha drága (a Vom Fass-ban 1100 Ft/dl), mert egy-két evőkanálnyi belőle különlegessé varázsolja a legegyszerűbb spagettit. Képzelhetitek, mit művel a libamájjal…

Hozzávalók:
az a bizonyos 12 dkg libamáj konfitálva
4 főtt tojás ballasztnak
1 fej hagyma apróra vágva, 1 ek libazsírban megsütve
2 ek tejföl
1 ek libazsír még pluszban
só 
bors
3 ek szarvasgombás olívaolaj

Aprítógépbe tettem az összes hozzávalót, és fél perc alatt egyneműsítettem. Utána folpackkal bélelt kis tálkákba adagoltam, majd pár órára hűtőbe tettem.

Tálalásnál tányérra borítottam a májast, bagettet, meg különböző zöldségeket kínáltam hozzá.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »