Mi minden lehet 1 libából? – II. rész

Igazából a leves receptjét akartam írni, de jött egy olyan hozzászólás az első részhez, hogy már csak saját magam miatt is muszáj megörökítenem a bejegyzések között. Még néprajzi szempontból is értékes. Teljes, egész. Köszönöm, Rebeka!

“Gyerekkori emlék, libatoros: nagymamám 8-10 kg-os libát vágott, abból készítette a következőket: a felfogott vérből hagymás vért készített, mint disznóvágáskor. A lábakból, szárnyvégekből, a jól lezsírtalanított farhátból, szívből, zúzából sok zöldséggel levest főzött. Mielőtt teljesen megpuhult volna a hús, leszűrte a levest, zsírtalanította, mellé cérnametéltet főzött. A húsokat leszedte a csontokról, a szívet, zúzát szeletekre vágta, a zöldségeket karikákra. Rizst megfuttatott kevés zsíron, hozzáadta a húsokat, zöldségeket, felöntötte levessel és ludaskását készített. A mellet lefejtette a csontról, az egyik felét felszúrta, belehúzott egy szál kolbászt, fűszerezte és megsütötte egyben. A másik fél mellből vagdaltat készített, visszatapasztotta a melle csontjára, beborította a bőrrel és sütőben pirosra sütötte. Hidegen is nagyon jó volt. Az egyik felső combot kicsontozta ( a csont ment a levesbe), sóval, borssal, majorannával fűszerezte, a csont helyén megkente vékonyan mustárral, beletett 1-2 szelet füstölt szalonnát, összegöngyölte, megtűzte és sütőben megsütötte. A másik felső combot kicsontozva konfitálta, igen, már akkor is divat volt, csak nem így hívták..:o), és eltette zsírjában. A két alsócombot savanyúkáposztával megsütötte, sok tejföllel kínálta. A bőrös hájat kisütötte töpörtyűnek, a hashájban pedig a májat sütötte meg.

Háááát… ettük hatan vagy egy hétig a libát..:o)

Nos, csak egy ötlet a felhasználáshoz! Sok sikert :o))





Bocsánat… kimaradtak a szárnyak… vagy a levesbe főzte őket, és akkor volt egy csomó főtt hús, második fogásként az kaptuk paradicsommártással, vagy sóskával, vagy megsütötte a combbal együtt.”

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »