Kakaós kifli

A minap Chef Vikinél láttam egy egészen pazar receptet, amelyhez beszúrt egy román linket; ezen indultam el én, és lyukadtam ki valahova. Sajnos, nem írtam le, hogy hova. De ott olyan káprázatos kelt tésztákra leltem, hogy egyik ámulatból estem a másikba, és azon gondolkodtam, hogy nekem miért nem jutnak eszembe ilyesmik…?

Az egyik, ami megragadott, egy édes kifli volt; egészen pontosan kakaós, de a kakaó egy másik réteg tésztába volt keverve, és ezt hajtogatta bele készítője a fehér kelt tésztába.

Egyszerű tejfölös kelt tésztát készítettem, ehhez kellett:

2,5 dl tej

4 tk cukor

2 dkg élesztő

1 tojás

10 dkg tejföl

30 dkg sima búzaliszt

15 dkg durumliszt

15 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt

1 kk só

Ami a liszteket illeti, most éppen így öntöztem össze, mert ilyenek voltak itthon – de általában 40 dkg simaliszt, 20 dkg rétesliszt keverékét használom.

A kenyérsütő üstjébe öntöttem a langyosított tejet, feloldottam benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és vártam öt percet, amíg felhabosodott. Utána hozzáadtam az összes többi belevalót, majd kb. 20 perc alatt összekevertettem.

Utána kivettem az üstből a tésztát, és elosztottam 3/5-öd – 2/5-öd részre. A kisebbet még visszadobtam gépbe, hozzáadtam 2 ek cukrozatlan kakaóport, és hagytam, hogy a gép jól összegyúrja.

Ezután mindkét darabot duplájára kelesztettem. 

Akinek nincs kenyérsütője, egy nagyobb tálba öntse a liszteket, keverje el a sóval. A közepén alakítson ki egy kis mélyedést, abba öntse a langyos tejet, a cukrot, és morzsolja bele az élesztőt. Amikor felhabosodott (valamilyen oknál fogva ezt ugye úgy mondjuk, hogy felfutott), akkor üsse még hozzá a tojást, adja hozzá a tejfölt is, majd szépen gyúrja össze a tésztát. Ugyanígy ossza el, a kisebb tésztába keverje bele a kakaóport, és hagyja duplájára kelni mindkét gombócot.

Amikor a tészták megkeltek, a fehéret szép, viszonylag szabályos téglalappá nyújtottam. Jó vékonyra.Gondolatban 3 részre osztottam, és a kakaós tésztalapot 2/3-nyira nyújtottam.

A kakaós lapot rátettem a fehérre.

A szabad 1/3-ot ráhajtottam a kakaós lapra.

És a másik 1/3-ot is behajtottam középre.

Ezt a hajtogatott tésztát visszanyújtottam az eredeti méretre.

A képen látható módon először négyszögekre vágtam (a széleket leszámítva)…

…majd a négyszögeket háromszögekre.

A háromszögeket kiflikké csavartam úgy, hogy a képen látható módon a rövid oldalt bevágtam. Ezt a megoldást Limaránál láttam, nagyon jó ötlet, mert így szebbek lesznek a kiflik.

A kifliket sütőpapírral borított tepsire rakosgattam, majd langyos, 50 fokos sütőben hagytam kb. 25 percig. Utána lekentem őket tojással, a hőfokot felcsavartam 210 fokra, és kb. 15 perc alatt megsütöttem.

Ilyen jópofa csíkos bélű péksütik lettek.

Címkék:

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »