Amint azt említettem, apósom az egy héttel ezelőtti szüreten szarvaspörköltet főzött. Ezt nagyon jól készíti, egyébként, büszke is rá. Közös konyhai ténykedésünk alkalmával kikötötte, hogy én csináljam a levest, a dödöllét és a sütit nyugodtan, de a pörköltet ő fűszerezi. Jó lett. Hatalmas adagot készített, és ami nem fogyott el, nekünk adta. A gyerekek a hét folyamán még egyszer ebédeltek belőle, aztán ráuntak. Péntek délután, amikor azon gondolkodtam, mivel vendégelem meg barátainkat, alig van itthon valami két adag szarvaspörköltön kívül, de ugye, mi az ennyinek – szóval ekkor bevillant: pástétom!
Olyan vacsorát sikerült kanyarítani, hogy alig bírtuk abbahagyni.
A pástétom – művészneve pâté, elegánsabb változata a terrine – remek megoldás különböző maradékok hasznosítására. Egy dolog elengedhetetlen a készítéséhez: késes robot- vagy aprítógép. Vagy turmix. Esetleg botmixer. Kézi húsdaráló.Valami, amivel homogénre tudjuk vágatni és keverni az összetevőket. Ha ez a feltétel adott, akkor sült húsokból, pörköltekből, sült vagy füstölt halból, zöldségekből, némi fűszerrel, tejföllel, esetleg vajjal megszámlálhatatlan variációban onthatjuk a pástétomokat.
Ha netán mégsincs gépünk, nekiállhatunk késsel apróra vágni mindent, de az a helyzet, így azért meglehetősen időigényes a művelet.
Hozzávalók:
30-40 dkg maradék szarvaspörkölt
5 főtt tojás
1 kis hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek mustár
1 tk szójaszósz
4 szem aszaltszilva
1 kk összevágott chili
2 ek tejföl
só
Ja igen, tízóraira is kiváló!
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)