Szeretném lerombolni a kacsatojást körülvevő misztériumot.
Felbuzdulva a múltkori írásomra érkezett hozzászólásokon, amelyek szerint nyugodtan alkalmazható, sőt, sokan azt sem tudták, hogy problémás lehet, kísérletnek vetettem alá népes családomat. A megmaradt öt kacsánk közül, amint azt apósom szakértő szemmel megállapította, mindössze egy tojó – ez az egy azonban minden napra produkál egy tojást. Ez egy hét alatt, akárhogy is nézzük, hét darab, amit az ember már nem szívesen dobál el a szemétbe.
Amint annak a múltkor utánajártam, a kacsatojással a szalmonella a probléma; ezzel kapcsolatban Altair a következőket írta nekem:
Mi úgy tanultuk, hogy a víziszárnyasok normál flórájába tartoznak a Salmonella törzsek, ezért a tojások már a kacsa belsejében fertőződhetnek a baktériummal, mielőtt még a meszes héj kialakulna körülötte. Így a fertőtlenítés se használ.
A tyúkok a szalmonellát akkor kapják el (és náluk NEM a normál flóra része, annyira, hogy ha a tojóállományban talál az állatorvos patogén Salmonella törzset (pl. S. typhi, paratyphi szerotípusokat), akkor az állományt nem használják többet tojásra (magyarul levágják őket)). Náluk is előfordulhat, hogy a tojás belseje is fertőzött a szalmonellával, de náluk ez ritka szervi és egyéb okok miatt.
Nyilvánvaló, hogy ha a kacsák a szalmonellának egy nem patogén törzsét hordják, akkor nem okoznak megbetegedést. De ezt honnan tudhatná bárki is, hogy biztonságos-e az adott tojás?
Node, azt viszont tudjuk, hogy a szalmonella baktériumok a 70 fok feletti hőmérsékletet már nem bírják, elpusztulnak, tehát ha legalább öt percig – a túlbiztosított érték szerint 15 percig – 70 fok feletti hőhatásnak tesszük ki a problémásnak tartott élelmiszert, tutifix, hogy szalmonella szempontjából ártalmatlanítottuk.
Azt a múltkor megmutattam, héjában hogy néz ki a kacsatojás, most nézzétek, ilyen feltörve:
Akárki megállapíthatja: semmi különös. A héját kicsit nehezebb feltörni, mint a tyúktojásét, és a fehérje anyaga kicsit nyúlósabbnak tűnt (de ez lehet, hogy nem is így van); a belőle készített tésztát mindenesetre gyönyörű sárgára színezte.
Mivel a sütit nyilvánvalóan több, mint 15 percen keresztül éri 70 fok feletti hőhatás, biztos voltam benne, hogy nem lesz gond – nem is lett. Nagyon finom almáspitét sütöttem anyósom receptje alapján, nem írom ide még egyszer, a linkre kattintva megtaláljátok. Ajánlom, hogy próbáljátok ki: finom, és viszonylag egyszerű süti – akár kacsatojásból készül, akár nem.
A kísérlet jól sikerült, mindenki remekül van. Legalábbis még…
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Igen valóban gyors süti, múlt “csak” két tepsivel sütöttem :-)))
úgy emlékszem rántotta volt.
A bélflórájuk része, tehát tudják a salmonellák, hogy nem mehetnek a húsba. :o)
A mi húsunk se fertőzött E. colival.