A minap Chef Vikinél láttam egy egészen pazar receptet, amelyhez beszúrt egy román linket; ezen indultam el én, és lyukadtam ki valahova. Sajnos, nem írtam le, hogy hova. De ott olyan káprázatos kelt tésztákra leltem, hogy egyik ámulatból estem a másikba, és azon gondolkodtam, hogy nekem miért nem jutnak eszembe ilyesmik…?
Az egyik, ami megragadott, egy édes kifli volt; egészen pontosan kakaós, de a kakaó egy másik réteg tésztába volt keverve, és ezt hajtogatta bele készítője a fehér kelt tésztába.
Egyszerű tejfölös kelt tésztát készítettem, ehhez kellett:
2,5 dl tej
4 tk cukor
2 dkg élesztő
1 tojás
10 dkg tejföl
30 dkg sima búzaliszt
15 dkg durumliszt
15 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
1 kk só
Ami a liszteket illeti, most éppen így öntöztem össze, mert ilyenek voltak itthon – de általában 40 dkg simaliszt, 20 dkg rétesliszt keverékét használom.
A kenyérsütő üstjébe öntöttem a langyosított tejet, feloldottam benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és vártam öt percet, amíg felhabosodott. Utána hozzáadtam az összes többi belevalót, majd kb. 20 perc alatt összekevertettem.
Utána kivettem az üstből a tésztát, és elosztottam 3/5-öd – 2/5-öd részre. A kisebbet még visszadobtam gépbe, hozzáadtam 2 ek cukrozatlan kakaóport, és hagytam, hogy a gép jól összegyúrja.
Ezután mindkét darabot duplájára kelesztettem.
Akinek nincs kenyérsütője, egy nagyobb tálba öntse a liszteket, keverje el a sóval. A közepén alakítson ki egy kis mélyedést, abba öntse a langyos tejet, a cukrot, és morzsolja bele az élesztőt. Amikor felhabosodott (valamilyen oknál fogva ezt ugye úgy mondjuk, hogy felfutott), akkor üsse még hozzá a tojást, adja hozzá a tejfölt is, majd szépen gyúrja össze a tésztát. Ugyanígy ossza el, a kisebb tésztába keverje bele a kakaóport, és hagyja duplájára kelni mindkét gombócot.
Amikor a tészták megkeltek, a fehéret szép, viszonylag szabályos téglalappá nyújtottam. Jó vékonyra.Gondolatban 3 részre osztottam, és a kakaós tésztalapot 2/3-nyira nyújtottam.
A kakaós lapot rátettem a fehérre.
A szabad 1/3-ot ráhajtottam a kakaós lapra.
És a másik 1/3-ot is behajtottam középre.
Ezt a hajtogatott tésztát visszanyújtottam az eredeti méretre.
A képen látható módon először négyszögekre vágtam (a széleket leszámítva)…
…majd a négyszögeket háromszögekre.
A háromszögeket kiflikké csavartam úgy, hogy a képen látható módon a rövid oldalt bevágtam. Ezt a megoldást Limaránál láttam, nagyon jó ötlet, mert így szebbek lesznek a kiflik.
A kifliket sütőpapírral borított tepsire rakosgattam, majd langyos, 50 fokos sütőben hagytam kb. 25 percig. Utána lekentem őket tojással, a hőfokot felcsavartam 210 fokra, és kb. 15 perc alatt megsütöttem.
Ilyen jópofa csíkos bélű péksütik lettek.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Hétvégén kalácsot szerettem volna sütni, de ezt a kiflit fogom kipróbálni helyette:)
A hotdog kiflid is fantasztikus volt! Addig nem hagyott nyugodni, amíg meg nem csináltam. (a gyerekek nagy örömére)
Nagyon mutatós tényleg! Kár, hogy sütőelvonáson vagyok mostanság 🙁
Ismét nagyon jól néz ki! Feltétlenül ki fogom próbálni! Lánykám imádja az ilyen édes kifliket! :)) Köszi a receptet! Jó hétvégét kívánok! Gabika
Komolyan mondom, hogy mindig tátom a számat, annyira kreatívak ezek a “szomszéd” hölgyek! Egy kis formázás, egy kis trükk, meg az a temérdek gyönyörű fázisfotó…
Ez a kifli meg eszméletlen jó! Forró csokival mellé… Mondjuk…
🙂
Pannás meglátta a bloglistámban és beleszeretett ! Köszönjük :))) !
Nagyon guszta!!!
Kipróbáltam, nagyon fincsi lett, és még szépre is sikerült! Annyiban változtattam, hogy csak finom lisztet használtam, és a kakaós tésztához adtam még egy kis vaníliás cukrot.Köszönöm a receptet! 🙂 Dóri
Szépséges ez a kifli, biztosan nagyon finom is, köszi! A megadott nyomon elbarangoltam én is a forrásig, ott ettől a fajéjas recipétől esett le az álam:
http://pokhas.com/retete-culinare/retete-patiserie/89-rulouri-cu-scortisoara
Ez egyszerűen csodálatos lett!Gratulálok!:)
Én is ki fogom próbálni,ha egy kicsit több időm lesz:)
Köszönöm! Kata, az is gyönyörű!!
Nagyon jól hangzik és jól néz ki! És a háromszög bevágása tényleg jó ötlet, én sütőtökös kiflinél alkalmaztam tegnap, és tényleg sokkal szebb, kifliformájúbb kiflik lettek így, köszi 🙂
Rengeteg sikerélmény ér a receptjeid által!!!! 🙂 Ez is nagyon tetszett a családnak! Bár nekik kicsit édesebb ízlett volna jobban, nutellával, mézzel segítettem rajta. Tényleg, nem hagytál ki a hozzávalókból cukrot? Limara bevágásos-formázásos ötlete fantasztikus, sokkal mutatósabb!!
Timi, örülök!
Kriszti, nagyon köszönöm a visszajelzést, ezek nagyon jólesnek! Igazából nem akartam nagyon édes kiflit, pont azért, mert én is lekvárral adtam a gyerekeknek, és nem akartam, hogy a kifli is jó édes legyen. De persze, ez ízlés dolga, lehet több cukorral készíteni.:)