Úgy is mondhatnám, dödölle tutorial.
Hozzávalók (6 személyre):
2 kg krumpli
50 dkg rétesliszt
8 közepes vöröshagyma
só
zsír/olaj a sütéshez
tejföl a tálaláshoz
Először is a krumplit meghámozom, adott esetben meghámoztatom egy önfeláldozó családtaggal (ha dödöllét szeretnél…), kis kockákra vágom, és annyi vízben, amennyi éppen ellepi, megfőzöm. Két teáskanál sót is szórok a vízbe.
A megfőtt krumplit krumplinyomóval áttöröm, minél alaposabban.
Az áttört krumpli alatt teljesen takarékra veszem a lángot, és annyi réteslisztet adok hozzá, amennyitől rettentő nehéz lesz keverni; komoly izommunka, ismét lehet segítséget hívni, fogjátok a lábost, ti akartátok, hogy legyen dödölle…! A gázt csak akkor zárom el, amikor teljesen elkevertem a lisztet a krumpliban.
A masszát – amely jól formázható – jó nagy vágódeszkára teszem ujjnyi vastag rétegben (amennyi ráfér), hogy hamarabb hűljön.
Közben a megtisztított hagymákat félbe, majd vékony szeletekre vágom, és kevés zsíron, ha nincs, olajon megpirítom.
A langyos masszából kis darabokat szedek, a két tenyerem között egy mozdulattal galuskává formázom.
Egy teflon serpenyőben, szintén kevés zsíron/olajon megpirítom. Azért kell a teflon, mert különben leég a lisztes krumpli a serpenyő aljára, és nem tudnak megpirulni a dödöllék.
A szép piros galuskákat beleforgatom a pirított hagymába.
Ha egyszer fel kellene sorolnom azt a 10-20-100 ételt, amit szerintem egy embernek mindenképp meg kell kóstolnia életében, a dödölle benne lenne mindegyik válogatásban, az biztos.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)