Mai Móni

Őszinteség tepsis krumplival

Nehéz úgy őszintén írni az embernek az ő mindennapjairól, hogy tudja, sok ismerőse, sőt, tulajdon édesanyja is olvassa sorait.
Mert ezzel már néhány témát ki is zártunk, ugye.
Meg aztán nem szívesen szomorítja szeretteit senki, ugyanakkor a blog lényege, hogy személyes, és az olvasók azt értékelik igazán, ha írója magát adja.
Úgyhogy bármennyire is nem akarnék a szó szoros értelmében anyaszomorító lenni, elmondom: a múlt hét életem egyik legrosszabb hete volt. Pedig nem is értek különösen nagy csapások – a családunk rendben, mindenki egészséges, az egymással való kapcsolatunk rendben, van házunk, amiben lakunk, van ruhánk, és van elég ételünk-italunk (voltak kimondottan jó dolgok, látogatásom a Laptopkonyha stúdiójában, például). Sok országban, sőt jelenleg Magyarországon is nem kevesen hálát adnának azért, ha hasonló körülmények között élhetnének. Innentől kezdve nem is igazán hitelesek sirámaim, de bárhogy győzködtem magam ezekkel az indokokkal, két napon át próbáltam egy helyet találni, ahol végre nyugodtan kisírhatom magam; ez nem jött össze, és aztán sikerült átlendülnöm a holtponton. Most már higgadtan, nagyjából tárgyilagosan gondolok vissza az elmúlt napokra.
Nem tudok kibékülni azzal a folyamatos megtapasztalásommal, hogy heroikus küzdelmet kell folytatni a létért; nem azért, hogy az ember nyaralni el tudjon menni (ezt a szót lassan el is felejtjük), hanem hogy ki tudja fizetni a számláit, hogy ennivalót, ruhát tudjon venni, legalább annyit, amennyi tényleg szükséges. És akkor feltűnik a távolban egy fehér vitorla jó lehetőség, ami végre, úgy látszik, hosszútávon megoldást jelenthet, majd az utolsó utáni pillanatban, amikor már azt hisszük, minden le van zsírozva, rajtunk kívülálló ok(ok) miatt az egész úgy, ahogy van, kútba esik.
Régebben, amikor ilyesmi történt, csak megrántottam a vállam, és mentem tovább, hogy jó, akkor majd máshol törünk ki. De mostanában – öregszem? – egyre rosszabbul viselem az ilyen helyzeteket. Állandó, tervezhető bevételekre vágyom, arra, hogy legyen egy kis plusz (most tanulom az egyetemen, hogy az természetes, hogy van…), hogy ne úgy éljünk, mint egy fuldokló, aki az életmentő levegőért mindig fel tud jönni a víz színére, mielőtt újra alámerül.
Ugyanakkor az is benne van a pakliban, hogy amikor valami nem úgy sikerül, ahogy szerettük volna, arról utólag kiderül: jobb is. Mert mondjuk, csak bukta lett volna belőle. És, teszem azt, ha időben megérkezett volna az a pénz, ami nem érkezett meg, kifizettük volna, és akkor miből élnénk ma…
A tanulság annyi, hogy széllel szemben lehet, de nem érdemes.
Most már elmondhatom – és tulajdonképpen ez a lényeg -, hogy túl vagyok rajta. Újabb lendületet vettem, ennek örömére ma, vacsorára férjem kedvében járva egy nagyon egyszerű, ám még sosem posztolt ételt készítettem: tepsis hagymás krumplit.
A legolcsóbb ételek egyike, és mindig azzal a megállapítással kelünk fel az asztaltól, hogy ezt gyakrabban kellene sütni.

Hozzávalók (4-5 személyre):
1,5 kg krumpli
2 nagy fej (lila)hagyma
10 dkg szalonna

1 A krumplit meghámozzuk, felkarikázzuk, és egy lábasban, annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, félig megfőzzük.
2. Közben megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük a hagymát, a szalonnát kis kockákra vágjuk. Egy nagy tepsiben elhelyezzük a szalonna és a hagyma felét.
3. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra.
4. A félig megfőtt krumplit elosztjuk a szalonnás-hagymás rétegen, majd a tetejére szórjuk a maradék szalonnát és hagymát. Az egészet megsózzuk, és a sütőbe toljuk. 20 percig 220 fokon, majd további 10-15 perig 250 fokon sütjük, amíg kellemesen meg nem pirul.

Lehet enni magában, extrázva tejföllel, reszelt sajttal.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Wise Lady says:

    Ezt az érzést ismerem.
    Ez a kaja pedig isteni, én is sütök hasonlót.

  2. Zsófi says:

    Sajnálom. Fel a fejjel. 😀

    Mi szoktunk csirkét, vagy tarját tenni a krumpli és a hagyma-szalonna kombó közé. 😀

    Ezt a változatot csak sült krumplinak hívjuk.

  3. Emili says:

    De jó ötlet, ez a férjem egyik kedvence. Én csak simán a nyers krumplit karikázom a tepsibe és a szalonnát szeletelve teszem rá. Így tanultam anyutól.

  4. Bori says:

    Kitartás….az ember mindig újra tudja kezdeni, de ha nem is újra, akkor legalább tovább lép, feljebb egy szintet, vagy előre az úton. Sokan sokféleképpen megfogalmazták már, de egy a lényeg, nem szabad feladni, csüggedni. De szerintem ezt te is tudod 🙂

  5. Mike Adina says:

    Csak nem a laptopkoyha úszik el?

  6. Catty says:

    Eddig csak csendben olvastalak, de ma annyira szívemből írtál. Mi (szintén négy gyerkőccel, a két legkisebb ikerpár) lassan jó fél éve folyton csak ilyen falakba ütközünk. Már lassan két hete van egy bejegyzés, aminek “falak” a címe, csak még nem tettem közzé, pont azok miatt, amit e is írtál az elején. Még érlelem egy kicsit. De fel a fejjel, mert jobbnak kell jönnie 😀
    A tepsis krumpli pedig isteni, de a család nagy kedvence a ribizlis sütid volt nyáron 🙂

  7. gesztenye says:

    Maimoni!
    Nekem is rögtön az ugrott be, hogy csak nem a laptop konyha?

    Szívemből írtál, én is két napja keresem a helyet, ahol kibőghetném magam.mert nekem meg jan. 1-el megszűnik az állásom.
    Koromra való hivatkozással esélyem sincs új helyre :-(((
    Nagyon együtt érzek Veled!!!

  8. Maimoni says:

    Köszönöm mindenkinek, és nem a Laptopkonyhával van a gond, ott minden rendben van!!!:))

  9. Gabika says:

    Egyetértek! Mindig vannak mélypontok! Most épp nálam is! Bár nálunk sajnos egészség vonalon! :(( Na de mindegy! Szóval fel a fejjel! Jön még kutyára jégeső! :))

  10. Zsuzsi says:

    Az embert ezek a dolgok, legyen akárhány éves, legyen akárhány gyereke belül dühítik-marják. Sosem gondoltam hogy felnőtt életem nagy részét azzal kell töltenem , hogy a sz….n egyensúlyozunk…tudom hogy lesz jobb.Csak bírjuk ki addig:o)És ölellek innen a távolból.

  11. Szitya says:

    Én is ölellek, Móni!
    Szilvi

  12. Magdaléha says:

    Fel a fejjel Móni! Úgy látom, hogy mindenkit hasonló gondok nyomasztanak, de sajnos -ahogy a nagyim mondja- ilyen időket élünk. Sosem szabad feladni…
    Ez a recept pedig 🙂 Hát már tudom mivel csalok egy kis mosolyt a férjem arcára! Külön köszönet érte!
    M

  13. Chef Viki says:

    Én bizony legutóbb sírtam, a szó szoros értelmében. Jólesett, aminek ki kell jönnie, jöjjön csak! Tartott még a lehangoltság pár napig – de muszáj előrenézni…

    Sok-sok erőt kívánok a talpraálláshoz! Ne veszítsd el a hitedet, s ha kell, tessék sírni/csúnyán beszélni/feszültséget kiadni!

  14. Maimoni says:

    Az a helyzet, ha az embernek gyerekei vannak, már nem sírhat csak úgy, amikor muszáj, mert ők meg kétségbe esnek. De most már tényleg jól vagyok,vagyis túljutottam a dolgon, és már visszatért az optimizmusom, ha még nem is teljes pompájában.

  15. Dominika says:

    Hasonló életérzésem van… Kismamaként még dolgoznom kell, mert különben gondban lennénk. És már nagyon nehéz, mert jobban esne feküdni.

    Néha nem látják a napot, bár az égen ragyog; de szél fut át rajta és kiderül. (Jób37,20)
    Írhatnék még ide sok hasonlót, de azokat úgy is tudod. Csak amikor benne van az ember, akkor a legnehezebb. 🙂

  16. Maimoni says:

    Dominika, pont nekem is ez az idézet járt a fejemben Jób könyvéből. Érdekes, hogy sokszor az ember az eszével tudja, mi a helyzet, de valamiért mégis elkeseredik. De az a lényeg, hogy ne maradjunk ebben a posványban. Mármint a keserűségben.

  17. Teljesen megértem soraidat. Kinek több, kinek kevesebb csalódás jut az életben. Csak idővel egyre nehezebb megemészteni.
    A tepsis krumplit mi is nagyon szeretjük:)

  18. Kriszti says:

    Kedves Móni! Én is nagyon megértem a helyzetedet, amit múlt héten éltél meg, és gondolom, nem először és nem utoljára. Velem is előfordul sokszor, és ez a szomorú, hogy normális életet nem tud egy magyar átlagcsalád sem élni. A minimális igényeket (étel, ruha, rezsi) kielégítjük, aztán annyi…. Miért nem fér bele havi egy kulturprogram, egy könyvvásárlás, egy kirándulás, ANÉLKÜL, hogy utána ne kelljen a boltban meggondolni, hogy megvegyem-e a mackó sajtot vagy se. Sajnos, sok-sok, rengeteg olyan család van, akik alapból még a mackósajtot sem engedhetik meg maguknak… Ez az, ami erőt ad, hogy mi még jól élünk.

    A recept: egyszerű, de nagyszerű! Ahogy mindig, most is jó ebédötletet adtál! Köszi!!!
    A mi orosházi banánunk is finom lett, bár kicsit túlsütöttem, de elfogyott. 🙂

  19. jehudit says:

    Ez a krumpli nagyon jó ötlet ilyen szutyi időben!
    És bár rossz heted volt, de örülök, hogy azt írtad már túl vagy rajta.

  20. Zsu says:

    Kedves Móni!
    Nagyon sajnálom, és én is teljesen megértem az érzéseidet. Kívánom, hogy tudj felfelé, Istenre nézni, hiszen Ő minden hajszálunkról tud, és mellettünk van a nehézségekben, még ha ezt nem is érezzük… Tudom, könnyű leírni, nehéz megélni 😀 Egy jó kis idézet jutott még eszembe: “It’s OK to be not OK. Just don’t stay there…” (Matt Chandler pásztor) Szeretettel, Zsu

  21. Anonymous says:

    Kedves Móni! bizony, mostanában egyre több ember érzi ezt.Emlékszel? Néhány napja írtam, hogy mindhárom gyerekem beteg. Kettő középiskolás,egy egyetemista párszáz kilométerre tőlünk. Minimálbér,két svájci frank hitel,létbizonytalanság. Most már csak egyik naptól a másikig élünk .De azért csak fel a fejjel! Én újévkor úgy döntöttem,negpróbálok idegeskedés nélkül élni,és mindent úgy fogadni ahogy jön. Mert,hidd el,ezt másként ezt nem lehet túlélni.Szóval, majd jönnek jobb idők is.Reméljük!Egyébként,a tepsis krumpli tényleg az egyik legjobb étel.

  22. Maimoni says:

    Én is, mindig bízom benne, hogy lesz ez jobb is. És volt időszak, amikor tényleg volt jobb. Remélem, nemcsak elérjük ugyanazt, de túl is szárnyaljuk.

  23. Hanna says:

    Ez nálunk is nagy kedvenc,,,bár a krumplit én sem főzőm elő:)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!