Mai Móni

Fény az alagút végén

Egészen komoly fejtörést okoz nekünk, hogy mi legyen azzal a 23 libával. Pontosabban, nem az a kérdés, hogy mi legyen velük, hiszen egyértelmű, hogy levágásra kerülnek, ezért vettük őket; a kacsavágás okozta trauma óta az a dilemma, hogy ki fogja őket megpucolni?
A reménysugarat, hogy a szárnyasok nem végelgyengülésben pusztulnak majd el, a kopasztógép hozta el számunkra, vagyis egyelőre az információ maga, hogy létezik ilyen. Mindenkinek ajánlom az alábbi ismertető megtekintését, önmagában egy gyöngyszem.

Működés közben is készítettek róla felvételt, ezt szigorúan csak erős idegzetű olvasóimnak javaslom, vegák meg aztán semmiképp ne nézzék meg. Azért azt leszögezem, hogy a madarak már levágás után kerültek a gépbe.

Ezzel a módszerrel az a munka, ami nekünk 4-5 órán át tartott a hat kacsával, nagyjából egy órára rövidülne (vágás, bontás). Épp az egy héttel ezelőtti szüreten találkoztunk egy hölggyel, aki nagyban foglalkozik baromfifeldolgozással. Ő mondta, hogy a kopasztógép óriási változást hozott a munkájukban, hiszen így az is lehetővé vált, hogy napi 100 csirkét levágjanak. Tőle tudtuk meg azt is, hogy a levágott állatokat 55-60 fokos vízbe kell áztatni (tehát nem forrázni!), utána mehetnek a kopasztógépbe (amikor a lábáról a sárga réteg könnyen leválik).
Most már csak egy ilyen gépet kellene szereznünk. Az egyetlen baj vele, hogy 130 ezer forintba kerül; ha esetleg valaki tud használtan, esetleg van neki elfekvőben, és kedvező áron megválna tőle… négy reménykedő távparaszt várja kedvező válaszát (+a gyerekek).

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. dru says:

    Vélhetően ez lesz az évszázad legfurább kommentje, de mennyiért adnál úgy 50 db, írásra felhasználható nagyságú libatollat? Egy barátom fiataloknak oktatna tintafőzést, tollfaragást, ahhoz kellene.

  2. Hát ez tényleg az évszázad kommentje, de nem a XXI.-é! 🙂
    A kopasztásban a szag a legkellemetlenebb, meg az, ha nem alaposan csinálja az ember.

  3. Anonymous says:

    A szóban forgó hölgy nem vállal bérkoppasztást?
    Éva

  4. Maimoni says:

    Dru, szerintem szállítási költségben megoldhatjuk… Honnan lehet tudni, melyik toll alkalmas írásra?

  5. Maimoni says:

    SL, a tokok kiszedegetése, az volt brutál munka. Állítólag a kopasztógép ezt sitty-sutty elintézi.
    Éva, sajnos nagyon messze lakik. A szüretre vendégként jött.

  6. Timi says:

    Móni, ez borzasztó, jajj, ne csináljatok ilyeneket 🙂 (a videókat nem néztem meg) 🙂

  7. Móni, a videókat én se mertem megnézni, tudomtudom, ez is életünk része, de akkor sem. Kopasztógépet nem tudok, illetve javaslom kiborulós estéken, amikor végre van valami, amin levezeted a gyerekek okozta feszültséget. Egy ismerősöm kartondobozokat taposott ilyenkor, el tudom képzelni a libatoll tépését is. 🙂

  8. Maimoni says:

    Kedveseim, ez a rút valóság. Ilyenek vagyunk mi, húsevők: brutálisak.
    Virág, ahhoz meglehetősen fel kellene bosszantani (és folyamatosan idegesíteni tovább) hogy 23 liba megkopasztásához elég indulat maradjon bennem…:)

  9. Maimoni says:

    Az első videót mindenképp nézzétek meg, mi szétcsúsztunk a röhögéstől!!

  10. Csilla79 says:

    Kedves Móni!
    Nálunk (az Alföld közepén) vállalnak bérkopasztást. Ha jól emlékszem a pulykákat 2500 ft-ért szabadítják meg a tollazatuktól. Kacsák, libák valamivel olcsóbbak. Felétek nincs ilyen lehetőség?

  11. Anonymous says:

    Biztos es tenyleg nincs a faluban egyetlen asszony sem, aki lebervagna a libakat? Kerdeztetek a boltban mag a faluhazan? Esetleg kiirni a buszmegallokban?
    A videokat nem nezem meg. Lehet, uatana valtanek a repa- es babevesre; kizarolagosan es orokre. …Es mi lesz a birkakkal?

    Eszter

  12. Timi says:

    Móni, egyébként Nektek van igazatok. Én azért nem tartok állatot, mert nem tudnám levágni, de eszem húst (csak csirkét és pulykát, azt se sokat, de eszem). Így közvetve minden brutalizmusést megfizetek valakit. A párom pont ebből a megfontolásból lett vega, de ez már filozófia 🙂

  13. Maimoni says:

    Kedves Csilla, igazából hosszútávon a a kopasztógép érné meg nekünk, mert így bevállalnánk pl. a rendszeres nagyobb mennyiségű csirkevágást – ha csak a rokonokra, ismerősökre gondolok, házi csirke mindenkinek kell. 2000 ft körüli összeget kifizetni madaranként, az nagyon sok.

    Eszter, a felső videót nézd meg nyugodtan!! A birkáknál azt várjuk, mikor lesz végre szaporulat.

    Timi, hát igen:)

  14. Gabika says:

    Hát igen! Valamit valamiért! Ha finom husira vágyunk, akkor annak ára van! Konkrétan: Vagy levágod és megpucolod, vagy megveszed a boltban! Én az utóbbi csapatot erősítem! :))


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!